fbpx

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα Τέμπη: Ψευδή τα δημοσιεύματα, εξυπηρετούνται αλλότρια συμφέροντα – Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Τι λέει η Ένωση Εισαγγελέων

«Διαβεβαιώνουμε τους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και το σύνολο των πολιτών ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι, χειριζόμενοι βαρύτατες υποθέσεις, επιτελούν το έργο τους, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με σθένος, ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με απόλυτο σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου», τονίζουν Ιωάννα Κλάππα και Γεωργία Αδειλίνη.

Χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτά

Δείτε επίσης

Την παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν «ψευδή» -όπως τονίζεται- δημοσιεύματα και ανακοινώσεις για τα Τέμπη. Η ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού η Ιωάννα Κλάππα, Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και η Γεωργία Αδειλίνη, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως εκπροσωπούσες τους Έλληνες δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, θεωρούν υποχρέωσή τους, κατά τον δεδομένο, κρίσιμο για τον θεσμό της Δικαιοσύνης, χρόνο, να δηλώσουν τα εξής: Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσω των Μ.Μ.Ε., στρέφονται κατά της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, προσάπτοντας αδιαφορία και πλημμέλειες στη δικαστική αντιμετώπιση της «τραγωδίας των Τεμπών».

Στα πιο πρόσφατα, μάλιστα, η Ελληνική Δικαιοσύνη φέρεται να μην ενεργεί αυτοβούλως, αλλά να «σύρεται» να πράξει το χρέος της ως προς το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα, η οποία κάλεσε, δήθεν εσπευσμένα, στο Στρασβούργο τον Έλληνα Εντεταλμένο Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πορεία της σχετικής έρευνας. Στην υποτιθέμενη αυτή κίνησή της αποδόθηκε, μάλιστα, ως αποτέλεσμα των υποδείξεών της, η ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας σε υπόθεση σχετική με την πιο πάνω τραγωδία.

Το ψευδές των ανωτέρω δηλώσεων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των παθόντων και πενθούντων εκ του ως άνω τραγικού ατυχήματος, αλλά και του συνόλου των πολιτών στην Ελληνική Δικαιοσύνη, συνάγεται από το γνωστό στους ασχολούμενους με τη νομική επιστήμη δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ασχολείται με την έρευνα και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, που στρέφονται, αποκλειστικά και μόνον, κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αποκρούοντας, με όλη μας τη δύναμη, τα ανωτέρω παραπειστικά δημοσιεύματα, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, τονίζουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς επιτελούν το έργο τους, έργο τιτάνιο, με απόλυτη αφοσίωση».

Των ανωτέρω δηλώσεων και δημοσιευμάτων προηγήθησαν άλλα, τα οποία επιχείρησαν να «παραποιήσουν» την εικόνα και το έργο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και να την εμφανίσουν, επιεικώς, ως «αφελή», που αδυνατεί να κατανοήσει τη σοβαρότητα της υποθέσεως και δεν ενδιαφέρεται για την απονομή της Δικαιοσύνης σε μια υπόθεση, η οποία έχει συγκλονίσει και συνεχίζει να συγκλονίζει το Πανελλήνιο.

Αποκρούοντας, με όλη μας τη δύναμη, τα ανωτέρω παραπειστικά δημοσιεύματα, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν τους θεσμούς της Χώρας μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα, τονίζουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς επιτελούν το έργο τους, έργο τιτάνιο, με απόλυτη αφοσίωση, μη φειδόμενοι κόπου και προσωπικών θυσιών, κατά τρόπο ανεπίληπτο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται, σύντομα, η κυρία ανάκριση, ένα χρόνο περίπου μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, στο πλαίσιο της οποίας, έχουν καταστεί κατηγορούμενοι 31 άτομα, μέχρι στιγμής και να διαφαίνεται η σε σύντομο χρόνο εκδίκαση της υπόθεσης, ενώπιον του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου.

Η πολυσυζητημένη ποινική ή άλλη ευθύνη των πολιτικών προσώπων ερευνάται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώπιον της οποίας έχει διαβιβαστεί η δικογραφία, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Χώρας.

Διαβεβαιώνουμε τους παθόντες και τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος, αλλά και το σύνολο των πολιτών ότι οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς έχουν αποδείξει ότι, χειριζόμενοι βαρύτατες υποθέσεις, επιτελούν το έργο τους, με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, με σθένος, ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και με απόλυτο σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, οι κανόνες δικαίου της ημεδαπής έννομης τάξης και το ενωσιακό δίκαιο».

Η θρυαλλίδα

Είχε μεταξύ άλλων προηγηθεί ανακοίνωση «ανησυχίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «πολύ σοβαρές απειλές κατά των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα», στην οποία γίνεται και ευθεία αναφορά στα Τέμπη: «Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε την Τετάρτη τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Εξετάζοντας θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Κατασκοπευτικό λογισμικό

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση τα ανωτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».

Το Κράτος Δικαίου

Με αφορμή το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης και Γ. Σαρακιώτης είχαν εκδώσει ανακοίνωση υπό τον τίτλο: «Ο κατήφορος του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα επικυρώθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πέρασε με 330 ψήφους υπέρ, σχετικά με τη συνεχιζόμενη υπονόμευση του Κράτους Δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, αναφέρονται με δήλωσή τους ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις και λογοδοσία όσον αφορά το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, την υπονόμευση της Ελευθερίας του Τύπου με τον καταιγισμό αγωγών και μηνύσεων (SLAPPs) εναντίον μαχόμενων δημοσιογράφων, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, την έξαρση της αστυνομικής βίας, τα αλλεπάλληλα φαινόμενα διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων»

Όπως επισημαίνουν οι κύριοι Αρβανίτης και Σαρακιώτης: «Η κατάρρευση του Κράτους Δικαίου και ο ευτελισμός των θεσμών στη χώρα μας, κατά τα τελευταία πέντε έτη, δε θα μπορούσε να μείνουν απαρατήρητοι από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ν.Δ. και οι συνοδοιπόροι της προσπάθησαν να αποτρέψουν το εν λόγω ψήφισμα καλύπτοντας “κάτω από το χαλί” για ακόμη μια φορά τη θεσμική ανυποληψία, στην οποία έχει οδηγηθεί η πατρίδα μας. Ωστόσο, οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις και λογοδοσία όσον αφορά το σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, την υπονόμευση της Ελευθερίας του Τύπου με τον καταιγισμό αγωγών και μηνύσεων (SLAPPs) εναντίον μαχόμενων δημοσιογράφων, τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, την έξαρση της αστυνομικής βίας, τα αλλεπάλληλα φαινόμενα διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων, τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, την έξαρση της διαφθοράς, τη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και τις παρεμβάσεις στη λειτουργία Ανεξάρτητων Αρχών.

Τα τελευταία πέντε έτη, η Ελλάδα κείται μακράν των ευρωπαϊκών αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Προόδου. Των αξιών ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, με πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές και ουσιαστικά αδέσμευτη Δικαιοσύνη. Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι ορθώνουν το ανάστημά τους με αυτοπεποίθηση και πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία θα εξακολουθήσει, με όλες τις δυνάμεις του, να συνιστά τη φωνή αυτών των πολιτών».

Οι Έλληνες Εισαγγελείς και τα Τέμπη

Και την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας πυροδότησε η υπόθεση των Τεμπών.

Με ανακοίνωσή τους, οι εισαγγελείς παρεμβαίνουν ως εξής:

«Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, σε υπόθεση σχετική με την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών και με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος περί δήθεν «μη αυτόβουλης δράσης» του εισαγγελέα, αλλά κατόπιν προτροπών, υποδείξεων και «κίνησης της Ευρωπαίας Εισαγγελέως», επισημαίνουμε ότι:

● Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και μόνο.

«Ουδείς τρίτος έχει δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη ή να απευθύνει οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων».

● Οι Έλληνες εισαγγελείς συμμετέχουν, κατά τον τρόπο που ορίζει το σύνταγμα και ο νόμος, στη δικαιοδοτική λειτουργία και απολαμβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Ουδείς τρίτος έχει δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα να ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη ή να απευθύνει οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων.

● Η έρευνα για τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινης πράξης, η συλλογή του αποδεικτικού υλικού, ο εντοπισμός του προσώπου που την τέλεσε, ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης και η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων για την κίνηση της ποινικής δίωξης, προϋποθέτουν διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων χρονικά, αφού τελεί κάθε φορά σε συνάρτηση με την πολυπλοκότητα των πραγματικών και νομικών ζητημάτων και το ίδιο το αντικείμενο της ερευνώμενης υπόθεσης.

● Όσοι δε υποστηρίζουν τα αντίθετα, παραβλέπουν προφανώς όλα τα παραπάνω, όπως και τον τρόπο λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής, τη δομή των εισαγγελιών και τη σχέση ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων, για την οποία προβλέπουν οι διατάξεις του Κ.Π.Δ. και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022).

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, ότι οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το λειτούργημά τους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, με απόλυτη ευσυνειδησία, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -