fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η συναρπαστική ιστορία της Πλαστογραφίας

Η έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024, οργανώνεται από το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες και από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ στη Θεσσαλονίκη.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Ιστορίες ταξιδιών που δεν συνέβησαν ποτέ, ένας ψεύτικος στρατός που χρησιμοποιήθηκε από τους Συμμάχους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γράμματα που ενοχοποίησαν τον Ντρέιφους …

Ανακαλύψτε τη συναρπαστική ιστορία της πλαστογραφίας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έως τις μέρες μας, στην έκθεση «Fake (f)or Real: ιστορίες πλαστογραφίας και παραποίησης». Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024, οργανώνεται από το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες και από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων, περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.

Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων, περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν.

Oι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.

Περιλαμβάνει έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει εργαστήριο για μαθητές και φοιτητές ηλικιών 12 έως 23 ετών, με σκοπό την ενίσχυση της παιδείας γύρω από την ορθή χρήση των μέσων επικοινωνίας και τη διερεύνηση της έννοιας των «fake news». Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -