fbpx
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

In Memoriam Ιάκωβου Φαρσεδάκη

H Λίλα Καρατζά αποχαιρετά μια εμβληματική μορφή του κόσμου της Εγκληματολογίας.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Όλη η Οικογένεια της Νομικής Βιβλιοθήκης θρηνεί την απώλεια του Ιάκωβου Φαρσεδάκη (1940 – 2024), του Φίλου και Συνεργάτη, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εκδοτικού οίκου.

Ενός λαμπρού επιστήμονα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, με ευρύτητα γνώσεων, αφού μετεκπαιδεύτηκε, μετά τη Νομική Σχολή Αθηνών, στην Εγκληματολογία και στις Ποινικές επιστήμες, στην Ιστορία του δικαίου, στις Ευρωπαϊκές σπουδές, στους Διεθνείς Οργανισμούς, στο Συγκριτικό δίκαιο, στη Φιλοσοφία του δικαίου και στην Κοινωνιολογία του Δικαίου, λαμβάνοντας τρία μεταπτυχιακά διπλώματα και μια διδακτορική διατριβή από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Κατά την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία αφιερώθηκε αποκλειστικά στην Επιστήμη της Εγκληματολογίας. Η συστηματική του μελέτη πάνω στο εγκληματικό φαινόμενο αποτυπώθηκε σε πλήθος μελετών, συγγραμμάτων και άρθρων, τόσο στον ελληνικό όσο και στον ξένο τύπο.

Υπήρξε ο Ιδρυτής του περιοδικού «Ποινική Δικαιοσύνη» και του περιοδικού «Εγκληματολογία», καθώς και Διευθυντής του περιοδικού «Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας». Ήταν εκείνος που σύστησε στο ευρύ αναγνωστικό κοινό την επιστήμη της εγκληματολογίας μέσα από τη «Βιβλιοθήκη Εγκληματολογίας», μια σειρά επιλεγμένων τίτλων από την διεθνή εγκληματολογική βιβλιογραφία, διακεκριμένων καθηγητών του εξωτερικού.

Οραματιζόταν μια διεθνούς επιπέδου βιβλιοθήκη της Εγκληματολογίας, μέσα από την οποία αφενός θα αναδεικνυόταν ο ρόλος και η σημασία της σύγχρονης επιστήμης της εγκληματολογίας, αφετέρου θα έβρισκαν ένα βήμα όλοι οι νέοι επιστήμονες εγκληματολόγοι, καθώς μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποια βιβλιοθήκη αναφοράς.

Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα, ένας άξιος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, με συνεχή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις. Ως Διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου επί 21 έτη, του Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο και αργότερα ως Ιδρυτής, Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέπτυξε συνεργασίες με μεγάλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Είναι αδιαμφισβήτητη η επιστημονική συνεισφορά του Ιάκωβου Φαρσεδάκη και η συμβολή του στην εξέλιξη της εγκληματολογικής σκέψης. Άφησε μια μεγάλη κληρονομιά και γαλούχησε πολλές γενιές νέων επιστημόνων, που έχουν ήδη διαπρέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πάνω από όλα όμως ήταν ένας Δάσκαλος που μετέδιδε όχι μόνο γνώσεις αλλά και αξίες. Το ήθος, η ακεραιότητα, η έμφυτη ευγένειά του, η ηπιότητα του χαρακτήρα του, η μετριοπάθεια, αλλά και η αποφασιστικότητά του, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό σε συναδέλφους και φοιτητές. Ήταν πάντα γελαστός, γεμάτος ενέργεια, με μια αστείρευτη διάθεση προσφοράς, πρόθυμος να βοηθήσει όπου μπορούσε.

Υπήρξαμε φίλοι και συνοδοιπόροι σε ένα μακρύ εκδοτικό ταξίδι, που διήρκησε πάνω από 40 χρόνια. Θα μας λείψει.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Λίλα Καρατζά

Εκδότης

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -