fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Ποινικοί Κώδικες και Ενδοοικογενειακή Βία: 75 Αλλαγές για μία Μεταρρύθμιση

Μείζονος σημασίας είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που κινείται σε αυστηρότερη κατεύθυνση ως προς την ποινική μεταχείριση, με ποινές βαρύτερες για τα σοβαρά εγκλήματα καθώς και μεγαλύτερη έκτιση ποινών

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μεσογείων και τον θώκο της Δικαιοσύνης είναι η νομική – δικαστική κοινότητα, αναμένοντας τη συνέντευξη Τύπου του αρμοδίου Υπουργού Γιώργου Φλωρίδη, σήμερα Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στις 4.30 το απόγευμα, με θέμα την παρουσίαση του σχεδίου νόμου «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε τροχιά διαβούλευσης, φέρει 75 αλλαγές στην Ποινική Δικαιοσύνη, με τον κ. Φλωρίδη να εξηγεί αναλυτικά το «πώς» θα επιτύχει την πραγμάτωση της μεταρρυθμιστικής του προσπάθειας. Κατά αυτόν τον τρόπο την έχει προσδιορίσει ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή, με βασικό στόχο μια «λειτουργική και αποτελεσματική, από άποψη χρόνου και ποιότητας, Δικαιοσύνη». Την εξάλειψη, με άλλα λόγια, της καθυστέρησης κατά την απονομή Δικαιοσύνης, φαινόμενο που ο Υπουργός εκτιμά ως «πρόβλημα ταυτότητας» για τον θεσμό.

Επί του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, τα σωματεία των οποίων έχουν εξάλλου προγραμματισμένες γενικές συνελεύσεις εντός του Δεκεμβρίου – η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις 9 Δεκεμβρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις 10 Δεκεμβρίου.

Μείζονος σημασίας είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που κινείται σε αυστηρότερη κατεύθυνση ως προς την ποινική μεταχείριση, με ποινές βαρύτερες για τα σοβαρά εγκλήματα καθώς και μεγαλύτερη έκτιση ποινών, έτσι ώστε να εξαλειφθεί – πάντα κατά το σκεπτικό του Υπουργείου – η αίσθηση της ατιμωρησίας, διάχυτη στην κοινή γνώμη.

Οι δίκες για εμπρησμούς θα διεξάγονται κατά προτεραιότητα

Αλλαγές που προβλέπονται

  • Το νομοσχέδιο επεμβαίνει δραστικά στην ποινική προδικασία.
  • Καταργείται η διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων. Μετά την ανάκριση η υπόθεση εισάγεται σε δίκη.
  • Δίδεται βαρύτητα στην ποινική συνδιαλλαγή, θεσμό με προϊστορία στο ευρωπαϊκό τοπίο που αναμένεται να εφαρμοστεί πια στην πράξη και στην εγχώρια πραγματικότητα. Αφορά το στάδιο πριν από την άσκηση της δίωξης, και έχει ως προϋπόθεση την παραδοχή της ενοχής από τον εκάστοτε εμπλεκόμενο πολίτη. Πρωτοβουλία ανάλογη μπορεί να λάβει και ο αρμόδιος εισαγγελέας.
  • Επιβάλλεται παράβολο ύψους 100 ευρώ σε όλες τις μηνύσεις.
  • Στο αρχείο θα μπαίνουν οι αστήρικτες μηνύσεις.
  • Στους δικομανείς το νομοσχέδιο επιφυλάσσει ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση καθώς και πρόστιμα.
  • Δίδεται τέλος στις ατέρμονες αναβολές στις ποινικές δίκες. Προβλέπεται μόνο μία αναβολή ανά υπόθεση. Η δεύτερη θα δικαιολογείται αποκλειστικά για λόγους υγείας, με έγγραφο από δημόσιο νοσοκομείο.

Στους δικομανείς το νομοσχέδιο επιφυλάσσει ποινική δίωξη για ψευδή καταμήνυση καθώς και πρόστιμα

  • Όλα τα πλημμελήματα θα δικάζονται πλέον από έναν δικαστή. Καταργούνται τα τριμελή πλημμελειοδικεία. Το ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων θα κατανέμεται πλέον διαφορετικά.
  • Μονομελή θα είναι και τα δικαστήρια που θα δικάζουν τα περισσότερα κακουργήματα.
  • Καταργείται το Πενταμελές Εφετείο. Θέση θα έχουν πλέον τα Τριμελή δικαστήρια.
  • Οι δίκες για εμπρησμούς θα διεξάγονται κατά προτεραιότητα. Σε σύντομο διάστημα θα διεξάγονται και οι δίκες για τροχαία δυστυχήματα.
  • Σχεδόν όλα τα κακουργήματα θα τιμωρούνται μετά την ψήφιση του νομοθετήματος με μεγαλύτερες ποινές, που θα αγγίζουν ακόμη και τα 20 χρόνια – από 15 έτη που είναι σήμερα.
  • Προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Θεσπίζεται ακαταδίωκτο για όσους καταγγέλλουν περιστατικά βίας, αν και εφόσον περιέλθει στην αντίληψή τους.
  • Φυλάκιση προβλέπεται και για εμπρηστές από αμέλεια. Ο εμπρησμός από δόλο μπορεί να επιφέρει και ισόβια, ενώ θα βαρύνονται και με υψηλότατο πρόστιμο. Η φυλάκιση θα είναι μονόδρομος και για τους δράστες σε θανατηφόρα τροχαία – όταν υπάρχει σοβαρή παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ποινές από δυο-τρία χρόνια και άνω θα εκτίονται στη φυλακή. Για ποινές μικρότερες, θα παρέχεται η δυνατότητα χρηματικής ποινής καθώς και κοινωφελούς εργασίας.
  • Για τους πολυισοβίτες, αποφυλάκιση προβλέπεται μετά τα 25 χρόνια, ενώ για τους καταδικασθέντες σε ισόβια μετά τα 20 έτη.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -