fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Επιχείρηση «Εγκλεισμός»: Τα σχέδια για τις νέες Φυλακές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλά στο ΝΒ Daily για νέες κατασκευές σε αγροτικές φυλακές αλλά και στέγαση σε νέα καταστήματα κράτησης

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε νέες κατασκευές στους χώρους ήδη υφιστάμενων αγροτικών φυλακών της χώρας, από τη Χαλκιδική και τον Βόλο ως την Πελοπόννησο, προσανατολίζεται καταρχήν το κυβερνητικό επιτελείο, με πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να στεγασθούν κρατούμενοι, ιδίως για αδικήματα ήσσονος ποινικής σημασίας. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, με τις αλλαγές που επιφέρει, κυρίως με την πρόβλεψη που θέλει τις ποινές άνω των τριών ετών να εκτίονται κανονικά, έχει προκαλέσει σειρά διαβουλεύσεων (η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

Παράλληλα δυνατότητα στέγασης, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιώργο Φλωρίδη, δίνουν οι νέες φυλακές που παραδίδονται το προσεχές διάστημα, όπως αυτές στη Δράμα, χωρητικότητας 600 ατόμων, και στο Λασίθι, χωρητικότητας περίπου 500 ατόμων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κατασκευές στις αγροτικές φυλακές, το εμβαδόν καθεμιάς αναμένεται στα 25 τ.μ., στοιχείο που στον κόσμο του εγκλεισμού μεταφράζεται σε στέγαση τεσσάρων ατόμων – αναλογούν περίπου 6 τ.μ. ανά κρατούμενο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι με την κατασκευή 500 τέτοιων οικημάτων, θα διασφαλιστούν περί τις 2.000 θέσεις κρατουμένων. Σε αυτές θα κατευθυνθούν κατά πάσα πιθανότητα και οι σημερινοί 1.300 έγκλειστοι για μικροαδικήματα, οι οποίοι συγχρωτίζονται με βαρυποινίτες στο γνωστό περιβάλλον των φυλακών, που υπερβαίνει πολλές φορές σε πληρότητα το 100% (με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής), αγγίζοντας ως και το 205% (Κομοτηνή).

Σημασία έχει, επίσης, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συζητούν, αναζητώντας λύσεις για το πώς θα αυξηθεί η ποινική επιτήρηση με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»

Σημασία έχει, επίσης, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συζητούν, αναζητώντας λύσεις για το πώς θα αυξηθεί η ποινική επιτήρηση με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», με εναλλακτική ποινή δηλαδή, η οποία και επιτρέπει τον κατ΄ οίκον περιορισμό των καταδικασθέντων. Σε λίγες μέρες, υπολογίζεται ότι θα διεξαχθεί η δεύτερη συνάντηση των αρμοδίων στελεχών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Φλωρίδη, μείζονος σημασίας είναι ότι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τους αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες θα δοθεί «χρόνος ισχύος» δυο – τριών μηνών, με σκοπό να ενημερωθούν δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι για τις νέες διατάξεις.

θα δοθεί «χρόνος ισχύος» δυο – τριών μηνών, μετα την ψήφιση του νομοσχεδιου, με σκοπό να ενημερωθούν δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, για τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Με ενδιαφέρον ασφαλώς αναμένονται οι επί του νομοσχεδίου τοποθετήσεις  των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, τα σωματεία των οποίων έχουν προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις εντός του Δεκεμβρίου – η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις 9 Δεκεμβρίου στο Εφετείο Αθηνών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις 10 Δεκεμβρίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε κάθε περίπτωση, η φιλοσοφία του επιχειρούμενου νομοθετήματος Φλωρίδη είναι ξεκάθαρη, τη δήλωσε ευθέως ο ίδιος ο υπουργός κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, την επαναλαμβάνει και σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες: «ύστερα από πολλά χρόνια δικαιωματισμού, ήλθε η ώρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Τα ποινικά συστήματα πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών που δεν διαπράττουν αδικήματα, ενίοτε δε έχουν ρόλο θυμάτων».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -