fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Με εμπροσθοφυλακή τους δικηγόρους η μάχη για το φορολογικό – Για «κανόνες κοινής λογικής» μιλά ο Κ. Χατζηδάκης

Σήμερα, η κοινή συνέντευξη Τύπου των ελεύθερων επαγγελματιών. Εβδομάδα κινητοποιήσεων η τρέχουσα

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Ενιαίο μέτωπο προτάσσουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς που διαμαρτύρονται για τα μέτρα του νέου, υπό διαβούλευση, φορολογικού νομοσχεδίου. Σήμερα, Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 13.00, στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18), αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου που έχει προαναγγείλει η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων –Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων. Εκτιμώντας ότι τα μέτρα πλήττουν καίρια τους συγκεκριμένους κλάδους, επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιοποίηση των θέσεων τους. Έχουν υπάρξει μεταξύ άλλων πληρωμένες καταχωρήσεις σε Κυριακάτικα έντυπα ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη του ότι η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι του Συλλόγου στο youtube.

Στη σημερινή εκδήλωση, μετέχουν οι εξής δώδεκα φορείς:

Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ)

Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Επιμελητών Ελλάδας

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Η εβδομάδα θα συνεχιστεί πάντως με τη σημαία των κινητοποιήσεων ψηλά από το δικηγορικό σώμα.

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, έχει προγραμματισθεί καθολική αποχή. Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, πανδικηγορική αποχή από τις 10.00 ως τις 16.00 των μαχόμενων δικηγόρων, έμμισθων δικηγόρων στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, Τραπεζών, ΔΕΚΟ, συνεργατών δικηγορικών γραφείων και δικηγορικών εταιρειών. Στις 11.00 προβλέπεται συγκέντρωση έξω από τον ΔΣΑ και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, με διαμαρτυρία ακολούθως εκεί, στις 13.00. Σε σταθερή βάση, οι δικηγόροι απέχουν από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ευρύτερος δημόσιος τομέας όπως καθορίζεται από τον Ν 3429/2005) μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το προσεχές Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, για να επαναπροσδιορίσει τη στάση της.

Κ. Χατζηδάκης: «η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τα φορολογικά μέτρα οργανώνει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με τους εκπροσώπους των Επιστημονικών Συλλόγων, Επιμελητηρίων και Εμπορικών Συλλόγων της πόλης του Πειραιά, αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ώρα 14.00, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου, αριθ. 47).

Η στάση της κυβέρνησης

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεσμευθεί για σημειακές αλλαγές επί του νομοσχεδίου, που δε θα θίγουν τη βασική φιλοσοφία του, επιμένοντας στο δίκαιο του χαρακτήρα του. Υπολογίζει, δε, ότι ως τις 10 Δεκεμβρίου θα είναι πλέον πραγματικότητα το νομοθέτημα με την ψήφο του Κοινοβουλίου.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι «η Πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή», εκτιμώντας ότι «αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε κανόνες κοινής λογικής στο ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ερωτηθείς για πιθανές αλλαγές στον νέο τρόπο φορολόγησης τους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι «όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσια διαβούλευση θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα».

«Οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές και δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Διότι η διαβούλευση μόλις άρχισε! Επομένως, όσα γράφονται είναι εκτός τόπου και χρόνου. Θα ήταν, ωστόσο, άδικο για όλους αυτούς που πληρώνουν τους φόρους τους η Πολιτεία να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή για λόγους ακατανόητους. Από όπου και αν προέρχεται αυτή. Η κυβέρνηση λοιπόν θα προχωρήσει μπροστά δείχνοντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι κατανοεί, αλλά και αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα. Και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει «κίνημα» υπέρ της φοροδιαφυγής στην πατρίδας μας!».

Θετικές οι εξελίξεις με τους συμβολαιογράφους

Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση της σύγκρουσης ανάμεσα στους δικηγόρους και την κυβέρνηση συνοδεύεται από μεγάλο ερωτηματικό, ενώ μια άλλη κρίση, φαινομενικά σφοδρή αρχικώς, ανάμεσα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους συμβολαιογράφους, αποσοβήθηκε σχετικά γρήγορα και «αναίμακτα» ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Μετά και τη συνάντηση των δυο πλευρών, παρουσία Φλωρίδη, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συμβολαιογράφοι εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία ήραν την εξαγγελία περί αποχής τους.

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε σε απαρτία την 18/11/2023 και αποφάσισε τα εξής», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο. «Θεωρεί ικανοποιητικές τις εξελίξεις μετά τις γενόμενες συναντήσεις στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα παρακολουθήσει στενά την τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως αυτά αναγράφονται στο από 17/11/2023 κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Μετά την αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς τα μέλη των Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων την άρση και μη πραγματοποίηση της αποχής».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -