fbpx
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ανυπαίτια αδυναμία παροχής τουριστικών υπηρεσιών λόγω του COVID-19 – Υποχρέωση επιστροφής της δοθείσας προκαταβολής (ΠΠρΑθ 635/2024)

H πανδημία συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας το οποίο καθιστά αδύνατη την παροχή των συμφωνημένων υπηρεσιών για το 2020 και συνεπώς τα μέρη απαλλάσσονται από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο έτος

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Η ενάγουσα, ισπανική εταιρεία που ειδικεύεται στη διοργάνωση εκδρομών για κρουαζιέρες, συνήψε σύμβαση με την εναγομένη, η οποία παρείχε τουριστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η ενάγουσα προκατέβαλε 450.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που θα παρέχονταν το 2020. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν, η παροχή αυτών των υπηρεσιών κατέστη αδύνατη. Η ενάγουσα ζήτησε την επιστροφή της προκαταβολής, αίτημα που η εναγομένη δεν ικανοποίησε πλήρως. Το δικαστήριο έκρινε ότι η πανδημία αποτελεί γεγονός ανωτέρας βίας που εμπόδισε την εκπλήρωση της σύμβασης για το 2020. Συνεπώς, οι συμβαλλόμενοι απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους για το έτος αυτό. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εναγομένη πρέπει να επιστρέψει την προκαταβολή, καθώς δεν υπήρξε παροχή των συμφωνημένων υπηρεσιών και συνεπώς, δεν υφίσταται νόμιμη αιτία διατήρησης του ποσού. Η ένσταση της εναγομένης περί καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος της ενάγουσας απορρίφθηκε, καθώς αποδείχθηκε ότι η ενάγουσα επανειλημμένως ζήτησε την επιστροφή της προκαταβολής, χωρίς η εναγομένη να ανταποκριθεί επαρκώς.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΠΠρΑθ 635/2024

    Πρόσφατες αναρτήσεις

    - Διαφήμιση -