fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Φλωρίδης και Μπούγας – Η ατζέντα και τα «αγκάθια»

Αγκάθια στη σχέση Υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού κόσμου θεωρούνται πλείστες όσες διατάξεις του σχεδίου νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με ανοικτή ατζέντα και πάντως περισσότερες της μιας θεματικές συναντάται σήμερα, Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Το όργανο συγκαλείται στις 10.00 π.μ., στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών και η έκβαση της συνεδρίασης θεωρείται κομβική, αφού αναμένεται να καθορίσει τη στάση των δικηγόρων μετά τις 5 Ιανουαρίου, ορόσημο μέχρι στιγμής για την αποχή του κλάδου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο υπουργός θα θέσει μεταξύ άλλων το θέμα της μεταφοράς δικαστηριακής ύλης από τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία στους δικηγόρους, κίνηση που όπως εκτιμάται θα αποσυμφορήσει τις δικαστικές αίθουσες από τη γραφειοκρατία, τρόπον τινά (ένορκες βεβαιώσεις, κληρονομητήρια, διαταγές πληρωμής, σφραγίσεις, εξαλείψεις προσημειώσεων), συμβάλλοντας σε ταχύτερους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης. Ο δικηγορικός κόσμος αναμένεται να υποδεχθεί με θετικό πρόσημο το εγχείρημα, θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ τη διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματιών για τον σκοπό αυτό.

Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, σε παλαιότερο στιγμιότυπο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το Υπουργείο φαίνεται ότι έχει βρει στοιχειώδες modus vivendi με τον δικηγορικό κόσμο, εκκινώντας διάλογο σε θετικό κλίμα για σειρά ζητημάτων, όπως ο Δικαστικός Χάρτης για παράδειγμα ή οι οφειλόμενες αμοιβές Νομικής Βοήθειας, δε λείπουν ωστόσο και τα ζητήματα – αγκάθια, τα οποία και συζητήθηκαν εκτενώς στη Συντονιστική (σσ: συμμετέχουν 13 Πρόεδροι, ενώ η Ολομέλεια απαρτίζεται από 63) που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, με κορυφαίο αυτό πλείστων όσων διατάξεων του σχεδίου νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες. Πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων τονίζουν, μιλώντας στο NB Daily, ότι δεν πρόκειται για αίτημα συντεχνιακό, αλλά για ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου, για το οποίο μάλιστα δέχονται πίεση από απλά μέλη – δικηγόρους, ενώσεις ποινικολόγων καθώς και από εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, ομολογείται ότι το πλαίσιο διαλόγου που έχει τεθεί επιτρέπει τη συνέχιση των διεκδικήσεων, χωρίς ακραίες αντιδράσεις.

Τη Συντονιστική απασχόλησε και το θέμα του Φορολογικού, νομοθετήματος πλέον της κυβέρνησης, πλην όμως άρρηκτα συνδεδεμένου με πάγια οικονομικά αιτήματα των δικηγόρων.

Τη Συντονιστική απασχόλησε και το θέμα του Φορολογικού, νομοθετήματος πλέον της κυβέρνησης, πλην όμως άρρηκτα συνδεδεμένου με πάγια οικονομικά αιτήματα των δικηγόρων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ως ενδεικτικό την αύξηση ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ, θυμίζοντας ότι πρόκειται για ανεκπλήρωτη μνημονιακή δέσμευση. «Δε ζητούμε να πάρουν πίσω διατάξεις που έχουν ψηφισθεί», λένε χαρακτηριστικά, «ζητούμε όμως την ικανοποίηση αιτημάτων, που θα επέτρεπαν μεγάλη ανάσα ιδίως στους χαμηλότερων εισοδημάτων δικηγόρους». Σε off the record συζητήσεις, κάποιοι δεν κρύβουν μάλιστα τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» τους, καθώς ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης άφησε – σε ομιλία του από το βήμα της Βουλής – χαραμάδα ελπίδας, με το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ στα 20.000 ευρώ.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -