Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψουν στις διωκτικές αρχές να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε καταγεγραμμένα βίντεο χωρίς την έγκριση δικαστή, θέτοντας εν αμφιβόλω θεμελιώδεις εγγυήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Svenja Hahn με δήλωσή της τόνισε ότι το τελικό κείμενο των νέων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη συνιστά «μια επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα» η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει «ανεύθυνη και δυσανάλογη χρήση της τεχνολογίας βιομετρικής ταυτοποίησης, την οποία ούτως ή άλλως γνωρίζουμε μόνο από αυταρχικά κράτη όπως η Κίνα».
Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΕ συμφώνησε σε ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο κανόνων τεχνητής νοημοσύνης – το πρώτο στον κόσμο – για την επιβολή ευρείας κλίμακας δεσμευτικών κανόνων σχετικά με τη χρήση της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. Ωστόσο, υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία καθότι η τελική διατύπωση του κειμένου εισήγαγε ένα «παραθυράκι» για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, το οποίο δεν υπήρχε στην αρχική συμφωνία.
Σε δήλωσή της στο «POLITICO», η Hahn σκιαγράφησε ζητήματα που αφορούν την τελική διατύπωση σχετικά με τη λεγόμενη μεταγενέστερη αναγνώριση προσώπου, όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε προϋπάρχον υλικό, διαχωρίζοντάς την από τη σάρωση δημόσιων χώρων σε πραγματικό χρόνο με κάμερες ενισχυμένες με τεχνητή νοημοσύνη, η χρήση των οποίων θα ήταν σε μεγάλο βαθμό παράνομη βάσει του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ -που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών- και οι βοηθοί του Κοινοβουλίου συμφώνησαν τους κανόνες σχετικά με την αναγνώριση προσώπου μετά τη δημοσίευση στις 22 Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες αφότου τα δύο θεσμικά όργανα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε κοινή θέση σχετικά με το εγχειρίδιο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη στο σύνολό του.
Η βουλευτής τόνισε μάλιστα ότι το κείμενο παραβίασε τη συμφωνία της 8ης Δεκεμβρίου. «Η προφορική συμφωνία είχε προβλέψει τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου μόνο για πολύ σοβαρά εγκλήματα, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Λίγα από αυτά παρέμειναν», συμπλήρωσε. Στην ίδια κατεύθυνση συμπλήρωσε ότι το τελικό κείμενο του κανονισμού θα επιτρέπει στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου μετά την απόφαση μιας διοικητικής αρχής και όχι ενός δικαστή. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η τεχνολογία θα επιτρέπεται να αναγνωρίζει υπόπτους για όλα τα είδη εγκλημάτων, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά είναι αυτά τα εγκλήματα. «Τα πιο ασήμαντα πλημμελήματα θα μπορούσαν να διώκονται με τη χρήση αναγνώρισης προσώπου», είπε.
Οι δηλώσεις της Χαν έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είχαμε ακούσει τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Κοινοβούλιο ότι η αναγνώριση προσώπου μετά την αναγνώριση προσώπου θα υπόκειται σε αυστηρές διασφαλίσεις και θα επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες στενές, εξαιρετικές περιστάσεις», δήλωσε ο Daniel Leufer, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στη ΜΚΟ ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now.
Η Ella Jakubowska, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στην European Digital Rights, δήλωσε ότι το κείμενο ανοίγει «τεράστια κενά που επιτρέπουν την ευρεία χρήση της μετα-βιομετρικής ταυτοποίησης».
Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων διαπραγματευτών του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία, υπερασπίστηκαν το τελικό κείμενο.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρόκειται να λάβουν το τελικό κείμενο του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη στις 24 Ιανουαρίου, με στόχο να δοθεί το πράσινο φως στις 2 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει το νόμο με ψηφοφορία στην ολομέλεια. Κοινοβουλευτικές επιτροπές, πολιτικές ομάδες ή συμμαχίες άνω των 40 βουλευτών θα μπορούν να προτείνουν τροπολογίες — οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα χρειαστούν περαιτέρω νομοθετικό έργο στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (ChatGPT)
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Τεχνητή Νοημοσύνη & Συμμόρφωση – Μας καλεί το μέλλον;