Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν σήμερα, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να ζητήσουν – εκ μέρους της Κυβέρνησης – την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.
Η αφορμή είναι μεμονωμένη, η επίθεση με φωτοβολίδα, έξω από το γήπεδο στου Ρέντη, του 18χρονου στον 31χρονο αστυνομικό που χαροπαλεύει, πλην όμως ο σκοπός, όπως ήδη έχει καταστεί σαφές, είναι ευρύτερος: η αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.
Είναι προφανές ότι το εγχείρημα θυμίζει τη στρατηγική που επελέγη με τη συσχέτιση δικογραφιών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όταν πια η ιστορία έφθασε στο μη περαιτέρω, με τη δολοφονία Φύσσα.
Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» ο κ. Οικονόμου, τόνισε: «Θα ζητήσουμε την αναβάθμιση, από πλευράς Δικαιοσύνης, της παρακολούθησης του συνόλου της υπόθεσης αυτής, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας, αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπόριο ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οπαδικό οικοσύστημα».
Είναι προφανές ότι το εγχείρημα θυμίζει τη στρατηγική που επελέγη με τη συσχέτιση δικογραφιών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όταν πια η ιστορία έφθασε στο μη περαιτέρω, με τη δολοφονία Φύσσα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δε δίστασε να αναφερθεί μεταξύ άλλων σε «χούλιγκανς που εξακολουθούν να βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους, τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε». «Έχει εργαλεία στα χέρια της η Αστυνομία που μπορεί να συλλαμβάνει, αλλά προφανώς -όπως φαίνεται- οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σε αυτό το κλίμα αποθράσυνσης, -επιτρέψτε μου να πω αποκτήνωσης- του χουλιγκανισμού που ζούμε για διάφορους λόγους: είτε διότι έτσι είναι συνεπακόλουθο μιας τεράστιας κουλτούρας βίας που υπάρχει, είτε διότι χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή, είτε διότι οι χούλιγκανς εξακολουθούν να βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους, τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε αναλυτικά. «Θα ζητήσουμε επανέλεγχο μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις Αρχές να αντιμετωπίσουν – σε ό,τι αφορά και στους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς- όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επεσήμανε ως «τεράστιες τις ευθύνες των ιδιοκτητών των ομάδων», ενώ έκανε λόγο για «συντεταγμένους στρατιωτικούς στρατούς», κρίνοντας ότι πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα για όλα τα γεγονότα των τελευταίων ετών στο χώρο του αθλητισμού. «Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο», είπε χαρακτηριστικά.
Χθες, ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων, ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, επεσήμανε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας «ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα», κάνοντας ευθεία αναφορά σε «συμμορίες», «εγκληματικές οργανώσεις» και «οργανωμένους στρατούς». Σημείωσε παράλληλα ότι οι αποφάσεις αυτές τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Το Case – Study της Παρί Σεν Ζερμέν
Πόσο βαθιά μπορεί όμως να φθάσει το περιώνυμο «μαχαίρι στο κόκκαλο;» Μετά τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσουρή, πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που τονίζουν ότι η σκληρή ποινική μεταχείριση δεν αρκεί, απαιτούνται συστηματικά διοικητικά μέτρα που θα αναχαιτίζουν συνδέσμους, ομάδες, κέντρα λήψης αποφάσεων στο πεδίο του επαγγελματικού αθλητισμού.
Ακόμη και σε χώρες με σκληροπυρηνικά χουλιγκανικά στοιχεία, όπως η Γαλλία με τους ρατσιστές και βίαιους «Ultras» («Ακραίους»), μπήκε φρένο κάποτε. Γνώστες των αθλητικών δρώμενων θυμούνται τα μέτρα σε βάρος της Παρί Σεν Ζερμέν και τις σχετικές προσφυγές συνδέσμων της -δυο φορές- στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο.
ΕΔΔΑ: Αναγκαία η διάλυση δύο ενώσεων οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν, «Les Authentiks» και «Supras Auteuil 91»
Η μία εκ των υποθέσεων και πλέον πρόσφατη αφορούσε τη διάλυση – με κυβερνητική πρωτοβουλία – δύο ενώσεων οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν, «Les Authentiks» και «Supras Auteuil 91», ύστερα από συμπλοκές στις οποίες ενεπλάκησαν ορισμένα από τα μέλη τους στις 28 Φεβρουαρίου 2010, με τραγική κατάληξη τον θάνατο ενός οπαδού.
Στην απόφαση του ΕΔΔΑ στην υπόθεση «Les Authentiks and Supras Auteuil 91 κατά Γαλλίας» (προσφυγή αριθ. 4696/11), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν υπήρξε: καμία παραβίαση του άρθρου 6 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) και του άρθρου 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι λόγω της έκτασης του περιθωρίου εκτίμησης σε θέματα υποκίνησης βίας και των ιδιαίτερων περιστάσεων της υπόθεσης, οι εντολές διάλυσης από την πολιτική ηγεσία ήταν αναγκαίες και ανάλογες προς τον επιδιωκόμενο στόχο.
Τι κι αν η παρισινή ομάδα ήταν ο πρώτος σύλλογος που είχε παλαιότερα χρησιμοποιήσει ιδιωτικούς αστυνομικούς, τους stewards, για την τήρηση της τάξης;
Στο απώτερο παρελθόν, το 2006 (υπόθεση συνδέσμου «Παιδιών της Βουλώνης» εναντίον Γαλλίας), κοντά στο στάδιο Παρκ ντε Πρινς, ιστορική έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν, και ενώ η ομάδα είχε γνωρίσει ήττα από την ισραηλινή Χαποέλ Τελ Αβιβ, μερικές δεκάδες Γάλλοι οπαδοί άρχισαν να καταδιώκουν τον 25χρονο Γαλλοεβραίο, Γιανίβ Χαζούτ. Ένας μαύρος αστυνομικός με πολιτικά που φρουρούσε έναν χώρο στάθμευσης, ο 32χρονος Αντουάν Γκρανομόρ, έτρεξε να προστατεύσει τον νεαρό. «Βρωμοεβραίε», ούρλιαζε το αφιονισμένο πλήθος.
Κάποιοι γρονθοκοπούσαν τον Γκρανομόρ, όταν αυτός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο, σκοτώνοντας τον 25χρονο ηλεκτρολόγο Ζουλιάν Κεμενέρ και τραυματίζοντας τον 26χρονο οδηγό νταλίκας Μουνίρ Μπουζαέρ. Η θύελλα που προκλήθηκε έχει καταγραφεί παντοτινά στη συλλογική συνείδηση των Γάλλων.
Ο Κεμενέρ ήταν μέλος των «Παιδιών της Βουλώνης», ομάδας ακροδεξιών οπαδών της Παρί-Σεν-Ζερμέν, που συστηματικά εμπλέκονταν σε βανδαλισμούς και ρατσιστικές επιθέσεις… Σφηγκοφωλιά ήταν η κερκίδα της Βουλώνης, η οποία πήρε το όνομά της από τη γειτνίασή της με το ομώνυμο δάσος, ταυτισμένο με τον αγοραίο έρωτα. Δεν άργησε να γίνει συνώνυμη και της αθλητικής βίας.
Δείτε τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ για διοικητικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας στη Γαλλία:
https://hudoc.echr.coe.int/?i=001-167763
https://hudoc.echr.coe.int/#{%22itemid%22:[%22001-103809%22] (επί του παραδεκτού)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ