fbpx
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Ενημέρωση των υποψηφίων που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ (Απόφ.ΕΑΔΗΣΥ 783/2024)

Η ειδοποίηση των υποψηφίων, καίτοι δεν αποτυπώνεται αναλυτικώς σε διατάξεις κανονιστικού περιεχομένου, αποτελεί την ουσιαστική πραγμάτωση της υποχρέωσης της Αναθέτουσας Αρχής για έγκαιρη ενημέρωση του φορέα για τις εξελίξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας και τα δικαιώματά του, κατά τις πάγιες αρχές του διοικητικού δικαίου.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Μη νόμιμη κρίθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η παράλειψη της Αναθέτουσας Αρχής να ειδοποιήσει υποψήφιο φορέα για την ανάρτηση της προσβαλλόμενης πράξης στον ηλεκτρονικό χώρο του διαγωνισμού, η οποία επήλθε λόγω αποτυχίας του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, γεγονός για το οποίο προφανώς δεν έφερε ευθύνη ο προσφεύγων φορέας. Ούτε, άλλωστε, η Αναθέτουσα Αρχή έλαβε μέτρα ώστε να ειδοποιήσει τον προσφεύγοντα μέσω αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εν λόγω ανάρτηση. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμοστέα ήταν η προθεσμία της περ. γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 361 του ν. 4412/2016, η οποία εκκινεί από την πραγματική, πλήρη ή τεκμαιρόμενη γνώση του οικονομικού φορέα επί του περιεχομένου της πράξης και ως εκ τούτου η κρινόμενη προδικαστική προσφυγή κρίθηκε παραδεκτή.

Η Αρχή τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των οικονομικών φορέων που συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ. Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την αποστολή ειδοποίησης και συνοδευτικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ανάρτηση πράξεων, αποφάσεων ή/και εγγράφων στον ηλεκτρονικό χώρο του διαγωνισμού και είναι απαραίτητη για την ουσιαστική ενημέρωση των φορέων, ειδικά για πράξεις που θεμελιώνουν δικαίωμα άσκησης προσφυγής εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Η ειδοποίηση των οικονομικών φορέων, κατά τον προαναφερθέντα τρόπο, καίτοι δεν αποτυπώνεται αναλυτικώς σε διατάξεις κανονιστικού περιεχομένου, αποτελεί την ουσιαστική πραγμάτωση της υποχρέωσης της Αναθέτουσας Αρχής για έγκαιρη ενημέρωση του οικονομικού φορέα για τις εξελίξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας και τα δικαιώματά του, κατά τις πάγιες αρχές του διοικητικού δικαίου εξ ου και η διατύπωση του άρθρου 9§3 της ΥΑ 64233/2021. Η ανατροπή, επομένως, της πάγιας πρακτικής ενημέρωσης του οικονομικού φορέα δημιουργεί πλημμέλειες στην νόμιμη κοινοποίηση της πράξης και συνεπώς δεν τυγχάνει εφαρμογής η προθεσμία των 10 ημερών της περ. α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 361 του ν. 4412/2016 για την προσβολή της πράξης, αλλά η προθεσμία της περ. γ’ του ιδίου άρθρου, η οποία εκκινεί από την πραγματική, πλήρη ή τεκμαιρόμενη γνώση του οικονομικού φορέα επί του περιεχομένου της πράξης.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: Απόφ.ΕΑΔΗΣΥ 783/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -