fbpx
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Αναστολή της αποχής στις δίκες Δημοσίου και τη Νομική Βοήθεια αποφάσισαν οι δικηγόροι – Συνεχίζουν την αποχή στις ποινικές δίκες

Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Σπανάκη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μηλαπίδη.

Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Δείτε επίσης

Τη συνέχιση της αποχής στις ποινικές δίκες ως τις 26 Φεβρουαρίου, αλλά την αναστολή της στις δίκες Δημοσίου και τη Νομική Βοήθεια, αποφάσισε η Ολομέλεια των δικηγόρων της χώρας κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, και ενώ πλέον έχει τεθεί στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης. Με καθολική αποχή απαντούν, παράλληλα, την ημέρα (21/22 Φεβρουαρίου) κατά την οποία θα ψηφιστούν στη Βουλή οι νέοι Ποινικοί Κώδικες. Στις 23 Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών για συναφή αιτήματα του κλάδου.

Καθώς στο τέλος του μήνα, 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να παραστεί στο σημείο.

Στο ζήτημα του δικαστικού χάρτη της χώρας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του δικηγορικού σώματος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποδοχή των θέσεών του, όπως έχουν διαμορφωθεί με αποφάσεις της Ολομέλειας.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση:

      «Α. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης  κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων νομικής βοήθειας».

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, κατ’ αποδοχή των σχετικών προτάσεων της Ολομέλειας, διευρύνουν την δικηγορική ύλη σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την κοινωνία και τον κλάδο, ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και τον αναβαθμίζουν σε  ουσιαστικό παράγοντα  απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων της νομικής βοήθειας που αφορούν όλες τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί γραμμάτια μέχρι 31.12.2023, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οι δικηγόροι δεν έκαναν χρήση του άρθρου 69 του ν. 5016/2023 και εκείνων όπου έγινε χρήση της άνω διάταξης, ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%).

B. Το σχέδιο νόμου «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, παρά τις όποιες τροποποιήσεις επήλθαν, απέχει των προτάσεων της Ολομέλειας και μάλιστα σε σημαντικά θέματα, που θίγουν τη φιλελεύθερη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει ένα ευρωπαϊκό ποινικό νομοθέτημα, οδηγώντας σε μία άκρα αυστηροποίηση των ποινών, φαλκιδεύει ουσιώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου και  στοχοποιεί το δικηγόρο ως ποινικό υπερασπιστή.

Γ. Στο ζήτημα του δικαστικού χάρτη της χώρας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του δικηγορικού σώματος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποδοχή των θέσεών του, όπως έχουν διαμορφωθεί με αποφάσεις της Ολομέλειας.

Δ. Βασικά οικονομικά αιτήματα του κλάδου, (κατάργηση, άλλως, μείωση ΦΠΑ σε δικαστηριακές υποθέσεις, επέκταση απαλλαγής από ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25000 ευρώ, υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, επανεξέταση των γραμματίων προείσπραξης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση αμοιβών εμμίσθων  κλπ), παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας την αναστολή της αποχής των μελών τους από:

– Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και

– Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας. 

Η αναστολή της αποχής θα ξεκινήσει από το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Κατά τα λοιπά ισχύει η από 7.2.2024 απόφαση της Ολομέλειας (Πρόταση για αποχή μέχρι και την Δευτέρα 26.2.2024 από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα και από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds), με το ισχύον πλαίσιο).

Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης να προτείνει καθολική αποχή την ημέρα ψήφισης στη Βουλή του άνω σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε περίπτωση δε, που η Kυβέρνηση εμμείνει στην προτεινόμενη ρύθμιση του 349 ΚΠΔ, η Ολομέλεια προτείνει την αναστολή της απόφασής της για αποχή στα κακουργήματα μετά τη δεύτερη διακοπή για τρείς μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ».

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Σπανάκη είχαν οι εκπρόσωποι του δικηγορικού κλάδου.

Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

Σε σχέση με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Εργασίας, οι δικηγόροι εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αιτήματα τη διατήρηση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ασφαλιστική ικανότητα με μόνη την καταβολή των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης του προηγουμένου έτους και την εκ νέου ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών σε βιώσιμη βάση.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δ. Βερβεσός μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την αντιμετώπιση των άνω ζητημάτων, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικηγόρων και ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων να μείνουν ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν με καταδιωκτικά μέτρα λόγω απώλειας των ρυθμίσεων.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των δικηγόρων την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό και τους Προέδρους ΔΣ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Φινοκαλιώτη και ΔΣ Πειραιά Ηλία Κλάππα, τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ και υπεύθυνο ασφαλιστικού Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και εκπροσώπους των επιστημονικών και ασφαλιστικών φορέων, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Σπανάκη και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μηλαπίδη. Στη συζήτηση κατατέθηκαν τα αιτήματα της Ολομέλειας και του Συντονιστικού των Φορέων.

Παρατέθηκαν επίσημα στοιχεία από τις εκθέσεις του ΚΕΑΟ σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 800.000 ασφαλισμένοι μη μισθωτοί οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μετά το 2017, τα τελευταία χρόνια έχουν απωλεσθεί πάνω από 750.000 ρυθμίσεις, ενώ η τρέχουσα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, όχι μόνον δεν είναι βιώσιμη, καθώς συνδέεται με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, αλλά και πιο αυστηρή από ποτέ, καθόσον η έστω και μια φορά απώλειά της, στερεί στον ασφαλισμένο τη δυνατότητα να αιτηθεί και πάλι τη ρύθμιση αυτή.

Από το Υπουργείο έγινε γνωστό, ότι της ευνοϊκής ρύθμισης για την ασφαλιστική ικανότητα έκαναν χρήση 400.000 ασφαλισμένοι, εκ των οποίων οι 180.000 οφείλουν ποσά λιγότερα των 500 ευρώ και από τους λοιπούς 220.000 ασφαλισμένους οι 100.000 είναι αγρότες.

Περαιτέρω, ενημερωθήκαμε ότι εξετάζεται το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης για τα ανήλικα έμμεσα μέλη, τα ΑΜΕΑ και τους πάσχοντες χρόνιων ασθενειών, καθώς και το ζήτημα των ρυθμίσεων σε συνολική βάση από τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τυχόν κοινή ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών και θα ενημερώσει στο άμεσο μέλλον για τις τελικές του αποφάσεις».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -