fbpx
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Το δικαίωμα στην άμβλωση και το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας

Η υπόθεση της Κέιτ Κοξ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των εμποδίων που αντιμετωπίζουν γιατροί και γυναίκες μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας ακύρωσε χθες, Δευτέρα, απόφαση κατώτερου δικαστηρίου με την οποία επετράπη σε Αμερικανίδα να διακόψει την πολύ επικίνδυνη κύησή της, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των δικηγόρων της ότι «αναγκάστηκε» να φύγει από την πολιτεία για να κάνει άμβλωση αλλού.

Έγκυος περίπου 21 εβδομάδων, η 31χρονη Κέιτ Κοξ έλαβε πρόσφατα επιβεβαίωση ότι το έμβρυο που κυοφορεί πάσχει από σύνδρομο Έντουαρντς, μια χρωμοσωμική ανωμαλία που συνδέεται με σοβαρές δυσμορφίες. Το έμβρυο κινδυνεύει να πεθάνει στη μήτρα και, ακόμη κι αν καταφέρει να το γεννήσει, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννηθεί νεκρό ή να πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον γιατρό της, η κύηση αυτή απειλεί εξάλλου την υγεία και την αναπαραγωγική ικανότητα της Κοξ. Ωστόσο λόγω της ιδιαίτερα αυστηρής νομοθεσίας του Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δεν της επετράπη να προχωρήσει σε εθελούσια διακοπή της κύησής της.

Η νεαρή γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να μπορέσει να υποβληθεί σε άμβλωση στο Τέξας. Δικαστής έκανε δεκτό το αίτημά της την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Κεν Πάξτον προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας για να προσβάλει την απόφαση.

Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, ζητώντας και πάλι από τους γιατρούς να αναλάβουν οι ίδιοι την απόφαση για το αν θα πρέπει να γίνει η άμβλωση.

Μετά το καλοκαίρι του 2022 και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πολλές Αμερικανίδες αναγκάστηκαν να κάνουν δύσκολα και δαπανηρά ταξίδια για να υποβληθούν σε άμβλωση

Η υπόθεση αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των εμποδίων που αντιμετωπίζουν γιατροί και γυναίκες μετά την ακύρωση το καλοκαίρι του 2022 από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της απόφασής του του 1973 που εγγυόταν το ομοσπονδιακό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Έκτοτε περίπου 20 πολιτείες απαγόρευσαν τις αμβλώσεις ή επέβαλαν ιδιαίτερα περιοριστική νομοθεσία, ανάμεσά τους και το Τέξας.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Τέξας οι δικηγόροι της Κοξ ανακοίνωσαν ότι η πελάτισσά τους έφυγε από την πολιτεία προκειμένου να υποβληθεί σε άμβλωση.

«Είναι μια τρέλα», σχολίασε ο Δημοκρατικός βουλευτής του Οχάιο Γκρεγκ Λάντσμαν στο Χ. «Άνθρωποι θα πεθάνουν λόγω αυτών των ακραίων απαγορεύσεων στις αμβλώσεις», κατήγγειλε.

Το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων δεν θέλησε να αποκαλύψει πού πήγε η Κοξ για να κάνει άμβλωση. Όμως, σύμφωνα με την οργάνωση, είχε δεχθεί προτάσεις για βοήθεια «από το Κάνσας ως το Κολοράντο, ακόμη και από τον Καναδά».

Στο Τέξας απαγορεύεται η εθελούσια διακοπή της κύησης, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Μόνη εξαίρεση όταν υπάρχει κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής αναπηρίας για τη μητέρα. Όμως οι υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση καταγγέλλουν ότι οι εξαιρέσεις δεν έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να φοβούνται ότι θα διωχθούν ποινικά.

Όταν η δικαστής τάχθηκε υπέρ της Κοξ, ο γενικός εισαγγελέας Κεν Πάξτον, ένας υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικάνος, απέστειλε επιστολή σε τρία νοσοκομεία με την οποία τα προειδοποιούσε ότι η απόφαση αυτή δεν προστατεύει τα ιδρύματα, «ούτε κανένα άλλο πρόσωπο από το να κριθούν υπεύθυνα αστικά και ποινικά για παραβίαση της νομοθεσίας του Τέξας για την άμβλωση».

Μετά το καλοκαίρι του 2022 και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πολλές Αμερικανίδες αναγκάστηκαν να κάνουν δύσκολα και δαπανηρά ταξίδια για να υποβληθούν σε άμβλωση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, είναι η πρώτη φορά από το 1973 που μία έγκυος ζητεί από δικαστήριο άδεια για να υποβληθεί σε επείγουσα άμβλωση.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -