Το ειδικό δικαστήριο απάλλαξε χθες τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί από τις κατηγορίες που τον βάραιναν, κρίνοντας ότι δεν καταχράσθηκε το αξίωμά του για να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του» με αντιπάλους του κατά την περίοδο που ασκούσε τη δικηγορία.
Τα μέλη του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), στην πλειονότητά τους βουλευτές, δεν ακολούθησαν την πρόταση των εισαγγελικών αρχών οι οποίες ζήτησαν να επιβληθεί στον Ντιπόν-Μορετί φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Ο Ντιπόν-Μορετί παρέμεινε στο αξίωμά του κατά τη διάρκεια της έρευνας και της δίκης. Μια καταδίκη του όμως θα ανάγκαζε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τον απομακρύνει από την κυβέρνηση.
Η υπόθεση αφορά διοικητικές διώξεις σε βάρος ενός δικαστή και τριών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του δικαστικού συστήματος, τις οποίες φέρεται να διέταξε ο Ντιπόν-Μορετί. Μία κατηγορία αφορούσε τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του γραφείου του Οικονομικού Εισαγγελέα (PNF) λίγο πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον μετέπειτα υφιστάμενό του ότι παραβίασε την ιδιωτικότητά του επειδή κατέσχεσε τα τηλεφωνικά αρχεία του κατά τη διενέργεια μιας έρευνας για διαφθορά σε βάρος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Το CJR συγκροτήθηκε το 1993 και μέχρι σήμερα έχει εκδικάσει μόνο 9 υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ντιπόν-Μορετί. Μεταξύ άλλων, δίκασε την πρώην Υπουργό Οικονομικών και νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία το 2016 κρίθηκε ένοχη επειδή επέτρεψε «εξ αμελείας» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν της επιβλήθηκε ποινή, παρέμεινε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Εγκλήματα διαφθοράς και παραγραφή της ποινικής αξίωσης. – Διεθνείς όψεις και το ελληνικό κανονιστικό πλαίσιο, με έμφαση στις ειδικές ρυθμίσεις για τα μέλη της Κυβέρνησης