fbpx
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Υπολογισμός σύνταξης υψηλόβαθμων στρατιωτικών – Εύλογη αναλογία μεταξύ αποδοχών ενεργείας και σύνταξης (ΕλΣυν 695/2024)

Σύμφωνα με τα κριθέντα στην απόφαση υπ' αριθμ. 2020/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς το ποσοστό αναλογίας μεταξύ σύνταξης και συντάξιμων αποδοχών ενεργείας, πέραν του οποίου, κατά τρόπο κατάδηλο, η αναλογία παύει να είναι εύλογη, προσδιορίστηκε στο 60%.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Οι ενάγοντες, στρατιωτικοί συνταξιούχοι και επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων άσκησαν αγωγή κατά του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ ζητώντας αποζημίωση, σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ, για τις διαφορές στη σύνταξη που στερήθηκαν λόγω μη εφαρμογής εύλογης αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενεργείας και σύνταξης, σύμφωνα με τα κριθέντα στην απόφαση 2020/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση της Ολομέλειας, η κανονισθείσα από 1.1.2017 σύνταξη στρατιωτικού συνταξιούχου με βάση τις διατάξεις του ν. 4387/2016 συναρτάται, πλην άλλων, με την υπηρεσιακή του ιδιότητα, συνιστά δε συνέχεια του μισθού ενεργείας και πρέπει να βρίσκεται σε εύλογη αναλογία προς τον μισθό αυτό. Δεν υφίσταται εύλογη αναλογία όταν η καθορισθείσα σύνταξή του δεν δύναται να θεωρηθεί ως συνέχεια του μισθού και συνεπάγεται ανατροπή της προσδοκίας του ότι το βιοτικό επίπεδό του δεν θα μεταβαλλόταν ουσιωδώς μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία.

Για τους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, το Δικαστήριο, ασκώντας οριακό δικαστικό έλεγχο, έκρινε ότι σύνταξη υπολειπόμενη των συντάξιμων αποδοχών ενεργείας τους κατά το χρόνο εξόδου τους από την υπηρεσία κατά ποσοστό ανώτερο του 40% συνεπάγεται «ανατροπή του επιπέδου ζωής» που είχαν εξασφαλίσει στην ενέργεια, και, ως εκ τούτου, ανατροπή της συνταγματικώς επιβαλλόμενης αναλογίας των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας τους. Συνεπώς, το ποσοστό αναλογίας μεταξύ σύνταξης και συντάξιμων αποδοχών ενεργείας πέραν του οποίου, κατά τρόπο κατάδηλο, η αναλογία παύει να είναι εύλογη, προσδιορίστηκε στο 60%.

Εν προκειμένω, ο υπολογισμός των συντάξεων του πρώτου, τρίτου και τέταρτου εκ των εναγόντων, υπολειπόμενος του ως άνω ποσοστού, κρίθηκε μη νόμιμος. Αντιθέτως, κρίθηκε νόμιμος ο υπολογισμός της σύνταξης του δεύτερου ενάγοντος που ανέρχεται σε ποσοστό 67,40% των συντάξιμων αποδοχών ενεργείας του.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΕλΣυν 695/2024 (Τμ. 6ο)

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -