fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Ισραήλ – ΟΗΕ: Πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα – Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς – Αγωνία για την τύχη των ομήρων

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ τόνισε ότι το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Eνώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη θα εμφανιστεί το Ισραήλ προκειμένου να αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα. Την ανακοίνωση έκανε μόλις χθες εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κι ενώ η τελευταία έχει απορρίψει προσφυγή της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη συκοφαντία του αίματος, χωρίς καμία νομική αξία, διαβεβαιώνοντας ότι τηρεί το Διεθνές Δίκαιο στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.

Η εξέλιξη έλαβε χώρα στη σκιά ενός σημαντικού πλήγματος στη Χαμάς, αφού το βράδυ της Τρίτης σκοτώθηκε ο ανώτερος αξιωματούχος της Σάλεχ αλ Αρούρι, σε επίθεση ισραηλινών drones στο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγε, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγια. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Τι ισχυρίζονται Ισραήλ και Νότια Αφρική

«Το Κράτος του Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη για να διαλύσει την παράλογη συκοφαντία του αίματος (αντισημιτική συκοφαντία) της Νότιας Αφρικής. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους ηγέτες της Νότιας Αφρικής: η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει χωρίς οίκτο», είπε ο εκπρόσωπος Εϊλόν Λέβι σε διαδικτυακή ενημέρωσή του.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας με τις επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, στη Λωρίδα της Γάζας.  

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – οργάνου  του ΟΗΕ για την επίλυση διαμαχών μεταξύ κρατών – δεν επιδέχονται έφεσης. Το Δικαστήριο δε διαθέτει ωστόσο μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – οργάνου  του ΟΗΕ για την επίλυση διαμαχών μεταξύ κρατών – δεν επιδέχονται έφεσης. Το Δικαστήριο δε διαθέτει ωστόσο μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η δικαστική αρχή, η Νότια Αφρική δηλώνει στην καταγγελία της ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση (…) καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων».

»Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας».

Ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου

Παράλληλα, χθες, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τουρκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Τουρκ δήλωσε στο dpa από τη Γενεύη: «Αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι», τόνισε ο Τουρκ. «Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα».

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», εξήγησε.

Χαμίγια: «Οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν παρά υπό τους όρους της αντίστασης»

Ο Χαμίγια και οι όμηροι

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – με χθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του – κατέστησε σαφές ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα δεν θα απελευθερωθούν παρά υπό τους «όρους» της Χαμάς. «Οι όμηροι δεν θα απελευθερωθούν παρά υπό τους όρους της αντίστασης», είπε χαρακτηριστικά ο Χανίγια.

Η Χαμάς απήγαγε περίπου 250 ανθρώπους κατά την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, 129 από τους οποίους εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας – σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο Χανίγια ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, είναι «ανοικτή» στη σύσταση – μετά τον πόλεμο – μίας μόνο παλαιστινιακής κυβέρνησης στην περιοχή αυτή και στη Δυτική Όχθη, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

«Γίναμε δέκτες πολλών πρωτοβουλιών που αφορούσαν την εσωτερική (παλαιστινιακή) κατάσταση και είμαστε ανοικτοί στην ιδέα μιας εθνικής κυβέρνησης για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα» σημείωσε. «Κάθε μέρα που περνά, η αντίσταση και η πίστη της στη νίκη ενισχύονται».

«Ο εχθρός θα αφανιστεί όπως έχουμε υποσχεθεί», πρόσθεσε. «Η επίθεση αυτή θα λάβει τέλος υπό τα χτυπήματα της αντίστασης και την επιμονή του λαού μας».

Ο Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κατάρ, τόνισε στη συνέχεια ότι «η συνωμοσία για εκτοπισμό (του παλαιστινιακού λαού) δεν θα περάσει», καθώς δύο Ισραηλινοί ακροδεξιοί υπουργοί πρότειναν «εθελοντική» αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκτοπισμός ενός πληθυσμού από τη γη του απαγορεύεται από τις συνθήκες της Γενεύης, στις οποίες βασίζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -