fbpx

ΕΕ: Συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και την τόνωση της κυκλικής οικονομίας

Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να καταστήσουν τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν χθες Δευτέρα 4 Μαρτίου σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με ανανεωμένους κανόνες για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση συσκευασιών, την αύξηση της ασφάλειας και την τόνωση της κυκλικής οικονομίας.

Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να καταστήσουν τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες, απαιτώντας όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες, ελαχιστοποιώντας την παρουσία επιβλαβών ουσιών, μειώνοντας τις περιττές συσκευασίες, ενισχύοντας την υιοθέτηση ανακυκλωμένου περιεχομένου και βελτιώνοντας τη συλλογή και την ανακύκλωση.

Λιγότερες συσκευασίες και περιορισμός ορισμένων μορφών συσκευασίας

Η συμφωνία θέτει στόχους μείωσης των συσκευασιών (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15 % έως το 2040) και απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν, ειδικότερα, την ποσότητα των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες μορφές πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης, όπως συσκευασίες για μη επεξεργασμένα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συσκευασίες για τρόφιμα και ποτά που γεμίζονται και καταναλώνονται σε καφετέριες και εστιατόρια, ατομικές μερίδες, μικροσκοπικές συσκευασίες διαμονής για προϊόντα περιποίησης αλλά και το προστατευτικό περιτύλιγμα για τις βαλίτσες στα αεροδρόμια, θα απαγορευτούν από την 1η Ιανουαρίου 2030.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης την απαγόρευση των πολύ λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς, εκτός εάν απαιτείται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα για να βοηθήσουν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

Επίσης, για την πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε την απαγόρευση της χρήσης των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» στις συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να θέσουν συγκεκριμένο στόχο για επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά (εκτός π.χ. από γάλα και οινοπνευματώδη ποτά) έως το 2030 (τουλάχιστον 10%). Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν πενταετή παρέκκλιση από τις απαιτήσεις αυτές υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να παρέχουν κίνητρα σε εστιατόρια, καντίνες, μπαρ, καφετέριες και υπηρεσίες τροφοδοσίας για να σερβίρουν νερό βρύσης (εφόσον διατίθεται, δωρεάν ή έναντι χαμηλού τέλους εξυπηρέτησης) σε επαναχρησιμοποιήσιμη ή επαναπληρώσιμη μορφή.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι όλες οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες, πληρώντας αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσω του παράγωγου δικαίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία προτού τεθεί σε ισχύ.

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Κυκλική οικονομία και ενωσιακό δίκαιο περιβάλλοντος: Θεμέλια περιεχόμενο προοπτικές

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -