fbpx
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Μιλ. Αποστολάκη : «Αντιμεταρρύθμιση που πλήττει το δικαιϊκό μας σύστημα οι νέοι Ποινικοί Κώδικες» – Συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια

«Σας καλούμε με γενναιότητα να κάνετε δεκτή την τροπολογία μας σύμφωνα με την οποία για τέσσερα έτη μετά την λύση της υπηρεσιακής σχέσης απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο ορισμός τους ως μελών ανεξάρτητων αρχών καθώς και ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης», τόνισε η κ. Αποστολάκη.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Στο παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30.3.2024 στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους Ποινικούς Κώδικες, αναφέρθηκε η βουλευτής Βορείου Τομέα και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ξεκινώντας τη σημερινή της τοποθέτηση στη Βουλή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Η ίδια τόνισε ότι ο Υπουργός αν και ρωτήθηκε συγκεκριμένα τρεις φορές σε ισάριθμες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής τις τελευταίες ημέρες, επέλεξε, όπως και σήμερα την σιωπή: «Είναι η τέταρτη που φορά που σας προκαλώ να μας πείτε ποιούς προστατεύετε; Για ποιους ανοίγετε ένα «παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας»; Η σιωπή σας συνεχίζεται και συνιστά ένα αμάχητο τεκμήριο ενοχής» τόνισε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η  κυβέρνηση επιχειρεί μέσω ενός όχι μόνον αφόρητου, αλλά και επικίνδυνου θεσμικού λαϊκισμού να εμφανισθεί ως εκπροσωπούσα τα θύματα φιλήσυχους πολίτες έναντι όσων εγείρουν σημαντικές ενστάσεις και τους οποίους παρουσιάζει κατ’ αντίστιξη ως προστάτες του εγκλήματος και των αυτουργών του».

Στη συνέχεια η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αφορά το έντονο φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δικαστικοί λειτουργοί μετά την αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα να διορίζονται από τη κυβέρνηση σε δημόσιες θέσεις ευθύνης, τροφοδοτώντας την καχυποψία και πλήττοντας την αξιοπιστία της δικαιοσύνης: «Σας καλούμε με γενναιότητα να κάνετε δεκτή την τροπολογία μας σύμφωνα με την οποία για τέσσερα έτη μετά την λύση της υπηρεσιακής σχέσης απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο ορισμός τους ως μελών ανεξάρτητων αρχών καθώς και ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης. Τολμήστε να αποδείξετε ότι υπηρετείτε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του κράτους δικαίου σε μια περίοδο που και τα δυο δοκιμάζονται».

Η κ. Αποστολάκη συνέχισε τη κριτική της προς τη κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την αναποτελεσματική και απαρχαιωμένη κατεύθυνση που κινείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά παράβαση των βασικών κατευθύνσεων της ορθής ποινικής μεταχείρισης σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, «η  κυβέρνηση επιχειρεί μέσω ενός όχι μόνον αφόρητου, αλλά και επικίνδυνου θεσμικού λαϊκισμού να εμφανισθεί ως εκπροσωπούσα τα θύματα φιλήσυχους πολίτες έναντι όσων εγείρουν σημαντικές ενστάσεις και τους οποίους παρουσιάζει κατ’ αντίστιξη ως προστάτες του εγκλήματος και των αυτουργών του». Και πρόσθεσε : «η επιλογή της είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός, η τυφλότητα και η εργαλειοποίηση του φόβου απέναντι στον ορθό λόγο, τη νηφάλια κρίση, τα σύγχρονα διδάγματα της επιστήμης. Το νομοσχέδιο έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αντιμετώπιση του αισθήματος της ατιμωρησίας. Το λαϊκό αίσθημα όμως δεν μπορεί να είναι διαμορφωτής δημόσιας πολιτικής και πολύ περισσότερο μεταρρυθμίσεων. Αυτό δε λέγεται πολυδύναμος εκσυγχρονισμός, αυτό λέγεται ποινικός λαϊκισμός με χαρακτηριστικά τραμπισμού. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αμφισβητούν τον πυρήνα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής στο ποινικό δίκαιο , έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η ευρωπαϊκή θεωρία».

«Αυτό δε λέγεται πολυδύναμος εκσυγχρονισμός, αυτό λέγεται ποινικός λαϊκισμός με χαρακτηριστικά τραμπισμού»

Η Μιλένα Αποστολάκη υπενθύμισε στον Υπουργό ότι εκπροσωπεί ένα κόμμα, «το οποίο οσάκις τροποποίησε τους ΠΚ ήταν πάντοτε με τους αθώους» και είχε «υπουργό Δικαιοσύνης τον Γ-Α. Μαγκάκη, ο οποίος μας δίδαξε το δικαιοκρατικό θεμέλιο του Ποινικού Δικαίου». «Είναι αρκετά πρωτότυπο μία κυβέρνηση, η οποία ήδη κυβερνά σχεδόν πέντε χρόνια τη χώρα κι ενώ ήδη έχει τροποποιήσει τόσες φορές τη νομοθεσία επί το αυστηρότερον, να εμφανίζεται ενώπιον της κοινής γνώμης όχι απλά ως άμοιρη ευθυνών, αλλά και ως αξιόπιστος εγγυητής του δόγματος νόμος και τάξη», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. 

Όσον αφορά το κύριο επιχείρημα του Υπουργείου για την αποτελεσματικότητα της αυστηροποίησης των ποινών, η κ. Αποστολάκη παρατήρησε πως «η ένταση της ποινής από ένα όριο και μετά δεν αυξάνει την αποτροπή. Το δόγμα του τιμωρητισμού δεν είναι μόνο απαρχαιωμένο, είναι και πρωτίστως ατελέσφορο».

«Εάν σχεδιάζετε ΣΔΙΤ για νέες φυλακές, να μας το πείτε».

Αναφερόμενη στην απάντηση του του Γενικού Διευθυντή Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης του Υπουργείου Γ. Θραψανιώτη σε ερώτημά της, ότι «για να ανεγερθεί ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα, από την εμπειρία του, θεωρεί πως χρειάζονται πέντε με δέκα χρόνια», η Μ. Αποστολάκη ρώτησε: «Εάν σχεδιάζετε ΣΔΙΤ για νέες φυλακές, να μας το πείτε. Όσον αφορά την πολυσυζητημένη επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως αυτή προσδιορίζεται από τις αρχές του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης, και «θα έπρεπε να υπάρχουν ρυθμίσεις που να συνδέονται με τις εξελίξεις στην ΕΕ για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τις διαδικασίες ψηφιοποίησης και χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και να υπάρχει πρόβλεψη για αναβάθμιση του εξοπλισμού και κάλυψη των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους.

«Είναι απορίας άξιον πώς με τέτοια κενά θα διεξαχθούν οι fast track ποινικές δίκες που προβλέπει το νομοσχέδιο» , αναρωτήθηκε η Μ. Αποστολάκη.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -