fbpx

Συμβούλιο της Επικρατείας: Η ετήσια έκθεση και τα βήματα στo μέλλον – Video «ταυτότητα» του Δικαστηρίου

Η «φυλλομέτρηση» και μόνο της Ετήσιας Έκθεσης αποκαλύπτει το νέο κοσμοείδωλο του Δικαστηρίου.

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Νέα δημόσια πολιτική, πάντα με σεβασμό στην ιστορία του, είναι πλέον αποφασισμένο να ασκήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο, με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής του, για το 2023, καθιστά σαφές ότι είναι αποφασισμένο να κινηθεί στα χνάρια ανώτατων δικαστηρίων εκτός συνόρων, και δη Ευρωπαϊκών, υιοθετώντας σειρά καινοτομιών, αποκτώντας σύγχρονα χαρακτηριστικά, αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνολογίας, αποτινάσσοντας την εσωστρέφεια του παρελθόντος – κατάλοιπο παρωχημένων στερεοτύπων στη δικαστηριακή πραγματικότητα.

Κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η εικόνα και μόνο του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένου έδινε τον τόνο, καθώς πλαισιωνόταν μεταξύ άλλων από τον Σύμβουλο της Επικρατείας Βασίλη Ανδρουλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων & Επικοινωνίας του Δικαστηρίου, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ Σοφία Βιτάλη καθώς και τους εκπροσώπους Τύπου του Δικαστηρίου – Παρέδρους, τον Νικόλαο Σεκέρογλου και τη Μαρία Γκάνα (αναπληρώτρια).

Στην αρχή δειλά, μα τώρα με περισσότερο «αέρα», το ΣτΕ έχει καθιερώσει την επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου, προκειμένου να διευκρινίζει ζητήματα που το αφορούν, αλλά και να ενημερώνει ανοιχτά το κοινό για αποφάσεις που εκδίδει. Να  ανοίγει εντέλει παράθυρο στον πολίτη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δεσμεύεται για την προσπάθεια μείωσης των χρόνων έκδοσης των αποφάσεων, παράλληλα ωστόσο αναχαιτίζει την αβάσιμη κριτική, οριοθετώντας τις όποιες αυθαίρετες συγκρίσεις με ξένα δικαστήρια.

Με νέο κτίριο, Σοφοκλέους και Αιόλου, καθώς το Αρσάκειο Μέγαρο ανακαινίζεται, αλλά και με νέα δικονομία, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεσμεύεται για την προσπάθεια μείωσης των χρόνων έκδοσης των αποφάσεων, παράλληλα ωστόσο αναχαιτίζει την αβάσιμη κριτική, οριοθετώντας τις όποιες αυθαίρετες συγκρίσεις με δικαστήρια, όπως το οικείο Conseil d’ Etat, το γαλλικό ΣτΕ. Αμύνεται, καθώς αισθάνεται ότι αδικείται, δυναμώνοντας τη φωνή του.

Ποιος μπορεί άλλωστε να συγκρίνει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα ενός δικαστηρίου που διαθέτει στρατιά διοικητικών υπαλλήλων, η δράση των οποίων επιτρέπει στους δικαστές να ασχοληθούν αποκλειστικά με το δικαιοδοτικό τους έργο; Όπως τονίστηκε, στην εγχώρια πραγματικότητα οι δικαστές συμμετέχουν σε επιτροπές πληροφορικής, καθαριότητας, ασφάλειας κτιρίου, επιβαρύνονται με δραστηριότητες που τους αποσπούν, και τους απομακρύνουν, από το «δικαιοδοτείν». Μέχρι και τη μετακόμιση από το Αρσάκειο Μέγαρο στο νέο κτίριο, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε την Εμπορική Τράπεζα, δικαστές την έκαναν… Αμέτρητες εργατοώρες  χαμένες με τέτοιου τύπου εργασίες, που ουδεμία σχέση έχουν με αιτήσεις ακυρώσεως, αναιρέσεως και Προεδρικά Διατάγματα.

Συν τοις άλλοις, σχεδόν όλοι οι δικαστές συμμετέχουν σε Επιτροπές, στο νομοπαρα-σκευαστικό έργο της Κυβέρνησης και κάθε Κυβέρνησης. Συμμετέχουν σε Πειθαρχικά Συμβούλια, σε έτερες δικαστικές συνθέσεις, όπως φερ΄ ειπείν αυτή του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. «Στηρίζουμε το κράτος», ήταν η κομβική αποστροφή του Προέδρου, καταδεικνύοντας τη σημασία του βεβαρημένου ωραρίου του ανώτατου δικαστή, που δεν ασχολείται πάντα με τις υποθέσεις «του» στο ΣτΕ. «Εχθρός για το Δικαστήριο και τους ρυθμούς του είναι η ίδια η πραγματικότητα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για εγγενή προβλήματα του Ελληνικού κράτους και παθογένειες ετών.

Οδεύοντας στο 2029, οπότε και θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας ανωνυμοποιεί σταδιακά τις αποφάσεις του (σε σύνολο 307.000), κατά τρόπον ώστε να δώσει ελεύθερη πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους πολίτες, ως το τέλος του 2025. Φτιάχνει βίντεο, υπακούοντας στα προστάγματα των καιρών και των social media, κάνει αναρτήσεις στο LinkedIn και το X (πρώην Twitter), έρχεται σε επαφή με πρόσωπα του μιντιακού σύμπαντος ώστε να κατανοήσει τους κώδικες επικοινωνίας και να τους ενσωματώσει στη λειτουργία του, προς όφελος του θεσμού. Με στόχο το αποτύπωμά του να είναι διαυγές, εύληπτο, χωρίς σκιές.

Το Δικαστήριο υπόσχεται προτάσεις ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ακολουθώντας την παράδοση του παρελθόντος, καθώς επίσης και προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές, ως προς ζητήματα που προκύπτουν κατά την εκδίκαση των διαφορών (μελετά ακόμη και την έκταση των αποφάσεων), ενώ έχει καταρτίσει Επιτροπή Ιστορίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο, εντάσσοντας στα σχέδια του project ηχογράφησης αφηγήσεων από παλαιότερα μέλη του Δικαστηρίου, που θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του, σε μικροκλίμακα και όχι μόνο.

Διεκδικώντας μακροπρόθεσμα το δικό του κτίριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ασκεί πιέσεις για καλύτερους μισθούς των δικαστικών υπαλλήλων του – αίτημα που έχει «περάσει» από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Στο απώτερο μέλλον, δεν αποκλείεται μάλιστα (είναι στα σπάργανα προς το παρόν), να καταρτισθούν ερωτηματολόγια, στα πρότυπα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ικανοποίησης των «χρηστών», δικηγόρων και πολιτών – που έχουν επαφή ή μόνον εικόνα του Δικαστηρίου – από το ΣτΕ, προκειμένου να αφουγκρασθεί τον παλμό της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, η «φυλλομέτρηση» και μόνο της Ετήσιας Έκθεσης αποκαλύπτει το νέο κοσμοείδωλο του Δικαστηρίου – προσέξτε ότι στις σελίδες της συγκαταλέγεται κείμενο του κ. Πικραμένου για τη λογοδοσία των δικαστών, ίσως και το πλέον δηλωτικό της αλλαγής που συντελείται.

Δείτε αναλυτικά την Ετήσια Έκθεση του ΣτΕ εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -