fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος μέσω της Κύπρου- Ελληνική βοήθεια στους αμάχους – Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Μπλίνκεν

Αεροσκάφος C-130 μετέφερε στο Κάιρο φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, προοριζόμενο για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο μέσω της Κύπρου, που θα μπορούσε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μιλώντας στο συνέδριο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα κατά 25 εκατομμύρια ευρώ.

«Η βοήθεια εισέρχεται τώρα από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας. Αλλά οι όγκοι παραμένουν πολύ μικροί για να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα. Προτεραιότητά μας είναι να συνεργαστούμε με εταίρους για την ενίσχυση των υλικοτεχνικών ικανοτήτων της Ράφας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε συμπληρωματικά δρομολόγια. Ένας θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, που θα εγγυάται μια διαρκή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας. Χαιρετίζω θερμά την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνησή του».

«Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους αμάχους που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο, πρόσθεσε η Φον Ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι η συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ για τη Γάζα θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και με τα θύματα στη Γάζα να αγγίζουν πια τις 10.000 (περίπου 4.000 παιδιά), η Ελλάδα απέστειλε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια, με μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών. Αεροσκάφος C-130 απογειώθηκε το πρωί από την 112 Πτέρυγα Μάχης και μετέφερε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, προοριζόμενο για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Τη βοήθεια υποδέχθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο El Arish ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο.

Το σπριντ Μπλίνκεν

Ιδιαίτερη κινητικότητα επιδεικνύει παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν, η οποία και κορυφώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών έφτασε στην Άγκυρα της Τουρκίας όπου είχε συνομιλίες σήμερα Δευτέρα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

«Ο Φιντάν δεν ανταποκρίθηκε στην αγκαλιά του Μπλίνκεν και του κράτησε μόνο το χέρι», ανέφερε χαρακτηριστικά το CNN Türk, αποτυπώνοντας ψυχρότητα στο τετ α τετ. Η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν ήταν περίπου τρίωρη και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, απουσία Ερντογάν.

Η συνάντηση Μπλίνκεν -Φιντάν ήταν περίπου τρίωρη και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις

Με τον αμερικανό αξιωματούχο επικοινώνησε αργότερα τη Δευτέρα τηλεφωνικώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την εντεινόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε ακόμη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή.

Βαγδάτη και Κύπρος

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η αιφνιδιαστική – για λόγους ασφαλείας – επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε ως «εντελώς απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς. Στις συνομιλίες που είχε με τον ιρακινό Πρωθυπουργό, τον διαβεβαίωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά ώστε να μην επεκταθεί η σύγκρουση, στην κατεύθυνση ανθρωπιστικής παύσης, που θα ενίσχυε και την παροχή βοήθειας και την απελευθέρωση των ομήρων.

Στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή, ο Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε και στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησε διεξοδικά για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Πολιορκείται η Γάζα

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μαίνονται άγριες μάχες, με τον ισραηλινό στρατό να διαβεβαιώνει ότι έχει κόψει στα δύο την περιοχή, με σκοπό να «αφανίσει» το κέντρο διοίκησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για εκεχειρία, αν δεν απελευθερωθούν προηγουμένως όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς – υπολογίζονται σε τουλάχιστον 240. «Δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε», είπε χαρακτηριστικά στους άνδρες των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων της χώρας στην αεροπορική βάση Ραμόν στο νότιο Ισραήλ.

Η δήλωση ακροδεξιού υπουργού ότι η χρήση πυρηνικής βόμβας κατά της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «πιθανή επιλογή», προκάλεσε κατακραυγή εντός και εκτός Ισραήλ

Ο πόλεμος έχει πάντως πυροδοτήσει εντάσεις και στο στρατόπεδο της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η δήλωση ακροδεξιού υπουργού του, χθες Κυριακή, ότι η χρήση πυρηνικής βόμβας κατά της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί «πιθανή επιλογή», προκάλεσε κατακραυγή εντός και εκτός Ισραήλ. Ο υπερεθνικιστής υπουργός Ισραηλινής Κληρονομιάς Αμιτσάι Ελιγιάχου δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι δεν είναι απολύτως ικανοποιημένος με το εύρος των ισραηλινών αντιποίνων στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Κληθείς να απαντήσει εάν η λύση για τον ίδιο θα ήταν «κάποιου είδους πυρηνική βόμβα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, να την ισοπεδώσει και να σκοτώσει όλο τον κόσμο», ο υπουργός την εμφάνισε ως «πιθανή επιλογή».

«Καμία σχέση με την πραγματικότητα», ήταν η άμεση απάντηση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να μην θέτει σε κίνδυνο αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Το μήνυμα Νετανιάχου συνοδεύτηκε και από απόφαση «απομάκρυνσης»: ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τη συμμετοχή του υπουργού στις κυβερνητικές συνεδριάσεις.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -