fbpx
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Πράσινο φως για την έκδοση συντάξεων από πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές (ΣτΕ Ολ 753/2023)

Η Σύμπραξη των ανωτέρω πιστοποιημένων επαγγελματιών συνεπάγεται τη μείωση των εκκρεμών εν γένει στον e-ΕΦΚΑ συνταξιοδοτικών υποθέσεων

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Η ρύθμιση της απονομής συντάξεων από πιστοποιημένους επαγγελματίες πέρασε το τεστ συνταγματικότητας, καλλιεργώντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Το ΣτΕ με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας έκρινε το ζήτημα της συνταγματικότητας της υπουργικής απόφασης για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ (ΥΑ οικ.45891/2021), η οποία κατά τη θέσπισή της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της χώρας (ΣτΕ Ολ 753/2023)

Πιο συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη υπόθεση, η αιτούσα, η οποία είχε καταθέσει ενώπιον του e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονική αίτηση για τη συνταξιοδότησή της ισχυρίστηκε ότι, η προσβαλλόμενη πράξη συνεπάγεται αφενός καθυστέρηση απονομής της σύνταξής της, καθώς θα προηγηθεί η έκδοση πράξεων απονομής συντάξεων με τη Σύμπραξη πιστοποιημένων επαγγελματιών επί τη βάσει μεταγενέστερων της δικής της αιτήσεων συνταξιοδότησης και αφετέρου άνιση μεταχείριση σε βάρος των υποψηφίων που δεν επιλέξουν να υπαχθούν στο «νέο σύστημα» ενόψει της μη πρόβλεψης για αυτούς προθεσμίας για την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησής τους. Επιπροσθέτως, η αιτούσα ισχυρίστηκε ότι κατ’ ουσίαν εξαναγκάζεται να υπαχθεί στις ρυθμίσεις της προσβαλλόμενης πράξης, η οποία οδηγεί στον κλονισμό του δημοσίου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, στην άρση της διαφάνειας, της δημοσιότητας και της αντικειμενικότητας της ασφαλιστικής διοίκησης και δεν παρέχει εχέγγυα για τον ορθό υπολογισμό των συνταξιοδοτικών της παροχών και τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου της ακρίβειας των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του Ν 4798/2021.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό της χώρας, προς αντίκρουση των παραπάνω ισχυρισμών, επεσήμανε πως το γεγονός ότι η αιτούσα έχει υποβάλει την ανωτέρω αίτηση στον e-ΕΦΚΑ προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί δεν αρκεί για να θεμελιώσει το έννομο συμφέρον της για την άσκηση της κρινόμενης αίτησης ιδίως γιατί, όπως προκύπτει από το γράμμα των διατάξεων της παρ. 1α του άρθρου 255 και της παρ. 2 του άρθρου 257 του Ν 4798/2021, η υπαγωγή των ασφαλισμένων των πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ στις διατάξεις των άρθρων 255 και 257 παρ. 2 και 3 του Ν 4798/2021 και στις ρυθμίσεις της προσβαλλόμενης πράξης, τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των οποίων αμφισβητεί η αιτούσα, είναι προαιρετική. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη συνταξιοδότησή τους από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς να αναθέσουν τη σχετική διαδικασία στους πιστοποιημένους ιδιώτες επαγγελματίες.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το ΣτΕ, η Σύμπραξη των ανωτέρω πιστοποιημένων επαγγελματιών συνεπάγεται τη μείωση των εκκρεμών εν γένει στον e-ΕΦΚΑ συνταξιοδοτικών υποθέσεων με ευνοϊκά αποτελέσματα και για όσους δεν επιλέξουν να αναθέσουν την υπόθεσή τους σ’ αυτούς. Και αυτό διότι, με την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ από τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις όσων αναθέσουν τις υποθέσεις τους στους πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι υπάλληλοι e-ΕΦΚΑ έχουν να διεκπεραιώσουν εξ ολοκλήρου μικρότερο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων, με αποτέλεσμα να μπορούν να εκδίδουν τις συνταξιοδοτικές βεβαιώσεις και αποφάσεις και όσων δεν επιλέξουν την επίδικη διαδικασία ταχύτερα.

Δείτε τη σχετική Έκδοση: Η Ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ –  Οδηγός Ασφάλισης και Παροχών

Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Case studies συνταξιοδοτικών υποθέσεων ανά φορέα ασφάλισης

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -