fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Τι συζητούν οι ισχυροί στο Νταβός; Τεχνητή Νοημοσύνη, Ανάπτυξη και Δικαιοπολιτική

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι ζητούν από την πολιτική ελίτ που έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, να εισαγάγουν φόρους στον πλούτο, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Το σύστησε πρώτη φορά ο γιατρός Αλεξάντρ Σπένγκλερ – τον 19ο αιώνα – σε πνευμονοπαθείς, για το εξαιρετικό μικροκλίμα του. Το Νταβός, το μικρό χωριουδάκι στο καντόνι Γκραουμπίντεν, το ψηλότερο που μπορεί να απαντήσει κανείς στο έδαφος της Γηραιάς Ηπείρου, είναι πια διάσημο, καθώς συγκεντρώνει ισχυρούς και διάσημους κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι οποίοι και αποφαίνονται πλείστα όσα σημαντικά για τον πλανήτη στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στην Ελλάδα, μας το έκανε γνωστό ο Ανδρέας Παπανδρέου, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το επισκέφθηκε δύο φορές: τη δεύτερη  συνήψε με τον τούρκο ομόλογό του, Τουργκούτ Οζάλ, τη συμφωνία τού «Μη πολέμου».

Από τότε έχουν αλλάξει τα πάντα, χωρίς υπερβολή, και η ατζέντα περιλαμβάνει πια νέα καυτά θέματα, όπως η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε έθνη και κοινωνίες, σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, μα και αυξημένου κατακερματισμού. Ο εφετινός θεματικός άξονας του φόρουμ και επισήμως:  “Η ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης”. Δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται εντός του έτους, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών του Ιουνίου αλλά και των αμερικανικών εκλογών το φθινόπωρο, το ζήτημα είναι λίαν επίκαιρο.

Θέμα κομβικής σημασίας που θα συζητηθεί είναι επίσης η Τεχνητή Νοημοσύνη, ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Το έτος 2023 ήταν άλλωστε το έτος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν εργαλεία AI, η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει ως στόχο τη διασφάλιση ομαλής μετάβασης στο μέλλον της τεχνολογίας.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Η στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια είναι ψηλά στην ατζέντα – και πώς θα μπορούσε να μην είναι… Η απομείωση των εκπομπών άνθρακα με ορίζοντα το 2050 αποτελεί στόχο, χωρίς αποκλεισμούς από τα βασικά αγαθά.

Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, επίσης θα απασχολήσουν τους «σημαντικούς» αυτού του κόσμου. Το νέο σκηνικό είναι ρευστό, με χιλιάδες προκλήσεις και εντάσεις, με αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια, συν την κλιματική κρίση. Ως εκ τούτου, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να βρουν νέο modus vivendi.

Πολλοί από τους επωνύμους που βρέθηκαν πάντως στο χιονισμένο τοπίο, έκαναν δηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος. Το NB Daily τις σταχυολογεί:

Η έκκληση του Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε  ότι μια «ολοκληρωτική σύγκρουση» μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου θα ήταν «πλήρης καταστροφή», εν μέσω φόβων μιας ανάφλεξης στην περιοχή. Μιλώντας στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων, ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

epa11077124 The logo of the WEF on a window of the Congress Center as participants and artificial intelligence generated artwork by Turkish-American media artist Refik Anadol are reflected inside the congress centre on the eve of the 54th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 14 January 2024. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic ‘Rebuilding Trust’ from 15 to 19 January. EPA/LAURENT GILLIERON

Ο Μακρόν και η Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο Νταβός ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και πρόσθεσε πως γι’ αυτόν τον λόγο οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανανεώσουν αυτή τη χρονιά τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν το Κίεβο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ο τρίτος χρόνος και ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άδραξε την ευκαιρία να επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Δύσης προς τη χώρα του. Αφύπνισε το κοινό του θυμίζοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπει στις 20 Φεβρουαρίου στο τρίτο έτος.

Έχουν αιτήματα και οι δισεκατομμυριούχοι

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι ζητούν από την πολιτική ελίτ που έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, να εισαγάγουν φόρους στον πλούτο, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: Σας ζητάμε να μας φορολογήσετε, εμάς, τους πιο πλούσιους της κοινωνίας», αναφέρουν οι μεγιστάνες σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες. «Αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά το βιοτικό μας επίπεδο, δεν θα οδηγήσει στο να στερηθούν κάτι τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Θα μετατρέψει όμως τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μας μέλλον».

«Σας ζητάμε να μας φορολογήσετε, εμάς, τους πιο πλούσιους της κοινωνίας», αναφέρουν οι μεγιστάνες σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες.

Σύμφωνα με την Guardian, στους πλούσιους υπογράφοντες από 17 χώρες περιλαμβάνονται η κληρονόμος της Disney Αμπιγκέι Ντίσνεϊ, ο Μπράιαν Κοξ που υποδύθηκε τον χαρακτήρα του δισεκατομμυριούχου «Λόγκαν Ρόι» στη σειρά Succession, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Σάιμον Πεγκ και η Βάλερι Ροκφέλερ, κληρονόμος της αμερικανικής δυναστείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Πράσινη Συμφωνία

Στην Ελβετία έχει μεταβεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες. Θα συναντηθεί επίσης με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει την Πέμπτη σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα έχει συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του γνωστού περιοδικού για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Foreign Policy, κ. Ravi Agrawal.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -