fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Ανυποχώρητη η Κυβέρνηση στο φορολογικό – «Μπλέξαν οι γραμμές» με συμβολαιογράφους

Σε καθολική αποχή οι δικηγόροι σήμερα, αύριο η πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε δύσκολη, πολυπαραγοντική εξίσωση διαμορφώνονται οι σχέσεις του νομικού κόσμου με την κυβέρνηση, εν μέσω εξελίξεων, παρεμβάσεων και παρασκηνιακών φημών.

Σε ό,τι αφορά το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από δικηγόρους – ελεύθερους επαγγελματίες, στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη προσέφερε απλόχερα χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Κατά την παρουσίαση της νέας γραμματέως της ΝΔ Μαρίας Συρεγγέλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέδωσε ειδικό βάρος στην οικονομική πρωτοβουλία, τη χαρακτήρισε εθνική, θυμίζοντας ότι είχε και χροιά προεκλογικής δέσμευσης. Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης, τονίζοντας ότι τη θεωρεί «παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό λόγο της κυβέρνησής του, παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη».

«Το επόμενο βήμα μας αφορά μια μεγάλη εθνική πρωτοβουλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Ένα ζήτημα για το οποίο είχα μιλήσει εκτενώς προεκλογικά, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον πολιτικό μας λόγο. Αναφέρομαι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με 10 συγκεκριμένες παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης: από τη διασύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ μέχρι τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, από την κατάργηση των μετρητών στις αγορές των ακινήτων μέχρι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων».

Και πρόσθεσε: «Το ξέρετε καλά, προβλέπει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών. Έχουμε μιλήσει πολύ για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογία. Δεν γίνεται το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, το 85% κάτω των 10.000 ετησίως. Ούτε γίνεται ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του».

«Το σύστημα το οποίο εισηγούμαστε συνοδεύεται από μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη έναν χρόνο νωρίτερα: τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από τη νομοθετική πρωτοβουλία εξαιρούνται όσοι αμείβονται με δελτία παροχής ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας.

«Είναι όμως μια παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική»

«Και, βέβαια, μιλάμε για μια ρύθμιση που καθιερώνει ένα τεκμήριο αναγκαίο, ένα τεκμήριο μαχητό. Δεν είναι -θέλω να τονίσω αυτό- μια οριζόντια ρύθμιση. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και όποιος πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του. Είναι όμως μια παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη», συμπλήρωσε, δεσμευόμενος ότι «θα λάβουμε υπόψη μας το πλαίσιο της διαβούλευσης, πιστεύω ότι θα αναδειχθούν ζητήματα. Ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο (…) τα οποία πρέπει να καλυφθούν», ωστόσο «η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν θα αλλάξει».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός. Συμβιβασμός με παθογένειες, με παγιωμένα συμφέροντα. Μια αδικία των λίγων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, που κάποτε πρέπει να λείψει».

Στην άλλη όχθη, σήμερα και αύριο, Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, οι δικηγόροι βρίσκονται σε φάση κινητοποιήσεων με κύριο χαρακτηριστικό την αποχή, προγραμματίζουν δε και πορεία από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών, 11.00-13.00 την Τετάρτη.

Συμβολαιογράφοι και παρασκήνιο

Το μέτωπο με τους δικηγόρους και γενικά τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν θεωρητικώς το μοναδικό ανοικτό που διατηρούσε η κυβέρνηση, όταν αιφνιδίως και παρασκηνιακώς έλαβε διαστάσεις «προβλήματος» και η σχέση της με τους συμβολαιογράφους.

Σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση υποχρεώθηκε να εκδώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το απόγευμα:

«Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αφορμή κάποιες, χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, αμφισβητήσεις της συμφωνίας που επήλθε με τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, την περασμένη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο και σε όλα τα σημεία τη συμφωνία αυτή. Προφανώς, επιβεβαιώνουν αυτά που αφορούν τον τρόπο της εκκίνησης της συναλλαγής, της κατάρτισης, της υπογραφής και της υποβολής των συμβολαιογραφικών εγγράφων και της τήρησης και της χρήσης των αρχείων, των εγγράφων αυτών, καθώς και όσα ρητά αναφέρονται στο σημείο με τον τίτλο «Μελλοντικά ψηφιακά εργαλεία ή εφαρμογές».

Υπ. Δικαιοσύνης: «αφορμή κάποιες, χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, αμφισβητήσεις της συμφωνίας που επήλθε με τη Συντονιστική»

Τόσο τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης -Γιώργος Φλωρίδης, Ιωάννης Μπούγας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης- όσο και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος είχαν δηλώσει ικανοποίηση από τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής (σσ: οπότε και η συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξεύρεση λύσης), γεγονός που επισφραγίστηκε με την ανακοίνωση των συμβολαιογράφων την επόμενη μέρα. «Μετά την αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης αποφάσισε (η Συντονιστική) ομόφωνα να εισηγηθεί προς τα μέλη των ΔΣ και τις ΓΣ των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων την άρση και μη πραγματοποίηση της αποχής», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Την κατάσταση περιέπλεξε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών –Πειραιώς–Αιγαίου & Δωδεκανήσου στην οποία θα λαμβάνονταν και επισήμως νεότερες αποφάσεις, ορίστηκε για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Στο δια ταύτα; Η αποχή, παρά τη συμφωνία, παραμένει καθώς δεν μπορεί να λυθεί για τυπικούς λόγους, κατά τις επιταγές του συμβολαιογραφικού κώδικα.

Σε ανεπίσημες συνομιλίες συμβολαιογράφοι έκαναν πάντως λόγο και για «εμμονή» υφυπουργού, ο οποίος με δημόσιες δηλώσεις του επανέφερε θέματα προς συζήτηση που θεωρούνται λυμένα.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι η αναγγελθείσα για τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 αποχή από τα καθήκοντά μας ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ, σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά την πρόσφατη έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σώματος της 13ης Νοεμβρίου 2023», ανέφερε η ανακοίνωση – θρυαλλίδα των συμβολαιογράφων (χωρίς αναφορά στη συμφωνία) που έμελλε να πυροδοτήσει φήμες, μυθεύματα και άπειρα τηλεφωνήματα ανάμεσα σε εμπλεκομένους. Ως εκ τούτου, η Γενική Συνέλευση της Δευτέρας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, το μέγα ζητούμενο τη στιγμή αυτή στο συμβολαιογραφικό σύμπαν, έγινε πάντως αντικείμενο σκωπτικών σχολίων από 400 αδιόριστους επαγγελματίες που έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού τους ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Με επιστολή τους, οι συμβολαιογράφοι χαρακτηρίζουν άκρως και αναιτιολόγητα παθογενή τον διαγωνισμό του κλάδου, αδιανόητα αργή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αλλά και τουλάχιστον απαρχαιωμένη, χωρίς κανένα ίχνος ψηφιακού εκσυγχρονισμού τη διαδικασία διορισμού των επιτυχόντων.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -