Την καταδίκη της Πολωνίας επειδή δεν αναγνώρισε τους γάμους που είχαν τελεστεί στο εξωτερικό μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου αποφάσισε το Δικαστήριο του Στρασβούργου, χθες Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.
Δύο ομόφυλα ζευγάρια που τέλεσαν τους γάμους τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία κατήγγειλαν την Πολωνία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι, παρά το γεγονός ότι είχαν παντρευτεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα τους αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους γάμους τους, χωρίς να εξασφαλίζει κάποια νομική προστασία για τις σχέσεις τους.
Όπως μάλιστα υποστήριξαν οι προσφεύγουσες, το συγκεκριμένο νομικό κενό δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως ότι δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από βασικά δικαιώματα που αφορούν τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Περαιτέρω, δε, όπως τόνισαν, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν είναι σε θέση να κληρονομήσουν ο ένας τον άλλον, εκτός αν αυτό αναφέρεται ρητά σε διαθήκη, ούτε να τους επιδικαστεί διατροφή σε περίπτωση χωρισμού ή θανάτου.
Από την άλλη, η πολωνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει τα όσα σε βάρος της διατυπώθηκαν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η καταχώριση αλλοδαπών γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της πολωνικής έννομης τάξης.
Στην Πολωνία τα ομόφυλα ζευγάρια, ελλείψει επίσημης αναγνώρισης, αποτελούν απλώς de facto ενώσεις, ακόμη και αν έχει συναφθεί έγκυρος γάμος στο εξωτερικό, όπως επεσήμανε το Ευρωδικαστήριο, υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι τα εν λόγω ζευγάρια δεν μπορούν να επικαλεστούν την ύπαρξη της σχέσης τους στις συναλλαγές τους με τις δικαστικές ή διοικητικές αρχές.
Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πολωνικές αρχές, αρνούμενες να καταχωρίσουν τους γάμους των προσφευγουσών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υφίσταται ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που να προβλέπει την αναγνώριση και την προστασία των ομόφυλων ζευγαριών, δημιουργούν σοβαρά νομικά κενά στην καθημερινότητά τους, παραβιάζοντας την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής.
Τέλος, όπως υπογράμμισε το Ευρωδικαστήριο, η μη συμμόρφωση της Πολωνίας έρχεται σε αντίθεση με τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία, τροποποιώντας το εθνικό τους δίκαιο, έχουν διασφαλίσει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια απολαμβάνουν αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το πολωνικό κράτος καταδικάζεται για την παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τόνισε στην απόφασή του, με απώτερο στόχο να ασκήσει την δέουσα πίεση, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φέτος, στις 15 Φεβρουαρίου, υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με 176 «ναι», 76 «όχι» και 46 αποχές.