fbpx
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Αστική ευθύνη Δημοσίου: Επαγγελματικός διασυρμός δημοσίου υπαλλήλου (ΜΔΠρΘεσ 1257/2023)

Η ψυχική ταλαιπωρία του ενάγοντος από την προσωρινή αφαίρεση του οπλισμού του καθώς και η επανειλημμένη παραπομπή του για ψυχιατρικές εξετάσεις οδήγησαν το Δικαστήριο να αναγνωρίσει την υποχρέωση του εναγόμενου Δημοσίου σε καταβολή ποσού 4.000 €, ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Δεκτή εν μέρει έκανε την ενώπιόν του ασκηθείσα αγωγή του άρθρου 105 Εισ.Ν.ΑΚ. το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, επιδικάζοντας στον ενάγοντα, υπάλληλο του Γ.Κ.Κ. Διαβατών, το ποσό των 4.000 € ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Ο ενάγων είχε υποβάλει αναφορά προς τον Διοικητή του Τμήματος Εξωτερικής Φρούρησης, καταγγέλλοντας συναδέλφους του για φραστικές και σωματικές παρενοχλήσεις. Κατόπιν κλήσης του προς παροχή συμπληρωματικών στοιχείων, κρίθηκε ότι παρουσίασε ενδείξεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς οπότε και αποφασίσθηκε η προσωρινή αφαίρεση του οπλισμού του.

Το Δικαστήριο, αφού έκρινε ότι η επίδικη αξίωση δεν είχε υποπέσει σε παραγραφή, αποφάνθηκε ότι ο ενάγων υπέστη ηθική βλάβη και προσβολή της προσωπικότητάς του, η οποία συνίσταται αφενός μεν στον διασυρμό του στο επαγγελματικό του περιβάλλον, καθόσον δημιουργήθηκαν ευλόγως υπόνοιες σε αόριστο αριθμό συναδέλφων του ότι αδυνατεί, για λόγους που ανάγονται στην ψυχική του υγεία, να φέρει ατομικό οπλισμό και να εκτελεί τα καθήκοντά του, αλλά και στα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που ευλόγως του δημιούργησε η ανάληψη και εκτέλεση των καθηκόντων του χωρίς οπλισμό. Αφετέρου δε, στην ψυχική φθορά, στενοχώρια και ταλαιπωρία που υπέστη στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας που εκκίνησε με την έκδοση της πράξης προσωρινής αφαίρεσης του οπλισμού του, εξακολούθησε με την επανειλημμένη παραπομπή του για ψυχιατρικές εξετάσεις και έληξε με την ανάκληση του επιβληθέντος σε βάρος του μέτρου – σε χρόνο που απείχε 4 και πλέον μήνες από την περιέλευση στην υπηρεσία του της τελικής ιατρικής γνωμάτευσης -, δηλαδή μίας διαδικασίας που διήρκεσε συνολικά 14 μήνες. Η ανάκληση, εξάλλου, της πράξης προσωρινής αφαίρεσης του οπλισμού του αποκατέστησε μεν, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, τη θέση του ως ικανού για την άσκηση των καθηκόντων του υπαλλήλου, ωστόσο, δεν αναίρεσε τον διασυρμό, την ψυχική ταλαιπωρία, τη στενοχώρια και το άγχος που βίωσε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΜΔΠρΘεσ 1257/2023

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -