fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Την ενοχή της πρότεινε η Εισαγγελέας – Μαραθώνια αγόρευση άνω των 12 ωρών

Την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της μικρής Τζωρτζίνας, ζήτησε η Εισαγγελέας της έδρας.

Χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά

Δείτε επίσης

“Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα είναι εκείνο της κατηγορουμένης. Το παιδί αυτό μία ατυχία είχε, στη σύντομη αλλά λαμπερή ζωή της. Να έχει μάνα-τροφό-φροντιστή την κατηγορούμενη. Προτείνω να την κηρύξετε ένοχη όπως κατηγορείται. Δυστυχώς, η πραγματική ζωή ξεπερνά και το πιο ευφάνταστο σενάριο».

Περισσότερες από 12 ώρες αγόρευσε η Εισαγγελέας της έδρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, έχοντας απέναντί της στο εδώλιο τη Ρούλα Πισπιρίγκου, για την υπόθεση θανάτου της μεγαλύτερης κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.  Ένα χρόνο μετά από την έναρξη της δίκης, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν 89 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν περίπου 60 μάρτυρες, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε από τους τρεις τακτικούς δικαστές και τους τέσσερις ενόρκους να κηρύξουν ένοχη τη Ρούλα Πισπιρίγκου μη έχοντας την παραμικρή αμφιβολία ότι εκείνη ήταν που αφαίρεσε με τη χορήγηση ισχυρής δόσης κεταμίνης τη ζωή του ίδιου της του παιδιού.

Σφυροκόπημα στα «σημεία»

Η κ. Σπυριδωνίδου απέκλεισε με συγκεκριμένο σκεπτικό τη χορήγηση της θανατηφόρας δόσης κεταμίνης από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», όπου το παιδί κατέληξε.

«Η ποσότητα της κεταμίνης σύμφωνα με την τοξικολογική και τους επιβαρυντικούς παράγοντες συνετέλεσε στην αιφνίδια ανακοπή του παιδιού. Δεν είχαν κανένα λόγο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να πουν ψέματα», εκτίμησε η εισαγγελέας, αποδομώντας τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της Ρούλας Πισπιρίγκου. «Το φιαλίδιο της κεταμίνης έχει 100 μικρογραμμάρια κεταμίνης. Η κεταμίνη έχει κόκκινη γραμμή» είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στο περιώνυμο βαλιτσάκι της ΜΕΘ. Επικαλέστηκε δε έγγραφα του νοσοκομείου, σύμφωνα με τα οποία ουδείς γιατρός συνταγογράφησε τη συγκεκριμένη ουσία στην Τζωρτζίνα.

Κατά τη μαραθώνια, διεξοδική αγόρευσή της η Εισαγγελέας αναφέρθηκε στις συνθήκες νοσηλείας του κοριτσιού, στη στάση της κατηγορούμενης μητέρας της κάνοντας λόγο για πλήρη απουσία συναισθήματος από την πλευρά της αφού «θα έπρεπε οι φωνές της μάνας να έχουν σηκώσει την Πάτρα στο πόδι, όταν έπαθε ανακοπή το παιδί της», αλλά και στις σχέσεις της με τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ηρωίδα την Τζωρτζίνα, για το γεγονός ότι κατάφερε να βγει νικήτρια, μετά την πρώτη ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

«Ξαφνικά χωρίς κάποιο πρόδρομο σημάδι το βρίσκουν οι γιατροί, ωχρό με μυδρίαση. Η κατηγορούμενη δεν έχει βγει έντρομη στο διάδρομο να φωνάξει. Ή δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει ή έχει αντιληφθεί και δεν φωνάζει. Κανένας γιατρός δεν θυμάται που βρισκόταν την κρίσιμη ώρα η μητέρα. Αν ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο, είχε φωνάξει ήταν σε πανικό θα τη θυμούνταν. Δεν ακούστηκε η κυρία κατηγορουμένη. Ούτε ούρλιαξε, ούτε φώναξε παρότι είδε το παιδί της να παθαίνει ό,τι και το πρώτο που πέθανε και είναι ψύχραιμη. Δεν καλεί σε βοήθεια με τον ενδεδειγμένο τρόπο ώστε να ενεργοποιηθεί η αλυσίδα διάσωσης. Είναι ευτύχημα που επανήλθε η Τζωρτζίνα και κανείς δεν μπορεί να στερήσει από κάποιον τη ζωή, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει νευρολογικά προβλήματα και συγχαίρω τον κ. Χασαπόπουλο, είναι άνθρωπος με Α κεφαλαίο», σημείωσε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας “καυτηρίασε” μάλιστα τη στάση της υπεράσπισης να αφήσει αιχμές κατά του ιατρού αναισθησιολόγου Ι. Χασαπόπουλου που έκανε ΚΑΡΠΑ στο παιδί επί 50 λεπτά, παρότι στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι μετά τα 20 λεπτά μπορεί να επιφέρει εγκεφαλικές βλάβες.

«Ο κ. Χασαπόπουλος μας είπε ότι μόλις κατάλαβε ποιο παιδί ήταν έγινε μια «έκρηξη» μέσα στο μυαλό του, επειδή ήξερε ότι έχουν χαθεί άλλα δυο παιδιά. Αλίμονό μας αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματούν επειδή δεν θα είναι ο τέλειος άνθρωπος, ποιος έχει πει ότι οι άνθρωποι ΑΜΕΑ δεν είναι τέλειοι άνθρωποι; Το πάθος του ήταν να ζωντανέψει την Τζωρτζίνα, δεν κρατούσε ρολόι. Πώς πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και να λέμε κακώς ξεπέρασες τα 20 λεπτά ΚΑΡΠΑ. Μετά από σχεδόν 50 λεπτά βλέπει το παιδί να αποκτά ρυθμό. Η Τζωρτζίνα ήταν ηρωίδα, πολύ δυνατό παιδί. Σε αυτή τη δίκη εγώ προσωπικά κατάλαβα πόσο σημαντική και δύσκολη είναι η ΚΑΡΠΑ. Τι να σκεφτείς; Το μόνο που ήθελε ο ιατρός ήταν να επαναφέρει την Τζωρτζίνα. Εγώ τον συγχαίρω. Επανέφερε στη ζωή το παιδί», τόνισε η εισαγγελέας.

«Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας. Οι σχέσεις του ζευγαριού αποκαταστάθηκαν άμεσα και είναι ξανά μαζί», τόνισε η εισαγγελέας.

«Είχε δηλητηριάσει το παιδί κατά του πατέρα του»

Η Εισαγγελέας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αγόρευσή της στις σχέσεις της κατηγορουμένης με τον Μάνο Δασκαλάκη.

«Το παιδί το είχε “δηλητηριάσει” κατά του πατέρα του. Είναι ένα παιδί που έχει δει τα αδέλφια του να φεύγουν, η μητέρα του της λέει τα πάντα για τον πατέρα του και αναρωτιόμαστε γιατί είναι σε αυτήν την κατάσταση; Όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο Καραμανδάνειο έχει προκύψει ότι το ζευγάρι ήθελε να χωρίσει.

Η κα κατηγορουμένη και ενώ έχει χάσει ήδη δυο παιδιά κάνει αναρτήσεις και ψάχνει αν φοράει τη βέρα του, αν έχει αλλάξει κάτι στο fb, αν ο κ. Δασκαλάκης είναι έξω, κυκλοφορεί, ενώ το παιδί της νοσηλεύεται. Εκείνη έχει το νου της αν δηλώνει παντρεμένος ή όχι. Η κατηγορούμενη έχει βάλει το παιδί της να ζητά να δει τον μπαμπά της, το μαγνητοφωνεί το παιδί να το λέει ενώ είναι στα επείγοντα. Λέει ευθαρσώς στο παιδί της να μην τη φέρνει σε δύσκολη θέση. Αναρωτιόμαστε γιατί το παιδάκι πεταγόταν στον ύπνο του; Γιατί οι γιατροί μιλούσαν για παιδοψυχολόγο; Το πρώτο τηλεφώνημα που κάνει το πρωί πριν πάει στο Καραμανδάνειο είναι στο δικηγόρο της. Είναι δυνατόν; Να σκέφτεσαι πρώτα το δικηγόρο και μετά τον πατέρα;»

“Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε μία απώλεια” της λέει ο κ. Δασκαλάκης. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας. Οι σχέσεις του ζευγαριού αποκαταστάθηκαν άμεσα και είναι ξανά μαζί», τόνισε η εισαγγελέας.

«Αστείοι» υπερασπιστικοί ισχυρισμοί

Η κατηγορούμενη περιγράφεται ως προσηλωμένη στην αγόρευση της Εισαγγελέως, χωρίς έντονες αντιδράσει, αλλά με εκνευρισμό καθώς έγραφε σημειώματα σε πρόσωπο της υπεράσπισης, Κατά την αποχώρησή της από την αίθουσα μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, ακούστηκε να βρίζει…

Η εισαγγελική λειτουργός άρχισε την αγόρευσή της περίπου στις 10.00 το πρωί, αναφερόμενη αναλυτικά στην πορεία της περιπέτειας του πρωτότοκου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη. Κατέρριψε μάλιστα ένα από τα βασικά επιχειρήματα της υπεράσπισης Πισπιρίγκου, χαρακτηρίζοντας αστεία,  “πομφόλυγες και φληναφήματα”, τα όσα ακούστηκαν στο ακροατήριο περί προσπάθειας μεταμόσχευσης οργάνων από τον γιατρό -επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη.

«Όλα αυτά τα περί μεταμόσχευσης οργάνων η κυρία κατηγορουμένη πότε θυμήθηκε να μας τα πει; (…) Και ο πιο αδαής γνωρίζει ότι, για να υπάρξει κουβέντα για μεταμόσχευση, θα πρέπει να έχουμε εγκεφαλικό θάνατο. Ο κ. Ηλιάδης, το πρώτο όργανο που προσπάθησε να προστατεύσει, ήταν ο εγκέφαλος του παιδιού. Αυτός ο γιατρός ήταν αυτός που συζητούσε για μεταμόσχευση οργάνων του; Δεν υπήρξε καμία τέτοια προσέγγιση. Απορώ πραγματικά πως η κ. κατηγορουμένη επέτρεψε να γίνει αυτό; Να έρχεται να λέει ότι υπήρξε αυτή η προσέγγιση εκ μέρους του κ. Ηλιάδη για μεταμόσχευση; Είναι αστείο και να λέγεται όταν δεν έχουμε εγκεφαλικό νεκρό παιδί. Είναι αστείο. Είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων από τον γιατρό που προσπαθούσε να σώσει τον εγκέφαλο του παιδιού της;» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στο χρονικό στάδιο της επιστροφής του παιδιού στο σπίτι, η Εισαγγελέας επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στη Ρούλα Πισπιρίγκου: «Στο σπίτι το παιδί, μας είπε η κατηγορούμενη, πως είχε αντίληψη, καταλαβαίνει τους γονείς της, αναγνωρίζει αριθμούς και χρώματα. Στον ύπνο της έλεγε “ξέρω”, μας είπε. Κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την εξέλιξή της. Οι γιατροί μας είπαν ότι τα παιδιά αυτά έχουν προοπτικές εξέλιξης, αλλά θέλουν υποστήριξη και κανείς δεν μπορεί να τα καταδικάζει. Από μηνύματα της κατηγορούμενης με τον κ. Ηλιάδη, του ανακοινώνει ότι αύξησε τη δόση φαρμάκου, ότι θα του δώσει μελατονίνη, γιατί ενοχλούσε τους γείτονες. Ο κ. Ηλιάδης της λέει “δεν παίζουμε με τα φάρμακα”. Εκείνη ενεργεί αυτοβούλως και αυξάνει τη δόση του frisium. Μετά τη μαγνητική έστειλε το παιδί στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, χωρίς αυτό να έχει φάει και να έχει πάρει τα φάρμακά του. Το παιδί έκανε ώρες να ξυπνήσει μετά την εξέταση στον μαγνήτη. Δεν έπρεπε να μείνει σπίτι του να ηρεμήσει; Έχει λάβει αναισθησία, δεν έχει φάει, δεν έχει λάβει τα φάρμακά της. Και με τι ασχολείται η κυρία κατηγορούμενη όσο το παιδί της κοιμάται μετά τη μαγνητική; Στέλνει μηνύματα στον Δασκαλάκη να πάρει τα ρούχα του από το σπίτι. Ενώ είναι στο νοσοκομείο, του γράφει “δεν περίμενα να μας παρατήσεις πάλι”. Στις 10:24 π.μ. το παιδί είναι στη μαγνητική και αυτή συζητάει για το Facebook και τις αναρτήσεις. Ώρα 10:47 γράφει στον Δασκαλάκη ότι θα βλέπει το παιδί τρεις φορές την εβδομάδα. “Άμα ήθελες να τη βλέπεις, να καθόσουν σπίτι μαζί της κάθε μέρα”, του γράφει. Ενώ λοιπόν έχει αγωνία για το αποτέλεσμα της μαγνητικής, τα ενδιαφέροντά της είναι αυτά. Δεν είπε στον Δασκαλάκη ότι ο κ. Ηλιάδης της είπε ότι το παιδί έχει μικρό προσδόκιμο ζωής. Του λέει μόνο για τα ρούχα και τα κλειδιά. Μας είπε εδώ ότι, όταν κάνεις παιδιά, μπαίνεις σε δεύτερη μοίρα. Μάλλον τότε το είχε ξεχάσει, γιατί προτεραιότητα τότε ήταν ο εαυτός της (…) Γυρνώντας στο σπίτι το παιδί έχει κάνει επεισόδιο με εμετό και αφρούς και η κ. κατηγορούμενη συνεχίζει να ασχολείται με τα ρούχα του κ. Δασκαλάκη. Για ποιο λόγο η κ. κατηγορουμένη στις 18.1 απειλεί τον κ. Δασκαλάκη ότι δεν θα βλέπει την κόρη του; Τι σχέση έχει η κατάσταση υγείας του παιδιού με τη μεταξύ τους σχέση;».

Η αμφισβήτηση των μαρτύρων ειδικών γνώσεων

Η Εισαγγελέας αμφισβήτησε ευθέως την κατάθεση της μάρτυρος ειδικών γνώσεων από την πλευρά της κατηγορουμένης, της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, όπως και την κατάθεση του ιατροδικαστή Χρήστου Κραβαρίτη, ο οποίος ανέφερε πως η αιτία θανάτου του παιδιού δεν ήταν η κεταμίνη. «Ανέπτυξε η κυρία Δημακοπούλου τόσες αιτίες θανάτου για το παιδί; Τι να πω; Δεν ξέρω. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις της, αλλά δεν μπορεί να έρχεσαι σε ένα τέτοιο δικαστήριο και να βρίσκεις τόσες αιτίες θανάτου και να μην τεκμηριώνεις καμία. Όταν τη ρωτούσαμε, έλεγε μετά άλλη αιτία θανάτου. Από τη μια αιτία θανάτου πήγε στην άλλη αιτία θανάτου. Όλα τα είχε αυτό το παιδί; Δεν υπήρχε κανένας επιστημονικός ειρμός, δεν μπορεί να μας λέει ότι το παιδί πέθανε από τέσσερις με πέντε αιτίες» έκρινε η εισαγγελική λειτουργός.

Εξοικείωση με τα φάρμακα

«Σε βίντεο της κυρίας κατηγορούμενης με το παιδί σε επεισόδιο είδαμε πως μισή ώρα πριν αυτό ξεκινήσει, το παιδί κάνει βραδυκαρδία και η κυρία κατηγορούμενη δεν έχει ενημερώσει κανέναν. Κάτι έχει συμβεί εκείνη τη στιγμή στο παιδί και η κυρία κατηγορουμένη δεν αναφέρει τίποτα. Μήπως η κυρία κατηγορουμένη επέλεγε ποιες βραδυκαρδίες θα αναδείξει;» τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας πως «η κ. κατηγορουμένη φαίνεται να έχει μια εξοικείωση με τα φάρμακα και αναζητά στο διαδίκτυο συγκεκριμένα φάρμακα και ορολογίες, όχι όμως το πρωτόκολλο της θεραπευτικής υποθερμίας. Είχε εξοικείωση με τα ιατρικά και αυτή η εντύπωση υπήρχε και στο περιβάλλον της».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -