fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Η επίσημη πρώτη για το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά – Ορίζοντας το 2025

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, θα το επισκέπτονται καθημερινά περισσότεροι από 2.500 άτομα -πέραν των μονίμων εργαζομένων. Θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έγινε χθες Τετάρτη, η παρουσίαση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και Προέδρου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) Πάνου Αλεξανδρή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μώραλη και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Ηλία Κλάππα.

Κλάππας: Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, θα το επισκέπτονται καθημερινά περισσότεροι από 2.500 άτομα -πέραν των μονίμων εργαζομένων. Θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα – συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά: το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλάει στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, Πειραιάς Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Αυτό το κτήριο εκτός από τη μεγαλοπρέπειά του, έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία και ο Πρωθυπουργός της χώρας, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Είναι το πρώτο πράσινο κτίριο στην Ελλάδα. Ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της πόλης του Πειραιά, μιας πόλης που εξελίσσεται, που γίνεται πιο λειτουργική, μιας πόλης που αξίζει περισσότερο την αγάπη των ανθρώπων που ζουν εδώ. Χαίρομαι για όλους αυτούς, όταν το Μέγαρο παραδοθεί σε λειτουργία και θα μπορούν να το χαρούν καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι εκτός από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και τους εργαζόμενους, θα το χαρούν και οι Πειραιώτες και θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κατακτήσαμε ένα επίπεδο στο θέμα των δικαστικών υποδομών, όπως οι ευρωπαϊκές χώρες».

«Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, το οποίο πλέον παίρνει σάρκα και οστά», ανέφερε ο Γιάννης Μώραλης. «Ως δήμαρχος Πειραιά νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετείχαμε σε μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου και δικαιωθήκαμε, καθώς δόθηκε λύση σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών για την πόλη μας. Ο Πειραιάς θα αποκτήσει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του».

«Προτού φτάσουμε στη σημερινή ημέρα, μεσολάβησαν πολλές προσπάθειες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ηλίας Κλάππας. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά την τελευταία δεκαετία, κρατούσε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το κτηριακό πρόβλημα των Δικαστηρίων Πειραιά, έχοντας σύμμαχο στην προσπάθειά του αυτή, τη δημοτική αρχή της πόλης. Αυτό που πρυτανεύει σήμερα είναι η ικανοποίηση ότι επιτέλους μετά από δικηγορικούς αγώνες δεκαετιών, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες δικαιοσύνης του 21ου αιώνα καις στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας».

Η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ

Την παρουσίαση του Μεγάρου έκανε η ανάδοχος εταιρεία DIMAND και ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστια ευθύνη». Περιγράφοντάς το, ο ίδιος επεσήμανε ότι «η νέα στέγη των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500μ. από τη γραμμή του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτιρίων LEED. Τα κτίρια μάλιστα θα χαρακτηρίζονται από ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός (Κ) και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά, Ηλίας Κλάππας (Δ), παρευρίσκονται στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, Πειραιάς Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -