fbpx
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το Mέλλον είναι εδώ – Η περίπτωση του Ινστιτούτου Rythmisis

6 θεματικές, αρκετές προσδοκίες και εύλογες ανησυχίες από τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ξεχωριστού συνεδρίου

Χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά

Δείτε επίσης

Στην κατάμεστη αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη του Εθνικού Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Rythmisis.

Ο κόσμος μας αλλάζει με ταχύτητες που δυσκολευόμαστε να μεταβολίσουμε. Από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και της πολιτικής προστασίας έως τους σοβαρούς κινδύνους που τίθενται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και από τις μοναδικές ευκαιρίες που ξεπροβάλλουν για τους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας έως τις τεχνολογικές παραμέτρους που αξιοποιούνται στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων, δε χωρεί αμφιβολία ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αλλάξει συλλήβδην τους όρους της συζήτησης. Μιας συζήτησης που με διάφορες πρωτοβουλίες επιχειρείται να διεξαχθεί και στη χώρα μας από νέους επιστήμονες, με ρεαλισμό και το βλέμμα στο μέλλον.

Το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη πραγματοποίησαν σήμερα το εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο υπό τον τίτλο «ΑΙ regulation and applications in Greece: Challenge accepted».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο τέως Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Νομικής Βιβλιοθήκης, Αντώνης Καρατζάς (Α) συνομιλεί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου (Δ) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αρχικά το λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Αντώνης Καρατζάς, ο οποίος δήλωσε ότι, στο πλαίσιο των καταιγιστικών εξελίξεων που σήμερα συντελούνται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, με πιο πρόσφατη περίπτωση εκείνη με το μυστηριώδες παρασκήνιο του τεχνολογικού κολοσσού OpenAI, η Νομική Βιβλιοθήκη δεν μπορεί παρά να προσδεθεί στο άρμα των διεξαγόμενων συζητήσεων, εμπλουτίζοντας μέσα από τη δική της εκδοτική, εκπαιδευτική και τεχνολογική δράση τη συζήτηση ως προς τις νομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία και το χαιρετισμό του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ένα πρόσωπο που γνωρίζει σε βάθος τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, τόσο στο χώρο της αυτοδιοίκησης όσο και ευρύτερα του κρατικού μηχανισμού. Ο Υπουργός αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση που είχε, από κοινού με τον Πρωθυπουργό, με τον αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Γιόσι Ματίας και τη Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου για τις προκλήσεις που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη στις κοινωνίες μας, υπενθύμισε ότι οι προβληματισμοί για τη σωστή χρήση αυτής εκτείνονται στο χρόνο και ασφαλώς δεν ξεκινούν με την έλευση του ChatGPT. Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην καθημερινότητά μας, τονίζοντας μάλιστα την περίπτωση του αυτοκινήτου – περίπτωση η οποία δεν έγινε απευθείας αποδεκτή από το κοινωνικό σώμα. Είναι σημαντικό να απελευθερωθούμε από αυτή την υπαρξιακή αγωνία για τους αλγορίθμους και να στρέψουμε τους προβολείς της συζήτησης στη σχέση που εμείς ως πολιτικοί, ως νομικοί, ως επαγγελματίες και ως πολίτες καλούμαστε να αναπτύξουμε μαζί τους. Είναι προφανές, κατά τον Υπουργό, ότι πρέπει να βάλουμε συγκεκριμένα όρια σε αυτό το νέο αλγοριθμικό κόσμο που μας κατακλύζει, πάντοτε όμως με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Έτσι, λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη είναι κρίσιμο να γίνει πολύτιμος σύμμαχος στη λήψη αποφάσεων, που υπηρετούν τον πολίτη σε ένα ευρύ φάσμα, το οποίο εκκινεί από το χώρο της υγείας και καταλήγει έως τη θωράκιση του συστήματος πολιτικής προστασίας απέναντι σε φαινόμενα ασύμμετρων φυσικών καταστροφών.

Δ. Παπαστεργίου: Είναι σημαντικό να απελευθερωθούμε από αυτή την υπαρξιακή αγωνία για τους αλγορίθμους και να στρέψουμε τους προβολείς της συζήτησης στη σχέση που εμείς καλούμαστε να αναπτύξουμε μαζί τους

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλάει στο συνέδριο «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε μάλιστα ότι πολύ σύντομα ο πρώτος ψηφιακός βοηθός για το ελληνικό δημόσιο θα είναι στη διάθεση των πολιτών. Η είδηση ότι η πρώτη υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης συναντά το ελληνικό δημόσιο συνιστά μια διαφορετική όψη της τεχνολογίας, από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι η σωστή χρήση αυτής αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την αποκατάσταση της τραυματισμένης εμπιστοσύνης των πολιτών στις δυνατότητες του κράτους.

Στη συνέχεια, τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε εξ αποστάσεως και η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ και πρώην Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η περιβαλλοντική κρίση συνιστούν τα δύο κυρίαρχα θέματα στη σημερινή συγκυρία.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, αφού υπογράμμισε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου η μεν Αμερική δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους κινδύνους που αναφύονται και το αίτημα προστασίας των καταναλωτών – τη στιγμή που η Ευρώπη προτάσσει τις αρχές, επέμεινε στη θέση ότι τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μας υπερβαίνουν, χρήζουν ρύθμισης, κάτι που άλλωστε έχει γίνει πλήρως αντιληπτό και στις δύο ηπείρους.

Α. Διαμαντοπούλου: Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να βασίζεται σε αρχές δικαιοσύνης

Η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, απευθύνει μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό στο συνέδριο «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χαιρετισμό της πρώην Επιτρόπου και Υπουργού είχε η θέση που εξέφρασε, ότι δηλαδή οι όροι αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης συνδιαμορφώνονται από ιδεολογικές αφετηρίες και ηθικές αρχές.

Στη συνέχεια, η ίδια τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η εκπαίδευση, ιδίως προς τις νέες γενιές οι οποίες ζουν και μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τεχνητή νοημοσύνη, και αυτό διότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουν την κριτική ικανότητα για τη σωστή και κυρίως ανθρωποκεντρική χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων – κάτι που η ίδια έχει ονομάσει, ιδίως ως προς τη βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, «Αριστοτέλης και Κώδικας».

Ακολούθως, ένα σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος αφού τόνισε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση εντοπίζεται στο πρόσωπο της τεχνητής νοημοσύνης, υπενθύμισε ότι οι ευκαιρίες που αυτή κομίζει συνεπάγονται και συγκεκριμένες ευθύνες, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε με ένα ισορροπημένο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, απευθύνει μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό στο συνέδριο «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών, το λόγο έλαβε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Rythmisis, Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, η οποία μοιράστηκε σε πιο προσωπικό ύφος -συνοδεία ενός εισαγωγικού βίντεο- την ιδέα να ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία στην Ελλάδα, η οποία γεννήθηκε κατά την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, καθώς και το όραμα του Ινστιτούτου, που είναι η επίσπευση των συζητήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας και η δημιουργία ενός ελληνικού hub που θα εισφέρει τεχνογνωσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την προσέγγιση των σύγχρονων διεπιστημονικών προκλήσεων.

Η πρόεδρος Rythmisis, Δικηγόρος, Managing Associate, Sidley Austin LLP, Δρ. Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, μιλάει στο συνέδριο «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μια πολύ ξεχωριστή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης θεματικής, όπου συντονιστής ήταν ο δικηγόρος-δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης του NB Daily, Αντώνης Παπαγιαννίδης. Στην καρδιά της συζήτησης ήταν η ενέργεια, το περιβάλλον και η επιχειρηματικότητα υπό το πρίσμα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ομιλητές με την πλούσια θεωρητική και πρακτική εμπειρία τους φώτισαν σημαντικές και αθέατες πλευρές της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της ενέργειας και της βιωσιμότητας, στο δίκαιο του ανταγωνισμού, καθώς επίσης και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σημειώνεται ότι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος προέκρινε τις έξυπνες και ηθικές προσεγγίσεις στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας.

Τέλος, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου μαζί με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, είχαν έναν ανοιχτό διάλογο για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τα σχέδια της κυβέρνησης για την προαγωγή της ψηφιακής εκπαίδευσης, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τα συμπεράσματα που παρουσίασε ο τ. Πρόεδρος του ΕλΣυν και Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.

Ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, Κωνσταντίνο Μενουδάκο (Δ) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Νομικής Βιβλιοθήκης, Αντώνης Καρατζάς (Δ) συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλέξανδρή (Α), κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Επίσημοι προσκεκλημένοι, κοινό και νομικοί παρευρίσκονται στο συνέδριο «AI regulation and applications in Greece: Challenge accepted» που διοργανώνουν το Rythmisis – Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, στην Αθήνα Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
- Διαφήμιση -spot_imgspot_img

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Θέση για διαφήμιση -spot_img