fbpx
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Στο ΣτΕ οι δικηγόροι για το Φορολογικό – Δ. Βερβεσός: Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Κατατέθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αιτήσεις Ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Αντιπροσωπεία, δε, επισκέφθηκε την Πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα και ζήτησε οι αιτήσεις ακύρωσης να εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε σύντομο χρόνο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας συγκεντρώθηκαν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και έμποροι που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην άδικη φορολόγησή τους για εισοδήματα που δεν απέκτησαν.

Μετά την κατάθεση των Αιτήσεων Ακυρώσεως ο Πρόεδρος της Ολομέλειας κ. Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε:

«Για μας είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, η Κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των Ευρωεκλογών, αλλά το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος, εξ αρχής, με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα δικαστήρια και στην κοινωνία».

Οι βασικοί λόγοι ακυρώσεως που προβάλλονται στις αιτήσεις είναι:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγόρων της χώρας.

Τις Αιτήσεις Ακυρώσεως κατέθεσαν οι εξής φορείς:

1. Όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας

2. Η «Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων

Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)»,

3. Η «Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

(Ε.Σ.Ε.Ε.)»,

4. Το «Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)»,

5. Η «Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία»,

6. Το «Γεωτεχνικό Επιμελητήριον Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.)»,

7. Η «Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων

Ελλάδος»,

8. Το «Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.)»,

9. Η «Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος»,

10. Η «Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α)»,

11. Ο «Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος»,

12. Η «Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Ε.Φ.Ε.Ε.Α.)»,

13. Ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.)»,

14. Ο «Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών (Λ.Σ.Α.)»

15. Η «Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)».

Ο Ηλίας Κλάππας (Α), Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, δίπλα στον Δ. Βερβεσό.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -