fbpx
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Tο κράτος Δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας – Μέτσολα: Σημαντικά τα βήματα διαφάνειας, «Συγχαρητήρια» για την ισότητα στο γάμο

Μέτσολα: Θέλουμε να συζητάμε τα θέματα με ειλικρίνεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

«Το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας». Η φράση ανήκει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και διατυπώθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου – στον απόηχο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής με το οποίο εκφράζονταν σχετικές ανησυχίες. Αναπτύσσοντας σειρά μεταρρυθμίσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών, ο Πρωθυπουργός δε δίστασε να τονίσει ότι η χώρα μας βρέθηκε συχνά τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο συκοφαντιών, επισημαίνοντας : «Αντιτάσσουμε την επέκταση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού», είπε «Ας μην ανησυχούν ορισμένοι, η Δημοκρατία πάντα ζει και προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε».

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε παράλληλα στις επικείμενες ευρωεκλογές. «Απέχουμε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις ευρωεκλογές, που στη χώρα μας θα λάβουν χώρα την 9η Ιουνίου. Πρόκειται για μία κομβική στιγμή, καθώς τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί οι οποίοι θα αναμετρηθούν με τα στοιχήματα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία. Στοιχήματα γεωπολιτικά, στοιχήματα οικονομικά, στοιχήματα τεχνολογικά, απέναντι στα οποία η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις. Γι’ αυτό και αποκτά μεγάλη σημασία η οικοδόμηση της στρατηγικής αυτονομίας, όσο και η σφυρηλάτηση της κοινής πορείας των κρατών-μελών της».

Παίρνοντας τον λόγο, η Ρομπέρτα Μέτσολα χαιρέτισε «τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα της διαφάνειας, της ισότητας και της καταπολέμησης του ρατσισμού. Είμαι ευγνώμων για τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και είμαι βέβαιη ότι στις προσεχείς συζητήσεις μας θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά μαζί». Είχε προηγουμένως εξάρει όσα κατάφερε η χώρα μας: «Κάνατε μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίσατε τις κρίσεις που βρέθηκαν στο δρόμο σας. Και το κάνατε αυτό εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης, φυσικών καταστροφών, πολέμου και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Και αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα», είπε.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε επίσης στην ξεχωριστή σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στους Έλληνες πολίτες όπως και στους άλλους Ευρωπαίους να αποφασίσουν με την ψήφο τους ποιους θα στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο και τι θα εκπροσωπούν αυτοί που θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα υιοθετήσουν νομοθεσίες που επηρεάζουν όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.

(…)

»Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συζητήσαμε επίσης για το κράτος δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα ψήφισμα και καταλαβαίνω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση. Βεβαίως θα το αναλύσουμε αυτό και θα στοχαστούμε σχετικά με όσα λέγονται.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, θέλω επίσης να είμαι σαφής ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη με τον ίδιο τρόπο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμείναμε ως Κοινοβούλιο σε μια ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει όλα τα κράτη-μέλη στον ίδιο έλεγχο. Γιατί το ζητήσαμε αυτό; Και είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Επειδή θέλουμε να συζητάμε τα θέματα με ειλικρίνεια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου.

(…)

Τελευταίο σχόλιο: επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά την Ελλάδα που νομοθέτησε, υπό την ηγεσία σου, Κυριάκο, την ισότητα στον γάμο. Αυτή ήταν μια σημαντική απόφαση στο κοινό μας ταξίδι για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ευχαριστώ γι΄ αυτό».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -