fbpx
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Δικηγόρος με όπλο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά – Ενήμεροι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη – Ζήτημα πάλι με την ασφάλεια των δικαστηρίων

Ο ίδιος υποστήριξε ότι φέρει μονίμως το εν λόγω όπλο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων που αναλαμβάνει

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, καθώς εντοπίστηκε δικηγόρος που οπλοφορούσε. Για το συμβάν έχει ενημερωθεί τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος βρίσκεται εκτός Ελλάδος, όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, καθώς εγείρεται και πάλι το μείζον ζήτημα της ασφάλειας των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δικηγόρος πέρασε την είσοδο του κτιρίου έχοντας σε εμφανές σημείο στη ζώνη του το όπλο. Η ασφάλεια του κτιρίου τον σταμάτησε ζητώντας εξηγήσεις, για να λάβει «καθησυχαστική» απάντηση ότι έχει νόμιμη άδεια οπλοφορίας. Σε ένδειξη συνεργασίας, ο δικηγόρος πρότεινε στην ασφάλεια να κρατήσει προσωρινά το όπλο, πλην όμως ο υπάλληλος security τόνισε δεν έχει σχετική αρμοδιότητα.

Ο δικηγόρος έφθασε πάντως στο ακροατήριο (σσ: επρόκειτο για υπόθεση Μονομελούς).

Αργότερα, του ζητήθηκε να αποχωρήσει και να παραμείνει σε διακριτό χώρο του Πρωτοδικείου, στο χώρο όπου στεγάζεται το Αρχείο, έως ότου επιληφθεί του συμβάντος η Αστυνομία. Όταν έφθασε η -πολυπληθής- αστυνομική δύναμη υποχρεώθηκε να «λύσει» το όπλο για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Ο ίδιος υποστήριξε μάλιστα ότι φέρει μονίμως όπλο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων που αναλαμβάνει. Η δικαστής του Πρωτοδικείου υποχρεώθηκε να αναβάλει την υπόθεση, για λόγους ανωτέρας βίας, τον προσεχή μήνα.

Να σημειωθεί ότι το κτίριο δεν διαθέτει πύλη ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων.

Τα στοιχεία του δικηγόρου, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣΑ, είναι στη διάθεση του NB Daily.

«Ελλείψει προσωπικού ασφαλείας στα περισσότερα δικαστήρια της Χώρας, όπως και ειδικών μηχανημάτων ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων κτλ, αποδέχεται η ελληνική Πολιτεία την ανέλεγκτη είσοδο στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης ενόπλων πολιτών (ασχέτως κατοχής νόμιμης άδειας), με προφανή ανακύπτοντα ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού των Δικαστηρίων;»

Η αντίδραση του Δικαστηρίου

Η επίσημη ανακοίνωση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά έχει ως εξής:

«Στις 12-4-2024 και ώρα 11.30 το πρωί, ένα ακόμα περιστατικό, που έλαβε χώρα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, ήρθε να προστεθεί σε παρεμφερή προγενέστερα, ανακινώντας επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας του τρίτου μεγαλύτερου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, καθώς επίσης και όλων των δικαστηρίων και των υπηρετούντων σε αυτά.

Άνδρας της υπηρεσίας security που επιβλέπει την είσοδο του κοινού στο δικαστικό μέγαρο της οδού Πύλης 17 διέκρινε περίστροφο τοποθετημένο σε θήκη επί της ζώνης που φορούσε εισερχόμενος στο κτήριο δικηγόρος. Μετά από σχετικές ενέργειες της Διεύθυνσης του Δικαστηρίου και επικοινωνία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έσπευσαν στο χώρο, εντός δεκαλέπτου, αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Δημοτικού Θεάτρου και άλλων υπηρεσιών, προβαίνοντας στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες για την εξουδετέρωση της απειλής. Ο εν λόγω δικηγόρος σκόπευε να παραστεί στη συζήτηση υπόθεσης μεγάλου χρηματικού αντικειμένου και να ζητήσει την 8η κατά σειρά αναβολή, με το περίστροφο στη ζώνη.

Ανεξαρτήτως της ανώδυνης έκβασης του συμβάντος τούτου, ερωτάται κάθε αρμόδια κρατική αρχή: Ελλείψει προσωπικού ασφαλείας στα περισσότερα δικαστήρια της Χώρας, όπως και ειδικών μηχανημάτων ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων κτλ, αποδέχεται η ελληνική Πολιτεία την ανέλεγκτη είσοδο στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης ενόπλων πολιτών (ασχέτως κατοχής νόμιμης άδειας), με προφανή ανακύπτοντα ζητήματα ασφάλειας του προσωπικού των Δικαστηρίων; Εάν όχι, τι προτίθεται να πράξει άμεσα προς αποκατάσταση του τρωθέντος αισθήματος ασφάλειας δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και διαδίκων;

Θεωρούμε αδιανόητη τη μη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων της χώρας και δη του πολύπαθου Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά που, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει υποστεί διαρρήξεις, εισβολή αγνώστων και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις σχετιζόμενες με την ανεπάρκεια των μέτρων φύλαξης και προστασίας των κτηριακών εγκαταστάσεων και του προσωπικού».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -