fbpx
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Οι υγειονομικοί και η αγωγή για 8,8 εκατ. ευρώ

Στρέφονται κατά 19 μελών της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψαν την προσφυγή τους κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. 

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με λεκτικές επιθέσεις κατά δικαστών συζητήθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας η αγωγή 176 υγειονομικών που διεκδικούν το συνολικό ποσό των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ (50.000 ευρώ έκαστος) από τα 19 μέλη της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψαν την προσφυγή τους κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους

Οι δικαστές με την απόφαση 1684/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχαν απορρίψει την αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που ζητούσε να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, κ.λπ.) και την απαλλαγή τους από την υποχρεωτικότητα αυτή.

Σύμφωνα μάλιστα με τις υπουργικές αποφάσεις, όσοι αρνούνταν (εκτός από τους γιατρούς) να εμβολιαστούν θα εισέρχονταν απευθείας σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων.

Στη συνέχεια, η επταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 2332/2022 (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης) μετά από αίτηση και πάλι της ΠΟΕΔΗΝ, έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Κατόπιν αυτών οι 176 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας (πρόεδρος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα) υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω δικαστές του ΣτΕ παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον και αποφάνθηκαν σε αντίθεση με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι εν γνώσει τους αντιμετώπισαν την ΠΟΕΔΗΝ μονόπλευρα ως διάδικο, παραβίασαν βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν την ισότητα των διαδίκων και «οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση».

Επίσης, στους 19 δικαστές αποδίδουν βαριά αμέλεια στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση, πλην όμως τούτο δεν αίρει το βαθμό της υπαιτιότητας που ανάγεται σε βαρεία αμέλεια».

Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας τόνισε ότι το δικαστήριο «πρέπει να εξετάσει εάν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις καταδεικνύουν παράνομη και υπαίτια σε βαθμό δόλου ή βαριάς αμέλειας συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πέππα, πρέπει να εξεταστεί αν καταδεικνύεται στο πρόσωπο των 19, «είτε δόλος, ήτοι πρόθεσή τους που κατευθύνθηκε με γνώση ευθέως ή ενδεχομένως στην πρόκληση ζημιάς στους ενάγοντες, είτε βαριά αμέλεια».

Το Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας απαρτίστηκε, εκτός από την κυρία Κλάπα- Χριστοδουλέα και τον κ. Πέππα, από τον αρεοπαγίτη Δημήτρη Τράγκα, τους καθηγητές Νομικών Σχολών Δέσποινα Κλαβανίδου (Θεσσαλονίκης), Στυλιανό Σταματόπουλο (Θράκης) και τους δικηγόρους Αθηνών Δημήτριο Μανώλη και Ευστράτιο Καρβέλη. 

Δείτε τη σχετική ΈκδοσηΘεμελιώδη Δικαιώματα

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη QualexΥποχρεωτικός εμβολιασμός και ενδιάμεσος έλεγχος της αναλογικότητας

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη QualexΥποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους; Προνόμια και κυρώσεις

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -