fbpx
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Δίκη για Μάτι : Το «ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο» και η ενημέρωση για νεκρούς «αργά» το βράδυ – Τι είπαν οι Φωστιέρης και Ματθαιόπουλος

Σε ένα συμβάν θα υπάρξουν σίγουρα παραλείψεις και αστοχίες, είπε ο Β. Ματθαιόπουλος.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Για «ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο», έκανε λόγο ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι 6 μποφόρ με ριπές 8 με 9 μποφόρ.

Υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες ένα πτητικό μέσο δε θα μπορούσε να κάνει επιτυχημένες ρίψεις, τόνισε ο κατηγορούμενος.

Υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες ένα πτητικό μέσο δε θα μπορούσε να κάνει επιτυχημένες ρίψεις, τόνισε ο κατηγορούμενος.

«Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε;» διερωτήθηκε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας : «Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Ειπώθηκαν τραγικά πράγματα στο δικαστήριο σας όπως να έρθει το πετζετέλ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προϊστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή».

Ο κ. Φωστιέρης αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία του ΕΣΚΕ και τόνισε ότι «Εμένα με διέπουν τα καθήκοντα του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Δεν κάνουμε διαχείριση κρίσεων. Διαχειριζόμαστε διαθέσιμες δυνάμεις».

Για το 112 είπε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018 και μέχρι τότε δεν λειτουργούσε ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα 15 θέσεις εργασίας» τόνισε ο κατηγορούμενος, ενώ πρόσθεσε πως η πυροσβεστική ζήτησε εναέρια επιτήρηση. «Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετέλ που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους. Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη. Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Η απολογία του κ. Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Η εκδοχή Ματθαιόπουλου

Τη δική του εκδοχή για το πότε ενημερώθηκε η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την ύπαρξη νεκρών στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έδωσε νωρίτερα ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της Πυροσβεστικής επίσημα ενημερώθηκαν μετά τη συνέντευξη Τύπου, που έγινε παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι πριν όπως είπε χθες απολογούμενος ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης.

Εισαγγελέας : Πότε λάβατε γνώση για νεκρούς;

Κατηγορούμενος : Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο. Στις 23:00 (συνέντευξη) δεν ήξερα συγκεκριμένα και διασταυρωμένα για ύπαρξη νεκρών. Κλείνοντας η συνέντευξη μετά τις 12 και 15 άκουσα όχι από την πυροσβεστική αλλά από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι υπήρχαν καμένοι.

Νωρίτερα, ο κ. Ματθαιόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του για ό, τι συνέβη.

«Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος.

«Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, «μία και ξεχωριστή» ενώ αναφερόμενος στην ιεραρχία του πυροσβεστικού σώματος τόνισε πως όλων προΐσταται ο αρχηγός.

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, ο κ. Ματθαιόπουλος περιέγραψε πως εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές, στις 16:33 στο Λουτράκι, Σουσάκι πλησίον Μotor Oil και στις 16:49 στο Νταού.

«Αμέσως ενημερώθηκε και ο αρχηγός και μέσω 199 έγινε κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων. Άμεσα επικοινωνησα με Γκολφίνο και μετά με Παναγιωτόπουλο εφόσον ήταν στο τομέα της Αθήνας για να πάει στο συμβάν. Πράγμα που έκανε άμεσα και είχα τηλεφωνική επικοινωνία και με Χιόνη (περιφερειαρχη) για να πάει στο συμβάν» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος προσθέτοντας πως στο ΕΣΚΕ ήταν όλοι παρών μεταξύ αυτών και ο τότε υπουργός κ. Τόσκας.

Σε αυτό που ο κ. Ματθαιόπουλος ήταν ξεκάθαρος ήταν πως στο πυροσβεστικό σώμα προΐσταται ο αρχηγός.

Όπως είπε εκείνος δεν είχε αρμοδιότητα για τα εναέρια μέσα. Για τα πλωτά μέσα ο κ. Ματθαιόπουλος είπε πως «η εντολή και έγκριση δίνεται μόνο από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος» ενώ για την μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων ο διοικητής σταθμού.

Ο τότε υπαρχηγός τόνισε επίσης πως η ενημέρωση έπρεπε να γίνει μέσω των αρμόδιων οργάνων του ΕΣΚΕ και της πολιτικής προστασίας ενώ για την οργανωμένη απομάκρυνση επίσημανε πως «ο μόνος αρμόδιος να την εισηγηθεί είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της πυρκαγιάς. Γιατί είναι αυτός που βλέπει που κατευθύνεται το μέτωπο και βλέπει που θα πάει το μέτωπο.»

Ο κ. Ματθαιόπουλος χαρακτήρισε «λάθος» και την εκτροπή του ελικοπτέρου στη Motor Oil, η οποία είπε πως έγινε με εντολή αρχηγού. «Δεν έπρεπε να γίνει εκτροπή. Θα μπορούσε να γίνει με άλλο μέσο.

Αν ήμουν αρχηγός δε θα το έστελνα, θα έστελνα κάτι άλλο. Είναι προς τιμή Φωστιέρη που είπε πως του τηλεφωνήσαν στελέχη της μότορ οιλ. Από πρώτη κατάθεση μου ζήτησα κατάσταση εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων και φαίνεται με ποιον μιλάω. Από τη θέση πιο βρίσκεται καλείσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Η απόφαση που πήρε ήταν αυτή. Το έκανε διότι ήθελε σε κάθε φωτιά τουλάχιστον να έχουμε ένα αξιόπιστο εναέριο» είπε ο κατηγορούμενος.

Ο κ. Ματθαιόπουλος ρωτήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για την εξέλιξη της φωτιάς τουλάχιστον μέσω των ΜΜΕ.

Πρόεδρος : Γιατί δεν έγινε;

Κατηγορούμενος : Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Θα μπορούσε να γίνει και από τους εκπροσώπους γραφείου τύπου και από πολιτική προστασία. Και εγώ έχω μία οικογένεια με τρία παιδιά που υποφέρει. Μετά τη συνταξιοδότηση ξεχνιέσαι από πολλούς. Προσπαθώ να σταθώ ψύχραιμος να σας δώσω κάθε εξήγηση και διευκρίνηση. Δεν υπάρχει κάτι να κρύψω. Σε ένα συμβάν θα υπάρξουν σίγουρα παραλείψεις και αστοχίες. Είναι και αυτό που μου είπατε εσείς και δεν μου πέρασε από μυαλό, ανατριχιάζω πραγματικά, γιατί δε δόθηκε συνέντευξη τύπου.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -