fbpx

Μετακομίζει το ΣτΕ – Σε κτίριο της Ιπποκράτους, την άνοιξη και για δυο χρόνια – Στο φουλ οι εργασίες στο Αρσάκειο Μέγαρο

Οι εργασίες υπόκεινται σε αυστηρότατο καθεστώς, καθώς το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο, και δεν αφορούν το εξωτερικό κέλυφος, παρά την αναβάθμιση του συνόλου. Η συμβατική προθεσμία παράδοσης του έργου είναι οι 730 ημερολογιακές ημέρες.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας χάνει την έδρα του, ευτυχώς όχι μόνιμα. Οι εργασίες που διενεργούνται με εντατικούς ρυθμούς στο οικοδομικό τετράγωνο – ιδιοκτησία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, υποχρεώνουν τους δικαστές να μετακομίσουν για τα επόμενα δυο χρόνια στο κτίριο που στέγαζε κατά το παρελθόν το Hondos Center, επί της οδού Ιπποκράτους, περίπου στο ύψος της Πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο κτίριο, που αποτελεί λύση ανάγκης δεδομένης της έκτακτης συνθήκης, θα αξιοποιηθεί – όπως υπολογίζεται – τον Απρίλιο. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις του ΣτΕ προκειμένου οι δικαστές να φιλοξενηθούν σε κτίριο πέριξ της πλατείας Κοτζιά, το οποίο κρίνεται απολύτως κατάλληλο για τις ανάγκες τους. Οι συζητήσεις για την εν λόγω προοπτική δεν αλλοιώνουν τα σχέδια για το κτίριο της οδού Ιπποκράτους.

Το κτιριακό συγκρότημα του Αρσακείου, συνολικής επιφάνειας 11.282 τ.μ., οριοθετείται από τις οδούς Σταδίου, Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Πεσματζόγλου στο κέντρο της Αθήνα. Οικοδομήθηκε σε διάφορες φάσεις, σε εύρος περίπου 70 ετών, ενώ ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 1992 – προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έκτοτε δεν υπήρξε σοβαρή επέμβαση συντήρησης, ούτε στο “Κτίριο Α”, που βρίσκεται επί των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, όπου και στεγάζεται το Ανώτατο Δικαστήριο, ούτε στο “Κτίριο Β”, που αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος επί των οδών Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου, επί ορόφων του οποίου στεγάζονται υπηρεσίες του ΣτΕ. 

Ο προϋπολογισμός του έργου αποκατάστασης και συντήρησης ανέρχεται στα 13,2 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026.

Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και η συμβατική προθεσμία παράδοσης είναι οι 730 ημερολογιακές ημέρες.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του Αρσακείου Μεγάρου (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία)

Οι αντιστάσεις και οι αλλαγές

Η προοπτική της μετακόμισης έχει συναντήσει – όπως αναμενόταν – και γκρίνια και αντιστάσεις από δικαστές, σε σημείο που να λέγεται από γνώστες ότι όποια γραφεία δε μετατραπούν σε …εργοτάξιο (τρόπον τινά), θα μπορούσαν να συνεχίσουν να φιλοξενούν τους «ενοίκους» τους. Έχει επίσης δοθεί στους λειτουργούς η δυνατότητα χρήσης της αίθουσας εντός της Στοάς που είχε γίνει ευρύτερα γνωστή για τη φιλοξενία προγραμμάτων και σεμιναρίων του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Στοάς του Βιβλίου».

Μέχρι στιγμής άλλωστε οι εργασίες είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες περιόδους, αλλά και ώρες, έτσι ώστε να είναι ανεκτές – από πλευράς όχλησης – από τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Όχι σε διαστήματα Διάσκεψης για παράδειγμα…

Οι εργασίες πάντως υπόκεινται σε αυστηρότατο καθεστώς, καθώς το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο, και δεν αφορούν το εξωτερικό κέλυφος, παρά την αναβάθμιση του συνόλου.

Θα ενισχυθεί ο φέρων οργανισμός των κτιρίων, θα γίνουν εργασίες στη στέγη και στο δώμα. Οπωσδήποτε θα συντηρηθούν τα εξωτερικά επιχρίσματα, τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία καθώς και ο γραπτός διάκοσμος – για όσους δεν το γνωρίζουν το αέτωμα τής εισόδου τού Αρσακείου Μεγάρου και η προτομή τής θεάς Αθηνάς είναι έργο του γλύπτη Λεωνίδα Δρόση.

Εσωτερικοί χώροι θα αποκατασταθούν, νέα χρώματα θα αναδείξουν το όλον του έργου, ενώ θα υπάρξει φροντίδα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Θα κατασκευασθούν επίσης νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού.

Στις αόρατες για τους πολλούς, πλην όμως σημαντικές εργασίες, συγκαταλέγεται η αποκατάσταση συστημάτων απορροής όμβριων υδάτων, και οι παρεμβάσεις στα υφιστάμενα συστήματα ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης τον Δεκέμβριο του 2023, για την αποκατάσταση και συντήρηση του Αρσακείου Μεγάρου.

Τα πρόσωπα της σύμβασης

Η σύμβαση για την αποκατάσταση και συντήρηση του Αρσακείου Μεγάρου, στο οποίο στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπεγράφη στα τέλη του 2023, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές Νίκου Ταχιάου, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελίας Νίκα.

Στην τελετή υπογραφής ανάμεσα στην Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και την ανάδοχο εταιρεία “P&C Development”, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. της “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε.) Τιμολέων Κατσίπος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε. Αθανάσιος Γιάνναρης και ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος  Σταϊκούρας σημείωσε ότι στις αρχές του 2026 το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στεγάζεται στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο του Αρσακείου Μεγάρου.

Το ιστορικό του Αρσακείου Μεγάρου

1842, αγορά οικοπέδου Πανεπιστημίου – Πεσμαζόγλου

1846, έναρξη ανέγερσης Αρσακείου (Κλεάνθης — Καυταντζόγλου)

1850, δωρεά Αποστόλου Αρσάκη

1851, αγορά οικίας Βούρου (Σταδίου – Πεσμαζόγλου)

1855, μεταφορά Αρσακείων Σχολείων στο Αρσάκειο Μέγαρο

1867, δωρεά Ελένης Τοσίτσα – Τοσίτσειο

1868, αγορά οικίας Βάμβα (Αρσάκη – Πανεπιστημίου). Ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο ανήκει πλέον στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

1900 – 1925, ολοκλήρωση Αρσακείου Μεγάρου. Περιλαμβάνει σχολικά κτίρια, ισόγεια καταστήματα, γυάλινη στέγη, τρούλο. Διαμορφώνεται η Στοά Αρσακείου («Στοά Ορφέως»)

1933, μεταφορά Αρσακείου στο Ψυχικό.

1937, μεταφορά Τοσιτσείων στην Αχαρνών

1937, κινηματοθέατρο «Ορφεύς» και Θέατρο Τέχνης (στο υπόγειο)

1951 – 1980, δικαστήρια: Ειρηνοδικείο – Εισαγγελία – Εφετείο

1984 – 1993, απόφαση αποκατάστασης Αρσακείου Μεγάρου. Στέγαση ΣτΕ (1990), αποκατάσταση από ΔΕΠΟΣ (σχέδια Αλέξανδρου Καλλιγά — βραβείο Europa Νostra), κατεδάφιση «Ορφέως» και προσκτισμάτων Πεσμαζόγλου, μεταφορά Θεάτρου Τέχνης, δημιουργία νέας εσωτερικής Στοάς και αιθρίου

1996, ίδρυση «Στοάς του Βιβλίου». Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία γιορτάζει τα 160 χρόνια της.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -