fbpx
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Έρευνα: Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά που «σερφάρουν» στην Ελλάδα; – Στα ύψη η ανησυχία των γονέων

Η σημαντική πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) πιστεύει ότι τα παιδιά έχουν ελάχιστο έλεγχο ως προς τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων τους.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Τις προκλήσεις και τις ανησυχίες μικρών και μεγάλων για την ενίσχυση της προστασίας και της ιδιωτικής ζωής των νέων στο διαδίκτυο, αναδεικνύει η έρευνα που παρουσιάζει το NB Daily. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από   την   YouGov,   την   Humankind   Research   και   τη Homo Digitalis εντός του 2023, σκιαγραφεί την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, διαπιστώνοντας υψηλά επίπεδα ανησυχίας και ενώ οι ερωτώμενοι δεν παύουν να υπογραμμίζουν την ανάγκη υποστήριξης και εφαρμογής ισχυρού κώδικα για την διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο.

Στα στοιχεία επισημαίνεται εμμέσως πλην σαφώς η ανάγκη ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών, ενήλικων και μη, σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας και ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Όταν έμαθαν τις επεμβατικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούνται διαδικτυακά, οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν σοκ

Ενδεικτικά μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:

•         Το 83% των Ελλήνων ανησυχούν για την ιδιωτικότητα των παιδιών στο διαδίκτυο.

•         Οι περισσότεροι Έλληνες (71%) εξέφρασαν έλλειψη εμπιστοσύνης στις ψηφιακές πλατφόρμες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και των νέων στο διαδίκτυο.

•         Η σημαντική πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) πιστεύει ότι τα παιδιά έχουν ελάχιστο έλεγχο ως προς τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων τους.

•         Οι περισσότεροι Έλληνες (68%) πιστεύουν ότι οι γονείς είναι πρωτίστως υπεύθυνοι για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

•         Το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ισχύοντες κανόνες είναι ανεπαρκείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των παιδιών και των νέων, ενώ το 38% των Ελλήνων δεν πιστεύει ότι οι πλατφόρμες συμμορφώνονται στους κανόνες και λογοδοτούν στους κανόνες.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστημονικοί υπεύθυνοι συναντήθηκαν με νέους συμμετέχοντες -κάτω των 18- σε τριμελείς ομάδες (focus group), οι οποίες παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις εμπειρίες των τελευταίων στον ψηφιακό κόσμο. Συγκεκριμένα, οι νέοι εξέφρασαν:

• Όταν έμαθαν, για πρώτη φορά στην πλειονότητά τους, τις επεμβατικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούνται διαδικτυακά, οι νεαροί συμμετέχοντες εξέφρασαν σοκ και υψηλά επίπεδα ανησυχίας για τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που συλλέγονται γι‘ αυτούς, νιώθοντας πως δεν έχουν τον έλεγχο για να σταματήσουν κάτι τέτοιο.

• Αισθάνθηκαν πως το να παρέχουν αδιακρίτως τα δεδομένα τους στις ψηφιακές πλατφόρμες είναι μονόδρομος, διαφορετικά διακινδυνεύουν την απομόνωση από φίλους, οικογένειες και την κοινωνική τους ζωή στο διαδίκτυο.

• Διατύπωσαν την άποψη περί έλλειψης προστασίας. Χαρακτήρισαν τους ισχύοντες κανόνες και κανονισμούς ως ανεπαρκείς για την προστασία τους.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

Η ταυτότητα της έρευνας

Το δείγμα της έρευνας ήταν 1.006 Έλληνες ηλικίας 18 ετών και άνω, με λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (323) των ερωτηθέντων να είναι γονείς παιδιών κάτω των 18 ετών. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια και η αντιπροσωπευτικότητα των πορισμάτων, εφαρμόστηκαν κατάλληλες τεχνικές στάθμισης Για παράδειγμα οι απαντήσεις της έρευνας προσαρμόστηκαν ώστε να ταιριάζουν με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά ολόκληρου του ελληνικού ενήλικου πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η έρευνα είναι εθνικά αντιπροσωπευτική των ατόμων άνω των 18 ετών.

Σχετικά με τη Homo Digitalis

Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και πλέον αριθμεί πάνω από 120 μέλη-εθελοντές. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του κοινού για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων. Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για στοχευμένες μελέτες, δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα είναι το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα της EDRi (European Digital Rights). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοπό www.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@homodigitalis.gr

Δείτε επίσης: Ο Θέμης σερφάρει στο Διαδίκτυο

Δείτε περισσότερα: Κυβερνοσφάλεια στην ψηφιακή εποχή.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -