fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Στη Βουλή η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Οι θεματικοί έλεγχοι για το 2024

Ο Κανονισμός της Βουλής δίνει το δικαίωμα και σε βουλευτές να προτείνουν διενέργεια δημοσιονομικών ελέγχων, πάντα με την έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Ετήσιο Πρόγραμμα Ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2024 θα παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στη Βουλή η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Σωτηρία Ντούνη. Η κ. Ντούνη θα βρεθεί στις 11.00 π.μ. ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Μπούρα, Γ΄ Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να αναλύσει τη στρατηγική του Δικαστηρίου, ανώτατου θεσμού του δημοσιονομικού ελέγχου στη χώρα.

Το Πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  • Τους υποχρεωτικούς ελέγχους, δηλαδή την Έκθεση επί του απολογισμού – ισολογισμού του Κράτους, την Έκθεση Πεπραγμένων, την Έκθεση Προσυμβατικών Ελέγχων, την Έκθεση επί του απολογισμού – ισολογισμού των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και την Έκθεση αποτελεσματικότητας εσωτερικού ελέγχου όλων των φορέων του Δημοσίου.
  • Τους θεματικούς ελέγχους, τους πάλαι ποτέ «στοχευμένους». Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αποφασίζονται ύστερα από σχετικές, εισηγήσεις ακόμη και καταγγελίες πολιτών, και πάντως αφού τις «κλειδώσει» η Ολομέλεια του Δικαστηρίου. Ο Κανονισμός της Βουλής δίνει το δικαίωμα και σε βουλευτές να προτείνουν διενέργεια ελέγχων, πάντα με την έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι θεματικοί έλεγχοι αφορούν για το 2024, τα εξής πεδία:

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ : Έχει μελετηθεί και παρακολουθείται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων αποκατάστασης; Έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της κλιματικής κρίσης;

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ : Γιατί καθυστερεί η κτηματογράφηση ολόκληρης της Χώρας; Έχει αποδώσει η λειτουργία του Κτηματολογίου, όπου η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί;

ΔΙΑΦΘΟΡΑ : Είναι αρκούντως αποτελεσματικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή φαινομένων διαφθοράς σε τομείς της δημόσιας δράσης όπου ο συγκεκριμένος κίνδυνος εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος;

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Η ταχύτητα ανταπόκρισης του ΕΣΥ σε μικρά νησιά, δυσπρόσιτες γεωγραφικά περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ : Μελετάται εκ των προτέρων η διάρκεια ζωής των δημοσίων έργων; Λαμβάνονται επαρκή μέτρα για τη διασφάλισή της;

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΑΕΙ : Αξιοποιούνται αποτελεσματικά;

  • Τις Μελέτες και Γνωμοδοτήσεις. α) Νομοθετικό Πλαίσιο και καθεστώς χρηματοδότησης των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα. β) Μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας γ) Κάλυψη αναγκών προσωπικού δημοσίων φορέων δ) Διενέργεια ελέγχου προγραμμάτων επιδόσεων των φορέων.
  • Την Κατανομή του Ελεγκτικού Χρόνου – η δυσαναλογία αρμοδιοτήτων και έμψυχου δυναμικού του Δικαστηρίου καθιστά ενδιαφέρουσα αυτή την ενότητα. α) 30% για τη διενέργεια προσυμβατικών ελέγχων, (β) 35% για τη διενέργεια των οριζόντιων θεματικών ελέγχων συστημάτων διαχείρισης και των λοιπών θεματικών ελέγχων, (γ) 35% για τη διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων επί του απολογισμού και του ισολογισμού των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ. Κατανομή Ελεγκτικού Χρόνου υπηρεσιών ελέγχου Κεντρικής Διοίκησης: (α) 30% για τη διενέργεια προσυμβατικών ελέγχων, (β) 25% για τη διενέργεια των οριζόντιων θεματικών ελέγχων συστημάτων διαχείρισης και των λοιπών θεματικών ελέγχων και (γ) 45% για την προετοιμασία των Εκθέσεων Δημοσιονομικών Επιδόσεων.
Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -