fbpx
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

CCBE: Προκλήσεις και «στοιχήματα» για τους ευρωπαίους δικηγόρους – Στιγμιότυπα από την Ολομέλεια στο Ζάππειο και το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Παρεμβάσεις από Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Βερβεσό - Εισαγωγική τοποθέτηση από Παναγιώτη Περάκη

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου, σήμερα στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η άκρως εορταστική συνάντηση των δικηγόρων της Ευρώπης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού.

Το αποτύπωμα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας των δικηγόρων άφησε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο – κατάμεστο – Ζάππειο η Ολομέλεια του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE). Το CCBE αναγνωρίζεται ως η φωνή του ευρωπαϊκού νομικού επαγγέλματος και αποτελεί το θεσμικό φορέα του δικηγορικού επαγγέλματος στην Ευρώπη, στον οποίο συμμετέχουν ως μέλη οι εθνικοί δικηγορικοί σύλλογοι από 46 χώρες, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερους από 1,1 εκ. δικηγόρους.

Ρόλο κατά την έναρξη των εργασιών είχε ο απερχόμενος πρόεδρος του CCBE και Έλληνας δικηγόρος Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος επεσήμανε – εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα – ότι ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται οι φετινές εργασίες είναι συνυφασμένος με μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία της χώρας, την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), Παναγιώτης Περάκης μιλάει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του CCBE, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο ίδιος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρη Βερβεσό, για τη φιλοξενία, όπως επίσης και τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Νικόλαο Κουτκιά, έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο Δ. Βερβεσός, ο οποίος πρωτοστατεί τις ημέρες αυτές στις κινητοποιήσεις κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, είχε επιδώσει νωρίτερα στα μέλη των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων ενημερωτική επιστολή, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια για τα νέα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία πλήττουν συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε το λειτουργηματικό χαρακτήρα της αποστολής των δικηγόρων, οι οποίοι αποτελούν εγγυητές των αρχών και των αξιών του δυτικού νομικού πολιτισμού. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ευρωπαίοι δικηγόροι, έχοντας ως πυξίδα το ενωσιακό κεκτημένο, είναι αντιμέτωποι με δύσκολες και σύνθετες προκλήσεις τις οποίες πρέπει με επιτυχία να υπερβούν. Ταυτόχρονα δεν δίστασε να αφήσει σοβαρές αιχμές για το μεγάλο «αγκάθι» της χώρας, την καθυστερημένη απονομή της δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί σοβαρό ανάχωμα στην απρόσκοπτη τήρηση της δίκαιης δίκης -βασικό συντελεστή του κράτους δικαίου και της κοινωνικής ειρήνης σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα- και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα κατασκοπευτικά λογισμικά που εγείρουν ανησυχίες, την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και τα νέα ζητήματα της αλγοριθμικής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι δικηγόροι πρέπει να ενσκήψουν στα αιτήματα της νέας εποχής, πάντοτε όμως με προσέγγιση που θα υπηρετεί την κοινωνία των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός παίρνει μέρος στην συνεδρίαση της ολομέλειας του CCBE, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο Ε. Βενιζέλος, τονίζοντας την άρρηκτη σχέση των δικηγόρων με το κράτος δικαίου, τόνισε πως η φωνή των ευρωπαίων δικηγόρων αποτελεί τμήμα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, γεγονός που συνεπάγεται ότι αυτή η φωνή για να είναι ακέραια πρέπει να συνάδει με τις θεμελιώδεις αρχές του ενωσιακού οικοδομήματος. Το κράτος δικαίου, ως θεσμικό σύστημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και ταυτόχρονα εγγυητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί πράγματι να υπηρετηθεί από δικηγόρους που έχουν ιστορική επίγνωση των ευρωπαϊκών κατακτήσεων. Υπ’ αυτή την έννοια, οι ευρωπαίοι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης καλούνται να υπερασπιστούν τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου, για το λόγο αυτό πρέπει να απολαύουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκφορά της νομικής τους κρίσης.

Για τη σχέση δικηγορίας και κράτους δικαίου, μίλησε ο Ε. Βενιζέλος

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του CCBE, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί ότι, στο πλαίσιο της Ολομέλειας του CCBE, υπήρξε παρουσίαση της έκθεσης της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Margaret Satterthwaite, με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, την ανεξαρτησία δικαστών και δικηγόρων, τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.

Μια ιδιαίτερη στιγμή της συνεδρίασης αποτελεί η απονομή του βραβείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του CCBE σε τρεις κινέζους δικηγόρους για το θάρρος, την αποφασιστικότητα καθώς και την αφοσίωση που επέδειξαν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση των αρχών του κράτους δικαίου στη χώρα τους.

Σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη στο Μουσείο της Ακρόπολης ανοικτή εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων με θέμα «Η δικηγορία στην Ευρώπη και την Αμερική: παρόν και μέλλον». Ομιλητές θα είναι ο πρώην Πρόεδρος του Γαλλικού Δικηγορικού Συλλόγου Michel Benichou, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Αμβούργου Christian Lemke, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Εσθονίας Imbi Jürgen και η τέως Πρόεδρος του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου Deborah Enix-Ross.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών συλλόγων (CCBE), Παναγιώτης Περάκης (Δ) μιλάει κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών συλλόγων (CCBE), Pierre Dominique Schupp, παρευρίσκεται σε γεύμα εργασίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Η ελληνική σημαία στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του CCBE, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
- Διαφήμιση -spot_imgspot_img

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Θέση για διαφήμιση -spot_img