fbpx
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Αιτιολόγηση ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών και υπεργολαβία (ΔΕφΑθ 1791/2023)

Το Δικαστήριο έκρινε πως η συμπερίληψη εντός της προσφοράς και προσφορών τρίτων κατά τη διαδικασία αιτιολόγησης ασυνήθιστα χαμηλής προσφοράς αποτελεί δήλωση υπεργολαβίας.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Δεκτή έγινε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η αίτηση ακύρωσης κατά της υπ’ αριθμ. 296/2023 απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. Με την προσβαλλόμενη απόφασή της η Αρχή έκρινε πως η παράθεση ενδεικτικών τιμών από τρίτους φορείς κατά τη διαδικασία αιτιολόγησης ασυνήθιστα χαμηλής προσφοράς δεν αποτελεί (ούτε υποκρύπτει) δήλωση υπεργολαβίας.

Το Δικαστήριο κατ΄αρχάς υπενθύμισε τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα της υπεργολαβίας: α) η ιδιότητα του υπεργολάβου ως τρίτου έναντι του προσφέροντος, β) η εκτέλεση από τον υπεργολάβο μέρους του συμβατικού αντικειμένου και γ) η ανυπαρξία συμβατικής σχέσης μεταξύ του τρίτου και της αναθέτουσας αρχής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Εφετείο, λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των οικονομικών προσφορών των τρίτων φορέων καθώς και το χρόνο σύνταξης των προσφορών τους, έκρινε ότι συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της υπεργολαβίας, κατά την οποία ο τρίτος αναλαμβάνει να εκτελέσει ο ίδιος ένα τμήμα της σύμβασης, η εκτέλεση της οποίας έχει ανατεθεί καταρχήν στον ανάδοχο, ανεξαρτήτως της ειδικότερης νομικής φύσης της σχέσης που τους συνδέει. 

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΔΕφΑθ 1791/2023 (Ακυρ)

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -