fbpx

Διπλωματικοί υπάλληλοι: Υποχρεωτική αφυπηρέτηση στα 65 έτη (ΔΕφΑθ 787/2024)

Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση λόγω ηλικίας και προκαλεί σημαντική οικονομική ζημία στους διπλωματικούς υπαλλήλους.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Δεκτή έγινε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η αίτηση ακυρώσεως διπλωματικών υπαλλήλων οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι το καθ΄ ου Υπουργείου Εξωτερικών παρέλειψε να τους διατηρήσει στην ενεργό υπηρεσία έως την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. Οι αιτούντες ισχυρίσθηκαν ότι η λύση της υπαλληλικής τους σχέσης με την συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση των διακρίσεων.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, εφόσον οι αιτούντες υπάλληλοι υποχρεούτο να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους με την συμπλήρωση του 65ου και όχι του 67ου έτους, ηλικιακό όριο που ισχύει για τους περισσότερους υπαλλήλους των υπόλοιπων κλάδων του καθ΄ ου και εν γένει για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι νομοθετικές προβλέψεις που τους αφορούν εισάγουν διαφορετική μεταχείριση με βάση την ηλικία, χωρίς να προκύπτουν άμεσα και με σαφήνεια οι ειδικότεροι λόγοι που υπαγορεύουν την ανάγκη πρόωρης αφυπηρέτησής τους και εν τέλει η επίμαχη διάταξη καθιερώνει ανεπίτρεπτη διάκριση λόγω ηλικίας σε βάρος των ανώτατων αυτών διπλωματικών υπαλλήλων κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ. 2 στοιχ. α’ της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ, που δεν δικαιολογείται από θεμιτούς σκοπούς, ούτε συνιστά αναγκαία επαγγελματική προϋπόθεση.

Περαιτέρω, η πρόβλεψη για υποχρεωτική αφυπηρέτηση στο 65 έτος της ηλικίας των διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική υπηρεσία προκαλεί σημαντική οικονομική ζημία σ΄ αυτούς, σε σχέση με όλους τους λοιπούς υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν στην υπηρεσία έως το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά τις προβλέψεις της υπάρχουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, χωρίς το μέτρο αυτό να είναι πρόσφορο ή αναγκαίο ή ανάλογο με τον σκοπό του, ο οποίος είναι εν πολλοίς άδηλος. Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση του άρθρου 355 του Ν 4781/2021 κρίθηκε ότι αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 1 και 6 παρ. 1 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΔΕφΑθ 787/2024 (Ακυρ)

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -