fbpx
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Δικαιοσύνη

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Πανεπιστημίου Πειραιά

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Στον πυρήνα των νομικών και τεχνολογικών εξελίξεων βρέθηκε ο Πειραιάς, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, καθώς φιλοξένησε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο επιστημονική ημερίδα με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».

Η ημερίδα υπήρξε γέννημα της σύμπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Πανεπιστημίου Πειραιά, δηλαδή της συνεργασίας δικηγόρων, δικαστών και ακαδημαϊκών, όπως άλλωστε επέβαλε το τόσο σοβαρό και σύνθετο θέμα της. Σε αυτήν αναπτύχθηκε επιστημονικός διάλογος για τα πρακτικά και νομικά θέματα που σχετίζονται με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους από αυτήν.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης,  τόνισε ότι:

«Ο βαθμός εμπλοκής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία της δικανικής κρίσης εξαρτάται από παραμέτρους όπως η τεχνική εξέλιξη των ίδιων των συστημάτων και από εξωγενείς πιέσεις για περισσότερη αποτελεσματικότητα και από την ικανότητα και προθυμία των δικαστικών συστημάτων να προσαρμοστούν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια εξίσου σημαντική διάσταση, αυτή της ηθικής. Αν σκεφτούμε την ηθική με βάση την Αριστοτελική θέση, θεωρώ ότι μπορούμε να αντισταθούμε στην υπερβολική ανάθεση της λήψης αποφάσεων σε αλγορίθμους που είναι ενσωματωμένοι σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας επισήμανε ότι:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της επιστημονικής πραγματικότητας, υπήρξε από τους πρώτους επιστημονικούς φορείς που ανέδειξαν το θέμα της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στο από 22-6-23 Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΠ, η αναζήτηση λύσεων στις δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης με τη βοήθεια των επιτευγμάτων της τεχνολογίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο κατακτήσεις γενεών σε ζητήματα που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης δίκης, της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του τεκμηρίου αθωότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων».

Η Πρόεδρος Εφετών και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κα Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία προήδρευσε σε μία από τις συνεδρίες, ανέφερε ότι:

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κορυφαία τεχνολογική τάση σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και της τεχνολογίας. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μεθόδων και κατασκευής εργαλείων για την αποκόμιση οφέλους από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να απειλούνται, όμως, τα θεμέλια της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη φαντάζει δελεαστική, όμως θα πρέπει να μας απασχολήσουν τα νομικά και ηθικά ζητήματα που δημιουργούνται. Η Δικαιοσύνη είναι και πρέπει να παραμείνει ανθρωποκεντρική».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο κ. Κώστας Μενουδάκος Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο κ. Παναγιώτης Περράκης Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), ο κ. Ευστάθιος Βεργώνης Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο  κ. Στέφανος Γκρίτζαλης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η κα Λίλιαν-Εύα Μήτρου Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Ιωάννης Αλεξάκης Διευθυντής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα Ελισσάβετ Σπυροπούλου Πρωτοδίκης και μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, ο κ. Δημήτρης Μελίδης Δικηγόρος και Υπεύθυνος της Επιτροπής του ΔΣΠ για την ψηφιακή Δικαιοσύνη, ο κ. Ηλίας Πολλάλης Δικηγόρος και Σύμβουλος του ΔΣΠ και η κα Θεοδώρα Μίχου Δικηγόρος Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Πάνος Αλεξανδρής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής, Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Πρόεδρος του ΔΣΑ, ο κ. Δημήτριος Καρύδης Αντιδήμαρχος Πειραιά.

Από το δικαστικό σώμα τίμησαν την εκδήλωση πολλοί Προϊστάμενοι Δικαστικών Σχηματισμών Αθήνας και Πειραιά και συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Εφετείου Πειραιά, ο κ. Δημήτριος Σαββαΐδης Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, η κα Στεφανία Γιαννούλη Πρόεδρος Τριμ. Συμβουλίου Δ/νσης Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, ο κ. Χριστόφορος Λινός Προϊστάμενος Τρ. Συμβουλίου Δ/νσης Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Ξυνόπουλος Πρόεδρος Τριμ. Συμβουλίου Δ/νσης Πρωτοδικείου Πειραιά, ο κ. Δήμος Χρυσός Πρόεδρος Τριμ. Συμ/λίου Δ/νσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά.

Επίσης, παρέστησαν ο κ. Νικόλαος Λογοθέτης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, η κα Άννα Μεμετζή Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, ο κ. Γεώργιος Δουβλέκας Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ο κ. Θεόδωρος Χαλκίδης Γεν. Γραμματέας Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ο κ. Ιωάννης Ηρειώτης Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Στυλιανός Μανουσάκης και κ. Γεώργιος Σταματογιάννης, ο κ. Ευάγγελος Διαμαντής Προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής Πρωτοδικείου Πειραιά και ο κ. Ευάγγελος Καρλάφτης, Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά τη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος δικαστών και δικηγόρων, καθώς και πολιτών.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -