fbpx
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΠΟΠ το χαλούμι με τη βούλα του Ευρωδικαστηρίου

Το πρότυπο παραγωγής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος, ή του μείγματός τους, στο τυρί αυτό να υπερβαίνει την αναλογία του αγελαδινού γάλακτος

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στην υπόθεση T-361/21 απέρριψε την προσφυγή κυπριακής εταιρείας και άλλων προσφευγόντων για την ακύρωση της καταχώριση της ονομασίας «Χαλούμι» ως ΠΟΠ, με το σκεπτικό ότι η αίτηση καταχώρισης για το χαλούμι δεν συγκρούεται με το επίμαχο εθνικό πρότυπο παραγωγής.

Ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2021, κατόπιν αίτησης των κυπριακών αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «Χαλούμι» (Halloumi)/«Hellim» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Το χαλούμι είναι κυπριακό τυρί με χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγινό γάλα, ή μείγμα αυτών, με ή χωρίς αγελαδινό γάλα. Έχει την ιδιότητα να μη λιώνει σε ψηλές θερμοκρασίες.

Η κυπριακή εταιρεία Papouis Dairies Ltd, καθώς και άλλοι προσφεύγοντες, ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακυρώσει τον εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλούμι» (Halloumi)/«Hellim» ως ΠΟΠ.

Απόφαση Γενικού Δικαστηρίου

Με την απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την προσφυγή στο σύνολό της.

Το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Επιτροπή, όταν εξετάζει αν η καταχώριση μιας ονομασίας ως ΠΟΠ πληροί τις προϋποθέσεις του δικαίου της Ένωσης, δεν υποχρεούται να ελέγχει αν η περιγραφόμενη στην αίτηση καταχώρισης μέθοδος παραγωγής του προϊόντος είναι σύμφωνη με προϋπάρχον εθνικό πρότυπο για την παραγωγή του. Εν πάση περιπτώσει, η αίτηση καταχώρισης για το χαλούμι δεν συγκρούεται με το επίμαχο εν προκειμένω εθνικό πρότυπο παραγωγής. Το Γενικό Δικαστήριο τονίζει ότι το εν λόγω πρότυπο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αναλογία αιγινού ή πρόβειου γάλακτος, ή του μείγματός τους, στο τυρί αυτό να υπερβαίνει την αναλογία του αγελαδινού γάλακτος.

Εν συνεχεία, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει την επιχειρηματολογία κατά την οποία η Επιτροπή παρέλειψε να διαπιστώσει την ύπαρξη πρόδηλων σφαλμάτων στην περιγραφή του δεσμού μεταξύ της ποιότητας ή των χαρακτηριστικών του επίμαχου προϊόντος και του γεωγραφικού περιβάλλοντος προέλευσής του. Επιπλέον, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει το επιχείρημα ότι η Επιτροπή δεν προέβη σε προσήκουσα ανάλυση όσον αφορά την αγορά παραγωγής χαλουμιού και την κατάσταση των επιχειρήσεων που εμπορεύονται το προϊόν αυτό.

Τέλος, το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι, μολονότι η Επιτροπή οφείλει να προσδιορίσει τις συνέπειες που επάγεται το γεγονός ότι, μετά την καταχώριση της ονομασίας, έχει ακυρωθεί από εθνικό δικαστήριο πράξη που εξέδωσαν οι αρχές του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους στο πλαίσιο του εθνικού σταδίου της διαδικασίας καταχώρισης, η ακύρωση αυτή δεν συνεπάγεται αυτοδίκαιη ακυρότητα της πράξης καταχώρισης που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Δείτε την απόφαση στη Qualex: ΓΔΕΕ υπόθ. T-361/21

Δείτε τη σχετική Αρθρογραφία στη Qualex: Η διαφορά εμπορικού σήματος και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) – Η CETA και οι επιπτώσεις της στις ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ελλάδας

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -