fbpx
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Η Δικαιοσύνη και ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Κάρλος Σαμούρ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που μειοψήφησε, αντιλέγει με γνωμοδότησή του ότι ο Τραμπ δεν έχει καταδικαστεί για ανταρσία από τη Δικαιοσύνη, ως εκ τούτου τού στερείται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Πολιτικό ζήτημα μείζονος σημασίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο, την περασμένη Τρίτη, με την οποία θέτει φραγμό στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις Προεδρικές εκλογές της πολιτείας το 2024.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θέλει τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μη μπορεί να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Κολοράντο στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε στην επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ είχαν εισβάλλει στο ομοσπονδιακό κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου του 2020, δηλαδή της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Με οριακή πλειοψηφία 4-3, το Δικαστήριο «πατά» από νομικής πλευράς στο άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος

Με οριακή πλειοψηφία 4-3, το Δικαστήριο «πατά» από νομικής πλευράς στο άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, για την ακρίβεια το ενεργοποιεί για πρώτη φορά, με βάση το οποίο αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί σε «εξέγερση ή ανταρσία» δεν μπορούν να κατέχουν αξίωμα. Η εξέλιξη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που υποψήφιος για την προεδρία στην ιστορία των ΗΠΑ θεωρείται ως ακατάλληλος για τον Λευκό Οίκο.

«Δεν καταλήγουμε σε αυτά τα συμπεράσματα ελαφρά τη καρδία», έγραψαν οι δικαστές της πλειοψηφίας. «Έχουμε κατά νου το μέγεθος και το βάρος των ερωτημάτων που βρίσκονται τώρα ενώπιόν μας. Έχουμε επίσης κατά νου το επίσημο καθήκον μας να εφαρμόζουμε τον νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από τις αντιδράσεις του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος επιβάλλει να λάβουμε».

Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το αμερικανικό Σύνταγμα απαγορεύει στον επικρατέστερο υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2024 να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο, αφού είχε συμμετοχή στη βία κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, υποκινώντας τη.

Ο Κάρλος Σαμούρ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο που μειοψήφησε, αντιλέγει με γνωμοδότησή του ότι ο Τραμπ δεν έχει καταδικαστεί για ανταρσία από τη Δικαιοσύνη, ως εκ τούτου τού στερείται το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Η υπόθεση δεν αποτελεί, κατά την κρίση του δικαστή, «δίκαιο» μηχανισμό για τη στέρηση του δικαιώματος Τραμπ ως προς το εκλέγεσθαι.

«Ακόμη κι αν είμαστε πεπεισμένοι πως κάποιος υποψήφιος διέπραξε φρικτές πράξεις στο παρελθόν -ακόμη κι αν ενεχόταν σε ανταρσία, τολμώ να πω- πρέπει να υπάρξει τήρηση της νόμιμης διαδικασίας προτού να μπορούμε να αποφανθούμε πως το πρόσωπο αυτό δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», εξήγησε ο δικαστής.  

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, δηλώνοντας ότι θα ασκηθεί έφεση, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «προβληματική» και «αντιδημοκρατική»

Η απόφαση αναστέλλεται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2024, ώστε να επιτραπεί η άσκηση έφεσης.

Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, δηλώνοντας ότι θα ασκηθεί έφεση, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «προβληματική» και «αντιδημοκρατική». «Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε απόψε μια εντελώς λανθασμένη απόφαση και θα καταθέσουμε γρήγορα έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ταυτόχρονο αίτημα για αναστολή αυτής της βαθιά αντιδημοκρατικής απόφασης», είπε χαρακτηριστικά.

Το βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης Τραμπ ; Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο δεν συνιστούν ανταρσία ή στάση, δεν ήταν με άλλα λόγια τόσο σοβαρά ώστε να χαρακτηριστούν ως τέτοια. Ο συνήγορός του υποστηρίζει επίσης ότι η ομιλία του πρώην προέδρου ενώπιον υποστηρικτών του στην Ουάσιγκτον πριν από την επίθεση, προστατευόταν από το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμέν. Το δικαστήριο δεν έχει – υποστηρίζει η πλευρά Τραμπ – τη δικαιοδοσία να στερήσει από τον πρώην Πρόεδρο, ο οποίος έχει δημοσκοπικό προβάδισμα στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.

Στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο οι συντηρητικοί δικαστές έχουν αποφασιστική πλειοψηφία, με αναλογία 6-3.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -