fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού νόμου

32 από τα 86 άρθρα του νομοσχεδίου καταργούνται πλήρως ή μερικώς

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε μεγάλο μέρος του νόμου περί μετανάστευσης, ιδίως τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο υπό την πίεση της ακροδεξιάς, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικά.

Με βάση την απόφαση του Συνταγματικού συμβουλίου, τα 32 από τα 86 άρθρα του νομοσχεδίου καταργούνται πλήρως ή μερικώς. Οι δικαστές έκριναν ότι πολλά από αυτά δεν είχαν θέση στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, αλλά θα μπορούσαν να επανεισαχθούν αργότερα σε άλλα νομοσχέδια.

Πιο συγκεκριμένα, το πολύ αμφιλεγόμενο μέτρο που παρέτεινε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να κατοικεί ένας μη Ευρωπαίος στη Γαλλία για να δικαιούται ορισμένα επιδόματα (οικογενειακό, στέγασης κλπ.) καταργήθηκε εντελώς. Το ίδιο και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επανένωση οικογενειών (ο μετανάστης θα έπρεπε να κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία επί 24 μήνες αντί για 18), η «ρήτρα επιστροφής» των ξένων φοιτητών και η κατάργηση της αυτόματης χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία.

Στο νομοσχέδιο διατηρούνται πάντως ορισμένα από τα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για την απέλαση καταδικασθέντων αλλοδαπών. Επικυρώθηκε επίσης το άρθρο για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών που απασχολούνται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν χαιρέτισε την απόφαση. «Το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε όλο το κείμενο της κυβέρνησης», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο X (πρώην twitter).

Από την άλλη, ο Τζόρνταν Μπαρδέλα, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός, σημείωσε ότι η απόφαση συνιστά ένα «πραξικόπημα των δικαστών, με την υποστήριξη του προέδρου», ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση ως τη «μόνη λύση».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γαλλία κατά του νόμου.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -