Το απορυθμισμένο ρολόι της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης χτυπά με δριμύτητα το νησί της Λαμπεντούζα, εξωθώντας την ΕΕ σε δράση μέσω ενός σχεδίου 10 σημείων.
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Λαμπεντούζα λόγω του υψηλού αριθμού καθημερινών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, είχε ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απευθύνοντας την ίδια στιγμή κάλεσμα προς την ηγεσία της ΕΕ ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξαιρετική επιβάρυνση που υφίσταται το νησί τις τελευταίες ημέρες αλλά και διαχρονικά.
Λαμβάνοντας υπόψη την εξελισσόμενη κατάσταση στη Λαμπεντούζα και αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη πίεση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάεν παρουσίασε την ακόλουθη δέσμη άμεσων δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων:
- Ενίσχυση της στήριξης προς την Ιταλία από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή (Frontex) για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστών, ώστε να διασφαλιστεί η καταγραφή των αφίξεων, η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, η ενημέρωση και η παραπομπή στις αρμόδιες αρχές.
- Υποστήριξη της μεταφοράς ανθρώπων από τη Λαμπεντούζα, μεταξύ άλλων σε άλλα κράτη μέλη χρησιμοποιώντας τον εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, με ιδιαίτερη πάντοτε προσοχή στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις γυναίκες.
- Επιτάχυνση των επιστροφών με την ανάληψη ανανεωμένης και συντονισμένης προσέγγισης των κυριότερων χωρών καταγωγής των νεοαφιχθέντων, δηλαδή της Γουινέας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης και της Μπουρκίνα Φάσο, ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία και να διευκολυνθεί η επανεισδοχή.
- Στήριξη της πρόληψης των αναχωρήσεων με τη δημιουργία επιχειρησιακών εταιρικών σχέσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα μιας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Τυνησίας και του Frontex, καθώς και μιας ειδικής ομάδας συντονισμού στην Ευρωπόλ που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κατά μήκος της διαδρομής προς την Τυνησία και στη συνέχεια προς τη Λαμπεντούζα.
- Ενίσχυση της επιτήρησης των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, μεταξύ άλλων μέσω του Frontex, και διερεύνηση επιλογών για την επέκταση των ναυτικών αποστολών στη Μεσόγειο. Επιπλέον, θα επιταχυνθεί η προμήθεια εξοπλισμού και θα ενισχυθεί η κατάρτιση της τυνησιακής ακτοφυλακής και άλλων αρχών επιβολής του νόμου.
- Λήψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης μη αξιόπλοων σκαφών καθώς και των αλυσίδων εφοδιασμού και της υλικοτεχνικής υποδομής των λαθρεμπόρων.
- Αύξηση της στήριξης από τον EUAA για την επίσπευση των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της έννοιας της ασφαλούς χώρας καταγωγής, της απόρριψης αιτήσεων ως προδήλως αβάσιμων, της έκδοσης απαγορεύσεων εισόδου και της καταχώρισής τους στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).
- Αύξηση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας για την αποθάρρυνση των διελεύσεων της Μεσογείου.
- Ενίσχυση της συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
- Εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας και ιεράρχηση δράσεων με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης και την επιτάχυνση της σύναψης συμβάσεων για νέες πρωτοβουλίες.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Παιδιά, Πρόσφυγες και Μετανάστες – Προκλήσεις και προοπτικές διαχείρισης
Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Εξελίξεις στο δίκαιο του ασύλου (μετά του Ν 4939/2022 και Ν 4960/2022)
Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: “Hotspots” στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: στρατόπεδα κράτησης που προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο