fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Νομική Σχολή ΕΚΠΑ: «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για την κλιματική αλλαγή απετέλεσε η υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Duarte Agostinho κατά Πορτογαλίας και 32 άλλων κρατών

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, διοργανώνουν την 12η Φεβρουαρίου 2024 (17:00), στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημίου 30), εκδήλωση με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Αφορμή για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης για την κλιματική αλλαγή απετέλεσε η υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Duarte Agostinho κατά Πορτογαλίας και 32 άλλων κρατών.

Eμπνευστής αυτής της εκδήλωσης, o οποίος θα έχει τον συντονισμό της αλλά και θα την προλογίσει, είναι ο πρώην πρόεδρος του ΕΔΔΑ κοσμήτορας Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Κεντρική εισηγήτρια της εκδήλωσης θα είναι η δικηγόρος (Barrister, Essex Court Chambers) Alison Macdonald KC, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: η υπόθεση Duarte Agostinho και άλλοι κατά Πορτογαλίας και 32 άλλων κρατών».

Η επίμαχη υπόθεση που δικάστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχε ως αφετηρία προσφυγή έξι παιδιών και νέων της Πορτογαλίας, ηλικίας 11-24 ετών κατά 32 κρατών, στη νομική βάση του ανθρωπίνου δικαιώματος σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον.

Κατά τις εργασίες της επιστημονικής εκδήλωσης θα σχολιάσουν η Ομότιμη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Γλυκερία Σιούτη, ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Γιώργος Δελλής και η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών, μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL και διευθύντρια του Κόμβου Αριστείας για το Άσυλο και τη Μετανάστευση του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαβουνέλη.

Η επίμαχη υπόθεση που δικάστηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχε ως αφετηρία προσφυγή έξι παιδιών και νέων της Πορτογαλίας, ηλικίας 11-24 ετών κατά 32 κρατών (συμπεριλαμβανομένων και των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) στη νομική βάση του ανθρωπίνου δικαιώματος σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, που εγγυώνται τα άρθρα 2 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν την παράλειψη των κρατών να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να λάβουν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας εγκαίρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η υπόθεση εισήχθη με διαδικασίες fast track απευθείας ενώπιον της ευρείας σύνθεσης του ΕΔΔΑ με 17 δικαστές (αντί των 3), καθώς κρίθηκε υπόθεση «υψίστης σημασίας». Η υπόθεση συζητήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

Πρότυπο για την Ελλάδα

Η υπόθεση Duarte Agostinho αποτέλεσε πρότυπο για τη δικαστική προσφυγή πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα, που προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας προσωρινή δικαστική προστασία κατά του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας (Αττικής).

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δικαστική προσφυγή στη χώρα μας για το περιβάλλον και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από νέους και νέες.

Οι πέντε νέοι επικαλούνται το δικαίωμα σε ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον, το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα στην πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο (σύμβαση Φλωρεντίας του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Υπέρ των πέντε νέων από την Ραφήνα που προσέφυγαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, έκαναν παρέμβαση το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Greenpeace Ελλάδα, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων – Ροή, ΟΖΟΝ και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας (καθώς και το WWF Ελλάς και το Κέντρο Διεθνούς και Οικονομικού Ευρωπαϊκού Δικαίου – ΚΔΕΟΔ μόνον κατά την από 10.11.2023 συζήτηση της προσωρινής διαταγής).

Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων των πέντε νέων έχει ήδη συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -