fbpx
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος νομικός Ιωάννης Καράκωστας

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Έφυγε από την ζωή -σε ηλικία 81 ετών- ο διακεκριμένος νομικός Ιωάννης Καράκωστας.

Ψήφισμα εξέδωσε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας λόγο για «βαθιά οδύνη όταν πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου Ιωάννου Καράκωστα, Ομοτίμου Καθηγητή της Σχολής».

«Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1943 και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ το 1966. Το 1973 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Regensburg της Γερμανίας, όπου διετέλεσε επιστημονικός βοηθός, ενώ δίδαξε εκεί και ως Λέκτορας  της Ελληνικής Γλώσσας. Το 1983 διορίσθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στην έδρα του Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπηρέτησε ως το 2010. Δίδαξε τόσο παραδοσιακούς κλάδους του Αστικού Δικαίου, όπως οι Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου, το Εμπράγματο Δίκαιο και το Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, αλλά εισήγαγε και καλλιέργησε και νέους κλάδους Δικαίου, όπως το Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή, το Δίκαιο Προστασίας της Προσωπικότητας και ΜΜΕ, το Κοινοτικό Αστικό Δίκαιο και το Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος. Επίσης δίδαξε και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, όπου αντικείμενο της διδασκαλίας υπήρξε το Δίκαιο Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ο Καθηγητής υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή νέων γνωστικών αντικειμένων του κλάδου του Αστικού Δικαίου και γαλούχησε γενιές φοιτητών με την αγάπη του για την επιστήμη και την προσήνεια του χαρακτήρα του. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο από πολλές και διαφορετικές θέσεις, υπηρετώντας την αρχή: «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Διετέλεσε αρχικά Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ κατά το διάστημα 2000-2003, ακολούθως Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής της ίδιας Σχολής κατά το διάστημα 2003-2007, ενώ κατά το διάστημα 2006-2010 υπήρξε Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα από το 2009 ως το 2010 ανέλαβε και καθήκοντα Αντιπρυτάνεως Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρυτάνεως διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανεπιστημιακής Λέσχης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών, ενώ υπήρξε ο πρωτεργάτης της εισαγωγής οργανωμένης μέριμνας για τους φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δημιούργησε το 2006, μαζί με τον Ομότιμο Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ  κ. Κουρουπέτρογλου, και με την έγκριση του τότε Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ,  τη «Μονάδα Ισότιμης Πρόσβασης του ΕΚΠΑ». Η μονάδα αυτή εξυπηρετεί από το 2006 κάθε εξάμηνο πάνω από 60 φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στους οποίους προσφέρει υπηρεσία δωρεάν μεταφοράς τους από το σπίτι ως την Σχολή τους και αντίστροφα, υποστηρικτικές τεχνολογίες πληροφορικής και διερμηνείας νοηματικής, ενώ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, προωθώντας υπηρεσίες εθελοντικής υποστήριξης.

Ο εκλιπών είχε πολυσχιδές ερευνητικό και συγγραφικό έργο, τόσο στην ελληνική γλώσσα, όσο και με διεθνείς δημοσιεύσεις, μονογραφίες, άρθρα και συμβολές σε συλλογικούς τόμους.  Συμμετείχε ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές ενώσεις. Υπήρξε αρχικά Ειδικός Γραμματέας και ακολούθως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Αστικολόγων Ελλάδας από το 1999 ως το 2011, μέλος της Ενώσεως Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς επίσης Μέλος της Ενώσεως Δικονομολόγων και της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών και Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών. Επιπλέον, υπήρξε Μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δικαίου που εδρεύει στην πόλη Trier Γερμανίας (ERA, Europäische Rechtsakademie). Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, διετέλεσε αρχικά από το 2006, Μέλος και, ακολούθως από το 2010 ως το 2021, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα ως διαιτητής σε διεθνείς διαιτησίες και ως Δικηγόρος του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η  Νομική Σχολή εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος  Ιουλία Βελισσαροπούλου – Καράκωστα, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ. Τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για την προσφορά του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα,  τα ακόλουθα:

Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής

Να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ώρα 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και αντιπροσωπεία μελών ΔΕΠ της Σχολής

Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό  εκ μέρους της Σχολής ο Διευθυντής του Τομέα Α΄ Ιδιωτικού Δικαίου, Καθηγητής Αστικού Δικαίου Δημήτριος Λιάππης

Να κατατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος χρηματικό ποσό στο ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ του ΕΚΠΑ

Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Ψήφισμα εξέδωσε και η Ένωση Αστικολόγων:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστικολόγων εκφράζουν τη βαθιά και ειλικρινή τους θλίψη για την απώλεια του αγαπητού και εκλεκτού συναδέλφου και δασκάλου, Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, πρώην Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, και επίτιμου Προέδρου της Ένωσής μας Ιωάννη Καράκωστα, ο οποίος παρείχε επί δεκαετίες ανεκτίμητες υπηρεσίες στη Νομική Σχολή Αθηνών και την τίμησε με το συγγραφικό και εκπαιδευτικό του έργο, το ακαδημαϊκό του ήθος και την ευγένειά του και ψηφίζουν να εκφρασθούν τα θερμότατα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ιστότοπο της Ένωσης Αστικολόγων αντί στεφάνου θα κατατεθεί χρηματικό ποσό στο Τμήμα Αρωγής Φοιτητών του ΕΚΠΑ».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -