fbpx
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Στη μέγγενη του νόμου ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός – Έρευνα για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αθέμιτη επιρροή και διαφθορά

Στο στόχαστρο συμβάσεις που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και την εξόρυξη λιθίου

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Οι έρευνες της πορτογαλικής Δικαιοσύνης οδήγησαν τον Αντόνιο Κόστα, μέχρι πριν από λίγες ώρες Πρωθυπουργό της χώρας, σε μια παραίτηση ατιμωτική αλλά και στην πόρτα οριστικής εξόδου από την Πολιτική, καθότι όπως ο ίδιος δήλωσε δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο Κόστα ερευνάται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αθέμιτη επιρροή και διαφθορά στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και την εξόρυξη λιθίου, μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση. Η κυβέρνησή του έχει υιοθετήσει πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε περιοχές της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει κρίσιμες πρώτες ύλες. Στον πυρήνα των ερευνών βρίσκονται τα ορυχεία Ρομάνο και Μπαρόσο στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και η πόλη Σινές, με αφορμή δυο κατασκευές, μονάδας παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο καθώς και κέντρου δεδομένων.

Ο Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα, όπως είναι το πλήρες όνομα του, είναι δικηγόρος, Πρωθυπουργός από τις 25 Νοεμβρίου 2015. Έχει διατελέσει υπουργός Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, υπουργός Δικαιοσύνης, υπουργός Εσωτερικών και δήμαρχος της Λισαβόνας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 εξελέγη γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε μια βίαιη διαδικασία εφόδου της Αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού, συνελήφθη ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Βίτορ Εσκάρια, ενώ ο ίδιος ο Κόστα λίγο αργότερα εξέφρασε πρόθεση συνεργασίας με τις αρχές, δηλώνοντας ότι η συνείδησή του είναι καθαρή.

Συνελήφθη ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου Βίτορ Εσκάρια, ενώ ο ίδιος ο Κόστα λίγο αργότερα εξέφρασε πρόθεση συνεργασίας με τις αρχές

Πορτογαλικά μέσα μεταδίδουν ότι υπό κράτηση είναι επίσης ο επιχειρηματίας, σύμβουλος και προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάδο και ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης Σινές, Νούνο Μασκαρένιας, ενώ οι έρευνες φαίνεται να «δείχνουν» και τον υπουργό Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα.

«Η αξιοπρέπεια των λειτουργιών του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή του διαγωγή και ακόμη λιγότερο με την υποψία άσκησης οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης», δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

«Επιβεβαιώνουμε ότι διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του προσωπάρχη του Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, πλην όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στη δίνη των γεγονότων, αναμένεται να συνεδριάσει το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας και αμέσως μετά ο πορτογάλος Πρόεδρος ντε Σόουζα «να απευθυνθεί στο έθνος».

Με τις εξελίξεις που αφορούν τον Κόστα, κορυφώνεται το κύμα παραιτήσεων που έχει πλήξει την τελευταία κυβέρνησή του, με έντεκα πρόσωπα να έχουν φύγει αιφνιδίως σε διάστημα μόλις δυο ετών, πολλά από αυτά με αφορμή σκάνδαλα υπό διερεύνηση. Σχετικά πρόσφατα είχε κατηγορηθεί και το δεξί χέρι του Κόστα, ο Μιγκέλ Άλβες, για ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας του.

- Διαφήμιση -spot_imgspot_img

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Θέση για διαφήμιση -spot_img