Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 5460/1.10.2024) η κοινή υπουργική απόφαση 7363/2024 των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και η απόφαση 7341/2024 του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι οποίες ορίζουν τη διαδικασία αδειοδότησης των μη κρατικών πανεπιστημίων και ειδικότερα την υποβολή σχετικής αίτησης, την κατάθεση εγγυητικής επιστολής και τον επιμερισμό του καταβαλλόμενου παραβόλου.
- Κύρια σημεία της ΚΥΑ 7363/2024:
Υποβολή Εγγυητικής Επιστολής:
Κατά την αίτηση χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 2.000.000 ευρώ για κάθε αίτηση. Το ποσό αυξάνεται κατά 500.000 ευρώ για κάθε επιπλέον σχολή που περιλαμβάνεται στην αίτηση.
Επιστροφή και Κατάπτωση Εγγυητικής Επιστολής:
Η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται αν δεν υπάρξουν ένδικα μέσα κατά της απόφασης απόρριψης της αίτησης. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου για την κάλυψη των υποχρεώσεων του παραρτήματος.
Καταβολή Παραβόλου:
Το παράβολο για την αίτηση εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος ανέρχεται σε 600.000 ευρώ για αίτηση που αφορά από μία έως τρεις σχολές. Για κάθε επιπλέον σχολή, το ποσό αυξάνεται κατά 200.000 ευρώ.
Το ποσό του παραβόλου μειώνεται κατά 50% αν το παράρτημα εγκαθίσταται εκτός των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Επιμερισμός Παραβόλου:
Το 50% του παραβόλου αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.
Το 40% επίσης εισάγεται στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά προορίζεται για την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
Το 10% καταβάλλεται υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Η εγγυητική επιστολή πρέπει να εκδίδεται από πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Τα ανωτέρω χρηματικά ποσά υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο)
Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΚΥΑ 7363/2024
- Κύρια σημεία της ΥΑ 7341/2024:
Αποστολή των παραρτημάτων Ν.Π.Π.Ε.:
Παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης και καινοτόμου έρευνας. Τα παραρτήματα είναι μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ειδικού σκοπού.
Δικαιούχοι υποβολής αίτησης:
Κρατικά ή ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν έδρα και λειτουργούν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτη χώρα (μητρικό ίδρυμα) ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από το μητρικό ίδρυμα.
Αυτοί οι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να εξεταστούν τα δικαιολογητικά και να χορηγηθεί άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία του παραρτήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου.
Διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων:
Ορίζονται οι διεθνώς αναγνωρισμένοι οίκοι που κατατάσσουν τα πανεπιστήμια παγκοσμίως για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026: α) Academic Ranking of World Universities (ARWU), β) Times Higher Education (ΤΗΕ), γ) Quacquarelli Symonds (QS). Τα παραρτήματα πρέπει να ανήκουν σε πανεπιστήμια που καταλαμβάνουν θέσεις στις πρώτες 20 κατατάξεις.
Εποπτεία και αδειοδότηση:
Τα παραρτήματα Ν.Π.Π.Ε. εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Διαδικασία αίτησης:
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 2025 και ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου 2025, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΥΑ 7341/2024