fbpx
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

«Πονοκέφαλος» ο Πειραιάς στο νέο Δικαστικό Χάρτη – Η σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το πιθανό σενάριο

Την Παρασκευή, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έγινε γνωστό ότι κυριαρχεί - χωρίς τίποτε να είναι βέβαιο ακόμη - η σκέψη αναστολής του νόμου για δυο έτη όσον αφορά το λεκανοπέδιο, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για τις κυοφορούμενες αλλαγές.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Πυρετός διαβουλεύσεων και συζητήσεων κυριαρχεί ως προς πτυχές του νέου Δικαστικού Χάρτη, που αναμένεται να ψηφιστεί την άνοιξη. Η προοπτική της κατάτμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών και η αύξηση της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Πειραιά έχει προκαλέσει προβληματισμό, τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και σε παράγοντες του νομικού – δικαστηριακού κόσμου της περιοχής.

Το σχέδιο, όπως συζητείται στην τρέχουσα φάση, θέλει πλέον την υπαγωγή πολλών δήμων στο Πρωτοδικείο Πειραιά: της περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Αττικής, από τον Ασπρόπυργο και τα Μέγαρα ως την Ελευσίνα, καθώς και του Νότιου τομέα, από την Καλλιθέα, τον Άλιμο και το Φάληρο ως τη Γλυφάδα και τη Βούλα, ασφαλώς και τον πυρήνα του Πειραιά, αλλά και τα νησιά Σαλαμίνα, Αίγινα, Πόρος, Σπέτσες και Κύθηρα.

Πηγές που έχουν βαθιά γνώση του θέματος κάνουν λόγο, μιλώντας στο NB Daily, για εξυπηρέτηση άνω του 1,5 εκατομμυρίου πολιτών

Ο προβληματισμός έχει να κάνει κυρίως με τις υποδομές στο πρώτο λιμάνι της χώρας και κατά πόσο μπορούν να «αντέξουν» τη μετακύλιση του πληθυσμιακού «φόρτου». Πηγές που έχουν βαθιά γνώση του θέματος κάνουν λόγο, μιλώντας στο NB Daily, για εξυπηρέτηση άνω του 1,5 εκατομμυρίου πολιτών, αριθμού που εκτοξεύει και τις απαιτήσεις της δικαστηριακής πραγματικότητας σε χώρους και τετραγωνικά μέτρα, υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και σε προσωπικό, δικαστικούς υπαλλήλους, γραμματείς, που θα συνδράμουν το δικαστικό έργο.  

Την Παρασκευή, σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έγινε γνωστό ότι κυριαρχεί – χωρίς τίποτε να είναι βέβαιο ακόμη – η σκέψη αναστολής του νόμου για δυο έτη όσον αφορά το λεκανοπέδιο, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος για τις κυοφορούμενες αλλαγές.

Το μεγάλο ερωτηματικό, όπως παραδέχονται εκπρόσωποι του χώρου, είναι το ύψος της ποσοστιαίας αύξησης του δικαστηριακού φόρτου στο μέλλον. Με τι επιπρόσθετο όγκο υποθέσεων θα πρέπει να λειτουργήσει φερ΄ ειπείν το Πολιτικό Πρωτοδικείο του Πειραιά; Αυτός θεωρείται και ο άγνωστος Χ της εξίσωσης που προσπαθεί το σύστημα να επιλύσει. Το ήδη διεξαχθέν πείραμα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά έχει δείξει ότι η υπαγωγή περισσότερων δήμων (όπως της Δυτικής Αττικής) προσέθεσε μόλις 8% φόρτου στο δικαστήριο, ως εκ τούτου η αλλαγή δεν φέρνει κατ΄ ανάγκη παράλυση.

Ο επιπρόσθετος όγκος των υποθέσεων θεωρείται και ο άγνωστος Χ της εξίσωσης που προσπαθεί το σύστημα να επιλύσει.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Η αλλαγή βεληνεκούς που επιχειρείται στον Πειραιά στηρίζεται αφενός μεν στην προοπτική κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη, αφετέρου δε στην αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών του.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο σημειωτέον θα αποτελεί «στολίδι» για το λιμάνι, βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά: το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025. Θα είναι το πρώτο «πράσινο» δημόσιο κτίριο στη χώρα – συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι θα το επισκέπτονται καθημερινά περισσότερα από 2.500 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση αναμένεται να παίξει το ΤΑΧΔΙΚ, το Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων, το οποίο έχει και την πληρέστερη κατόπτευση των υποδομών. Το ΤΑΧΔΙΚ θα έχει εξάλλου αναβαθμισμένη παρουσία, καθώς με το νέο Δικαστικό Χάρτη αναμένεται – ενίοτε με συμπράξεις – να αναλάβει την ευθύνη της καθημερινότητας. Όπως έχει γίνει γνωστό, έρχεται αλλαγή στη διοίκηση των δικαστηρίων, με διαχωρισμό της δικαιοδοτικής λειτουργίας, των βασικών καθηκόντων των δικαστών, από πλείστα όσα διαχειριστικά ζητήματα που αφορούν την πρακτική πλευρά του εκάστοτε δικαστηρίου, μεταξύ άλλων προμήθειες, επιδιορθώσεις, συντηρήσεις κτιρίων.

Όλα πάντως είναι υπό διεργασία και σκέψη, χωρίς τίποτε να έχει κλειδώσει οριστικά. Κι όπως εκτιμούν πηγές: «Το εγχείρημα είναι μεγάλο, η βιασύνη μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει. Σενάρια έκαναν κάποια στιγμή λόγο ακόμη και για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων στον Πειραιά. Ίδωμεν…».

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, όπως σχεδιάζεται.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -