fbpx

Μπροστά στην οθόνη χωρίς διάλειμμα: Δικαστική απόφαση αναγνωρίζει την ευθύνη Δημόσιου Νοσοκομείου

Η αδιάκοπη εργασία μπροστά από την οθόνη χωρίς διαλείμματα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Την υποχρέωση να καταβάλει χρηματική ικανοποίηση σε εργαζόμενη Δημόσιου Νοσοκομείου, εξαιτίας της παραβίασης των ελάχιστων προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία της μπροστά σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, επικύρωσε πρόσφατα το Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Η εργαζόμενη, μόνιμη υπάλληλος του νοσοκομείου, απασχολείτο σε πλήρες ωράριο, αποκλειστικά μπροστά από οθόνη, χωρίς να της χορηγούνται τα προβλεπόμενα από το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 διαλείμματα ανά δίωρο, ή να της ανατίθενται εναλλακτικά καθήκοντα. Το εν λόγω διάταγμα, το οποίο εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, προβλέπει τη διακοπή της εργασίας σε οθόνες οπτικής απεικόνισης για περιορισμό της καταπόνησης των εργαζομένων, με διαλείμματα ή αλλαγές δραστηριότητας. Επίσης, ορίζει ότι οι εργοδότες υποχρεούνται να διαβουλεύονται με τους εργαζόμενους για την οργάνωση της εργασίας και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

Η εργαζόμενη, μαζί με άλλους συναδέλφους της, κατέθεσε αγωγή το 2012, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 4.528,20 ευρώ για το διάστημα 2010-2012. Αφού επικαλέστηκαν την παραβίαση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, υποστήριξαν ότι η συνεχής εργασία μπροστά σε οθόνη, χωρίς διαλείμματα και μέτρα προστασίας, έθεσε σε κίνδυνο την υγεία τους, εφόσον αναγκάζονταν να εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του νόμιμου ωραρίου τους, υπό καθεστώς πίεσης, πνευματικής και σωματικής, με διαρκώς τεταμένη την προσοχή τους ενώπιον ηλεκτρονικού υπολογιστή, δηλαδή υπό μη ενδεδειγμένες συνθήκες υγείας στον χώρο της εργασίας τους.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάζουν τη δραστηριότητα του εργατικού δυναμικού με τέτοιο τρόπο, ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες υπολογιστών να διακόπτεται περιοδικά με διαλείμματα, ή αλλαγές δραστηριότητας, ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία των εργαζομένων

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε, πράγματι, ότι η παράλειψη του Νοσοκομείου να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος 398/1994 ήταν παράνομη. Περαιτέρω, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τα απαιτούμενα διαλείμματα και ότι ο εργοδότης δεν οργάνωσε τη δραστηριότητα, ώστε να περιορίσει τον φόρτο εργασίας από την παρατεταμένη χρήση οθόνης. Τελικώς, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε ότι οι υπάλληλοι υπέστησαν ηθική βλάβη λόγω της έκθεσης της υγείας τους σε κίνδυνο, καθώς εργαζόταν υπό καθεστώς έντονης πνευματικής και σωματικής καταπόνησης, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί σε καθέναν από αυτούς το ποσό των 500 ευρώ.

Η εργαζόμενη επιδιώκοντας να αποζημιωθεί με μεγαλύτερο ποσό άσκησε έφεση, η οποία όμως δεν ευδοκίμησε. Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ενώπιον του Εφετείου, το Νοσοκομείο ωφελήθηκε από την επιπλέον εργασία της, καθώς το διάστημα των διαλειμμάτων χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την εκτέλεση των καθηκόντων της ενώπιον του υπολογιστή. Παρόλα αυτά, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα της εργαζομένης, κρίνοντας ότι η ηθική της βλάβη αποκαταστάθηκε με το ποσό που της επιδίκασε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.


Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΔΕφΑθ 1816/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -